CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 661 din 22 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Puiu Răducan-
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE  
 
Puiu Răducan  
 
“Ispita cuvântului “  
 
Am intrat în posesia cărţii de poezie„ Ispita cuvântului“ prin amabilitatea editorului acesteia, Mihai Ganea, apărută la Editura TRANSILVANIA, Baia Mare, 2012. Carte , este o antologie selectivă a scriitorului vâlcean Puiu Răducan, cum specifică în “Timpul destrămat “(Prefaţă ) Virginia Paraschiv.  
 
Acest volum, destul de consistent din punct de vedere cantitativ mai cuprinde, selectiv, “Referinţe critice “ semnate de Gheorghe Crivac, Florentin Smarandache, Anatol Ciocanu, Mihaela Albu, Paula Romanescu, Georghe Voica, Florian Copcea, Mihai Cimpoi şi Vasile Morar, ce întregesc profilul liric al poetului Puiu Răducan.  
 
Încă din titlu poetul ne avertizează că pentru el cuvântul, adică unitatea de bază a vocabularului, care reprezintă asocierea unui sens, este o ispită, adică o tentaţie şi o seducţie, fiindcă, aşa cum spunea Democrit, “Cuvântul este umbra faptei “.  
 
Poetul, autor a 22 de volume, apărute în ţară, în Serbia şi Chişinău, are o forţă lirică destul de vibrantă şi o frazare a discursului deosebită. Viziunea personală, aţâţată de pulsiuni tumultoase, este indiscutabilă şi ea poate fi sesizată întâi de toate în felul de a se raporta la realitate: “Caut prin universal minţii,/ veşnicia,/ acum când fac/ eforturi caudate/ să mă apropii de legend/( ... ) “(Caut), poezie ce poate fi considerată profesiunea de credinţă a autorului.Atât poeziile scrise în stil clasic, cât şi cele elaborate în vers alb, sau liber, ne convinge că Puiu Răducan stăpâneşte bine frazarea şi nu este împiedicat să-şi exprime ideile de chingile versului cu ritm şi rimă. Declaraţia sa patetică, uneori romantică, în care resemnarea virilă se deschide ca dintr-o carapace a unui melc, este produsul unei gândiri vizionare, al impulsului frenetic de a sălta fiinţa în metafizic:”Când/ sculptorul din vis/ a început/ să-mi creioneze sufletul,/ l-au apucat / durerile de mâini,/şi atunci el/ s/a repezit/ spre cişmeaua/cu apă vie ... “(Când ).  
 
Descoperim în versurile din acest volum o rămăşiţă a titanismului romantic, mândru şi neliniştit, deşi experienţa pare mai degrabă rimbaldiană. Uzând de trăirile sistematice ale eului, exacerbate până la inflamarea lor, poetul forţează limitele realului, depăşindu-le progresiv: “Călătoresc cu păsări albe/Prin nori spumoşi, plini de furtună,/ Cu coroniţă de flori dalbe,/ Cu coşul de cireşe-n mână.“( Plutesc).Experienţa e o epuizare completă a trăirii, prin elan vizionar şi înstrăinare metodică, prin exaltarea resorturilor vitale. La capătul ei, poetul e un altul, o fiinţă îmbogăţită, un arheu încărcat de înţelepciune şi carnea realităţii. Poezia însăşi e o formă de purificare, dar şi o povară ontologică, tradusă prin viziuni ale splendorii scenariului, îmbibate de profetism: “M-aşez grandiose în palmă de gând,/poemele-mi fug adesea de sub creion,/ crucea timpului încerc s-o ascund,/ sub sceptrul de flori, zic lui Domnu`,pardon! “(Umbra ce doare ).  
 
Frisonul e starea obişnuită de tensiune.Prin percepţia aproape puternică a simţurilor, poetul se înalţă în zonele tainice ale spiritului, precum într-un impuls magic.Alchimia verbului declanşează viziuni deosebite, iluminări fantaste ale eului şi fiinţei. Întreg vizionarismul lui Puiu Răducan are un sens moral şi metafizic.  
 
Închei cu ce spunea Lucian Blaga:”Poetul. Un donator de sânge la spitalul cuvintelor“, poate de aceea Puiu Răducan este frisonat de “Ispita cuvântului “.  
 
Al.Florin ŢENE  
 
Membru corespondent al Academiei Americană Română  
 
Preşedintele Ligi Scriitorilor Români  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Puiu Răducan- Ispita cuvintelor / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 661, Anul II, 22 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!