CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1099 din 03 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Proorocul Ioan – îndemn la simplitate, sinceritate şi cumpătare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Despre viaţa Sfântului Ioan Botezătorul avem puţine informaţii. În Biblie, ni se spune că el evita aşezările omeneşti, trăind în pustie şi hrănindu-se cu lăcuste şi miere sălbatică. Pustia în care a locuit se afla la apusul Mării Moarte, o regiune foarte sălbatică, de unde putea să vadă Muntele Nebo, de pe ale cărui înălţimi a privit Moise spre Ţara Promisă şi râul Iordan, pe care-l traversase Iosua. Vizitase probabil şi râul Cherit, unde Ilie a fost hrănit de corbi. Modul său de viaţă, îmbrăcămintea, atitudinea, curajul creştin, toate acestea semănau foarte mult cu cele ale Proorocului Ilie. El ducea o viaţă simplă, austeră, sinceră, dar plină de duh sfânt.  

Proorocul Ioan, cunoscut în popor ca Înaintemergătorul Domnului, a vieţuit pe vremea domniei lui Tiberiu Cezar, când Pilat din Pont era dregător în Iudeea, iar la conducerea partidei religioase se aflau mai marii preoţilor Ana şi Caiafa. El şi-a început predica în ţinutul din împrejurimile râului Iordan, propovăduind botezul pocăinţei, un botez cu apă, pentru iertarea păcatelor. Botezătorul era „glasul celui ce strigă din pustie”, cel ce trebuia să netezească calea Domnului. Accentul strigatului său era concentrat în cuvântul „Pocăiţi-vă”.  

Istoricul Flavius Iosefus ne spune că predica lui Ioan, a avut o mare influenţă asupra oamenilor simpli, care păreau gata să facă orice le spunea acesta. Ei veneau pe prundurile Iordanului şi dormeau pe nisip noaptea, ca să asculte de dimineaţă până seara pe acest luminător, care s-a lepădat cu totul de ale lumii şi venise ca un înger al Domnului să vestească Împărăţia Cerurilor.Informaţiile despre credinţa, dreptatea, adevărul şi libertatea propovăduite cu deplină autoritate de Proorocul Ioan au ajuns şi la Irod, cârmuitorul Galileeii.  

Misiunea divină a Proorocului Ioan a fost aceea de a-L descoperi lumii pe Iisus Hristos. Despre Ioan, Mântuitorul lumii, le spunea atunci ucenicilor săi şi la tot poporul: “dintre toţi cei ce s-au născut din femeie până la el, nimeni nu este mai mare ca Ioan Botezătorul”. Dintre ucenicii lui Ioan, care au devenit apostoli ai lui Hristos, Evanghelia îi consemnează pe Petru, Andrei, Ioan Evanghelistul şi Iacov.  

Pe de o parte, Sfântul Ioan Botezătorul recomandă contemporanilor săi, dar şi nouă tuturor, pocăinţa pentru că „păcatul constă în închiderea în propria identitate, în refuzul celuilalt, în refuzul relaţiei cu Dumnezeu. Botezul pocăinţei al Sfântului Ioan Botezătorul are o importanţă deosebită deoarece fără acesta nu este posibilă cunoaşterea lui Dumnezeu.  

Pe de altă parte, Proorocul Ioan ne poate fi tuturor îndreptar pe calea strâmtă a înfrângerii trufiei, a egoismului şi egocentrismului nostru ridicol, îndemnându-ne, totodată, la smerenie şi viaţă simplă. El face lucrul acesta printr-o mărturisire simplă, referindu-se la Iisus Hristos: "Eu trebuie să mă micşorez, iar El trebuie să crească".  

Apoi, Botezătorul ne aminteşte de milostenie ca fiind cea care îi îmbracă pe cei goi şi îi hrăneşte pe cei flămânzi şi ne îndeamnă să face şi noi asemenea lui, cu toate că acesta nu avea posibilităţile noastre materiale. De la el avem o vorbă înţeleaptă în Faptele Apostolilor care zice aşa: „Mai fericit este a da decât a lua”. Acesta este Proorocul Ioan. El ne îndeamnă la o viaţă simplă, cumpătată, sinceră, curată şi plină de duh sfânt.  

Aşadar, nimeni nu s-a născut din femeie şi să fie mai mare decât Proorocul Ioan. Dacă Sfântul Ioan Botezătorul ne arată calea pocăinţei, a smereniei şi a milosteniei, şi ne întâlnim cu el în post şi rugăciune, Mântuitorul ne urcă la cer şi ne coboară pe pământ, zilnic.  

Fie ca Proorocul Ioan să ne lumineze paşii fiecăruia dintre noi pe calea simplităţii, a sincerităţii şi a cumpătării!  

Doamne, ajută!  

Ştefan POPA  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Proorocul Ioan – îndemn la simplitate, sinceritate şi cumpătare / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1099, Anul IV, 03 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!