AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Accente >  


Autor: Boris Mehr         Publicat în: Ediţia nr. 648 din 09 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Pumnul şi palma
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Între muzică şi poezie, cu pumnul  
  
Aveam un profesor de muzică la liceu, Domnul să-l odihnească, fost boxeur de performanţă.Ne scotea în faţa clasei, cam zece-cincisprezece măgăruşi cu vocea în schimbare şi după ce ne punea să solfegiem ceva din corzile vocale, ne trăgea un pumn în nas. Fiecăruia după calitatea interpretării. 
  
Mi-am amintit de această metodă originală de a te apropia de muze, când un colega mai nervos, autoconsiderat poet, mi-a promis că-mi sparge dinţii, ba mă dă şi în judecată. Imaginea mea despre poeţi era de sorginte evomediană. Cu lira în braţe, cu alt instrument, un trubadur, un menestrel, ehei, îndrăgostit de orice, femei, copaci, astre, cântând la miezul nopţii, apoi provocat la duel de un nobil gelos, ucis în duel, fie trimis de un tiran în cuşca leilor. 
  
Evoluţia poeziei se aseamănă cu evoluţia muzicii. Vorba lui Caragiale, „ ne gâdilă plăcut urechile”. Muzica. Poezia ar gâdila plăcut sufletul, prin extrapolare. Înainte de a spune ce îmi place, voi face o digresiune în ceea ce nu-mi place. Poezia antică înseamnă eposurile lui Homer, poemele de dragoste ale lui Sappho, soliditatea versului vergilian, Tristele lui Ovidiu, etc. Nu agreez satira, nici la antici, nici la moderni. Evul Mediu a adus lunga tradiţie a cântecului de iubire, apoi a venit marele Will şi a repus în drepturi muza poeziei- frumuseţe şi înţelepciune. Este idealul. Goethe se înscrie în acest ideal. Secolele XIX şi XX, au adus maeştrii de tipul lui Rimbaud, Baudelaire, Verlaine, simbolismul, dar şi gălăgioşii. Walt Whitman a fost primul care a bătut toba în poezie, deşi sensibiltatea sa nu poate fi ignorată. Maiakovski , la ruşi a fost cel mai de seamă urmaş al lui Whitman. Cinstit, nu-mi plac. Curios, prietenul, admiratorul lui Maiakovski, Boris Pasternak scria cu totul altfel, parcă era franţuzit. La fel Ahmatova, Ţvetaeva. 
  
Despre avangardă nu scriu nimic, dar cred că a fost cea mai mare capcană şi „cacialma” în arte.  
  
Oameni superdotaţi s-au amestecat cu cabotini şi falşi poeţi, artişti, criteriile au devenit labile,astfel se explică şi aderenţa la comunism a majorităţii avangardiştilor ( unii au ajuns la fascism, în Italia). Cred că un post-avangardist „mi-ar sparge dinţii” pentru ce scriu eu aici. Am curajul să spun că arta s-a hrănit din avangardă, fără a se otrăvi, deşi era în pericol. Desigur, eu nu gândesc precum dictatorii Stalin, Hitler, dar prefer poezia „frumoasă şi înţeleaptă”. Nu-mi plac retorii, AGITATORII, deşi au fost destui poeţi talentaţi, în special în secolul XIX, când s-au format naţiunile, ca şi în secolul XX. Când naţionalismul a devenit ideologie. Pe lângă duiosul patriotism al lui Esenin, care încântă prin muzicalitate, Maiakovski pare un barbar, dar la noi au fost Goga, poet de mare talent, Păunescu, hiperproductiv, mai înainte Coşbuc, cel care cerea pământ, faze beethoveniene ale poeziei. Unora o să li se pară că fac un melanj nepermis de nume. Nu, eu urmăresc o idee. Nu-mi place pumnul în poezie. Asta nu înseamnă că Beethoven nu este cel mai mare compozitor, dar Ceaikovski, Chopin, Schubert, ş.a. îmi sunt mai dragi. În poezie mă plictisesc şi simboliştii – postsimbolişti, dar şi toboşarii, cum se dorea Beniuc, un poet care avea, totuşi , talent. 
  
Cred că poezia chineză, indiană, japoneză ar putea influenţa în continuare evoluţia poeziei actuale. Altfel riscăm să cădem în vulgaritatea poeziei tip wrap, rock, hip-hop, Coca Cola şi droguri. Sunt retrograd? Poate. Înţelepciune şi frumuseţe, asta voiau şi anticii,asta ne oferă şi Biblia prin Cântarea Cântărilor, Psalmi, poezia religioasă, dar nu cea bigotă. Profesorul meu de muzică, deşi nu era un om rău, era chiar sentimental, făcea pedagogie artistică prin pumn. Cum era titlul unui roman anost al lui D. Popescu-D-zeu – „Pumnul şi palma”. Desigur nu se gândea la Palme d”Or sau la Palma de Mallorca.  
  
BORIS MARIAN  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Pumnul şi palma / Boris Mehr : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 648, Anul II, 09 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!