CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 198 din 17 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Puterea eliberatoare a constiintei legaturii cu Dumnezeu prin rugaciune
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
octavian_lupu@yahoo.com

 

Am scris mai demult o experienţă descrisă în articolul "Curajul de a te ruga lui Dumnezeu”, cu privire la modul în care am ajuns să înving frica de sistemul comunist în a crede în Dumnezeu şi de a începe să mă rog în circumstanţe ostile, de internat militar. În continuare, punând în valoare „metoda studiului biblic aplicat”, am trecut la interpretarea acesteia, încercând să descifrez sensuri ascunse, de care nu am fost neapărat conştient la acea dată. Rezultatul poate fi citit în continuare, iar generalizarea lui va aduce lumină pentru situaţii similare pe care le putem întâlni în viaţa noastră. 
  
Acest material face parte dintr-o suită de alte articole grupate tematic sub numele "Putere pentru ziua de azi", şi ele fac apel la noţiunile de studiu biblic aplicat, dezvoltate în secţiunea "Vindecare prin Cuvânt", cu scopul autoevaluării şi înţelegerii experienţelor prin care trecem în cuprinsul vieţii. 
  
„A te ruga lui Dumnezeu în acele timpuri atee, când sistemul încerca să îţi controleze întreaga ta viaţă, nu era un lucru uşor şi nici simplu. Din acest fragment de amintire se desprinde acea senzaţie fizică de durere continuă, amplificată de un cumplit gol sufletesc. 
  
Stând singur în faţa unei realităţi ostile şi dureroase, nu poţi decât să asişti neputincios cum viaţa ţi se scurge printre degete şi cum moartea, cu spectrul ei teribil, ajunge uneori un lucru de dorit, sau în orice caz preferabil unui prezent întunecat şi lipsit de speranţă. Demn de remarcat este procesul umilirii, al dezumanizării unui tânăr aflat la final de adolescenţă, ce ajunge să îşi piardă respectul de sine, contorsionat fiind de un sistem apăsător, crud şi iraţional. 
  
La fel de bine ar putea fi un mediu de familie sau la locul de muncă, sau chiar în biserică, atunci când lipsa de omenie devine o regulă. Este adevărat că de multe ori, chiar susţinătorii sistemului ajung să cadă sub apăsarea acestuia, dar suferinţa şi lacrimile provocate într-un mod absurd de aceştia, nu pot fi şterse vreodată pe deplin. 
  
Însă în mijlocul acestei relatări plumburii, se poate discerne lumina eliberatoare de spirit a gândului existenţei lui Dumnezeu, a Celui ce a venit pe pământ, a suferit în mijlocul acestei lumi şi S-a înălţat la ceruri. Într-un mod similar, ideea credinţei generează o traiectorie ascendentă, chiar şi din mijlocul celei mai teribile încercări sau suferinţe. 
  
Simbolul acelei cruciuliţe, ce înfăţişează esenţa credinţei creştine, suficient de reduse ca dimensiuni pentru a scăpa filtrării eliminatorii a sistemului, devine astfel un tip şi un mijloc de eliberare de sub tirania fricii, care întotdeauna însoţeşte orice fel de sistem despotic. Chiar dacă acest proces se desfăşoară la început ascuns de privirea vreunui om, el aduce cu sine o descătuşare a energiilor interioare necesare supravieţuirii. 
  
Orice sistem totalitar şi represiv, ce se manifestă în familie, la locul de muncă, în biserică sau în societate, va propaga în modul cel mai clar o influenţă morbidă, demoralizatoare, pentru a paraliza victimele, şi pentru a contracara chiar şi gândul unei posibile eliberări. Acţiunea unui astfel de sistem se vede întotdeauna prin persecutarea şi lichidarea potenţialilor adversari, după care se trece într-o nouă fază de anihilare a susţinătorilor, iar în final ajunge să se autodistrugă. 
  
Din fericire, comunismul s-a autodistrus fără a nimici şi planeta pe care locuim şi fără a conduce la acel măcel generalizat la care ne aşteptam. Dar ce putem spune despre natura distructivă a oricărui fel de sistem totalitar ce s-ar putea manifesta în familie, biserică sau societate, atunci când ne aşteptăm cel mai puţin? Fiindcă întotdeauna, cu puterea unei legităţi implacabile, „somnul raţiunii naşte monştrii”, iar atunci când nu veghem, barbaria şi răul invadează totul. 
  
Înţelesul global al acestei experienţe s-ar rezuma prin sublimarea în plan spiritual, în faţa realităţilor neschimbătoare şi rele ale prezentului. Într-o astfel de înălţarea interioară, chiar şi moartea nu poate să mai producă spaimă, iar suferinţa însăşi se dă la o parte neputincioasă. 
  
Aceşti doi aliaţi de temut ai oricărui sistem totalitar, mai precis ameninţarea lichidării fizice şi a suferinţei, ce îşi întind spectrul brutal asupra victimelor şi a celor ce se opun, nu au putere să frângă spiritul care încet, dar sigur, prinzându-se de imaginea Celui Răstignit, trăieşte în mod continuu, clipă de clipă, înălţarea interioară din această lume. Ar putea fi acesta un posibil răspuns pentru ziua de azi? Cine ştie? Răspunsul îl vom afla cu siguranţă într-o zi.” 
  
Aşa cum s-a putut remarca, prin analiza redării unei amintiri, ajungem să observăm o mulţime de detalii esenţiale, lucruri şi fapte, ce altfel ar fi rămas uitate. În acelaşi timp, printr-o astfel de analiză, putem să identificăm factorii motivaţionali ce ne-au şlefuit modul nostru de a fi din prezent. 
  
  
Referinţă Bibliografică:
Puterea eliberatoare a constiintei legaturii cu Dumnezeu prin rugaciune / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 198, Anul I, 17 iulie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!