CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Floarea Cărbune         Publicat în: Ediţia nr. 854 din 03 mai 2013        Toate Articolele Autorului

purani de videle-ciocnitul ouălor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Tradiţia ciocnitului ouălor de Paşti în familie:  

Ciocnitul ouălor simbolizează sacrificiul divinităţii primordiale şi se face conform unui ritual. Tradiţia era ca, în zilele de Paşte, persoana cea mai în vârstă, când două persoane voiau a ciocni ouăle, să ciocnească vârful oului de vârful oului ţinut în mână de persoana mai tânără, în timp ce rostea binecunoscuta formulă: „Hristos a înviat!“, la care celălalt răspundea cu: „Adevărat a înviat!“.  

În ziua de Paşte, ne spălam pe faţă cu apă proaspătă de la puţul din curte, în care bunicuţu punea aghiasmă, un ou roşu şi un ban de argint… pentru a fi roşii în obraji ca roşul oului ce simbolizeză viaţa, pentru a fi tari (sănătoşi) ca banul, şi pentru a avea belşug şi spor în toate cele întreprinse. Când ne aşezam la masă, mâncam bucatele cu deosebită plăcere pentru că aveau un gust special după un post atât de lung.
Eram fericiţi, părinţii erau sănătoşi, iar bunicii deasemenea.  

Până am plecat de acasă, bunicuţu ne povestea despre Iisus, despre jertfa lui, şi despre Înviere şi Ridicarea la Cer. Fiind un copil curios, îi punem multe întrebări la care îmi răspundea cu răbdare. Obişnuia ca, în fiecare seară, la lumina lămpii din perete, să citească din Biblie capitolele referitoare la sărbătoarea ce urma:Crăciun, Sfintele Paşte etc. Astfel, am ştiut că Paştele ca şi Crăciunul sunt două mari sărbători creştine de peste an.
De Paşte se sărbătoreşte Învierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Duminica - a treia zi după Scripturi-femeile purtătoare de mir au găsit mormântul gol. Mormântul era gol pentru că Iisus Hristos Înviase. „Femeie, i-a zis Iisus, de ce plângi? Pe cine cauţi? Apoi Iisus i-a zis:”Maria”! Ea s-a întors şi i-a zis în evreieşte: Rabuni!” adică „Învăţătorule!”
(Ioan 12).
 

Iisus Hristos a dobândit cea mai strălucită biruinţă ,biruinţa asupra morţii şi asupra ignoranţei omeneşti. Deşi biruinţa i-a fost tăgăduită, credincioşii n-au uitat-o, sărbătorind-o cu bucurie şi evlavie. În „moartea” Lui stă mântuirea neamului omenesc,  

în Învierea Lui stă triumful Luminii asupra Întunericului. Prin suferinţa şi moartea Mântuitorului ne bucurăm azi de Înviere şi trăim triumful lui Iisus Hristos asupra morţii, ca şi cum ar fi al nostru. El a murit pentru noi, şi a înviat pentru noi. În Moartea Lui stă mântuirea omului, în Învierea Lui stă biruinţa omenirii.Bucuria şi nădejdea noastră cea mai mare este bucuria pascală pe care o trăim nu numai în cele patruzeci de zile de sărbătorire, ci în fiecare zi şi ceas al vieţii noastre de creştin. Cu fiecare salut pascal „Hristos a Înviat!" şi „Adevărat a Înviat”! mărturisim si trăim Învierea.  

Potrivit tradiţiei, la miezul nopţii dintre sâmbătă şi duminică, clopotele încep a bate, iar preotul, cu Sfânta Evanghelie şi crucea în mână, urmat de credincioşi, iese cu lumânarea aprinsă (Lumina) şi înconjoară biserica de trei ori. Când el va rosti „Hristos a înviat!" toţi cei prezenţi la slujbă vor răspunde în cor: „Adevărat a înviat!".
Dup miezul nopţii, cei care nu participaseră la slujbă, se trezeau din somn în bătaia clopotelor, îşi spălau faţa cu apă curata, se primeneau cu straiele noi, luau câte o lumânare şi porneau către biserică. Prin acest răspuns se recunoaşte taina Învierii, iar această formulă de salut va fi rostită, între oameni, timp de 40 de zile, până la Înălţarea Domnului.  

Cu lumânarea aprinsă, fiecare se întorcea acasă, unde capul familiei făcea o cruce mică pe grinda camerei unde locuiau sau pe uşa de la intrare, semne pe care le păstrau tot restul anului, întrucât exista credinţa că protejează familia de rele.  

Oamenii se puteau înfrupta din bunătăţile pregătite abia după ce acestea erau sfinţite de către preot în timpul Liturghiei. Abia aşteptam clipa aceasta, clipa degustării bucatelor…  

Luni, a doua zi de Paşte, la Purani de Videle, sătenii mergeau la cimitir unde făceau pomana morţilor. Pe terenul aferent cimitirului se aşezau mese pe care fiecare gospodar aşeza bucatele pregătite pentru pomană. Îmi reamintesc, deşi e o amintire foarte veche, cum bunicuţa mergea cu sarmalele şi ciorba în oale mari de lut pe care le lua de pe foc cu mâncarea fierbinte. La biserică, mâncarea ajungea caldă, tocmai bună de mâncat. Bătrânii spuneau că, în Săptămâna Luminată, porţile Raiului sunt deschise, iar sufletele celor care mor în acea săptămână vor merge direct în Rai.  

(Tabloul de Gheorghe Ciobanu)  

Referinţă Bibliografică:
purani de videle-ciocnitul ouălor / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 854, Anul III, 03 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!