CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Georgeta Resteman         Publicat în: Ediţia nr. 197 din 16 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

PROMOVAREA NONVALORII ... BRAND NAŢIONAL?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cât vom mai asista la aceste „piese de teatru ieftin” care ascund sub reclame şocante „prezenţe scenice” semianalfabete? Dureros! E cumplit să vezi cum se atribuie titluri şi diplome, fără nicio jenă unora care de-abia ştiu să lege două vorbe în limba maternă şi nici acelea corecte, şi în momentul în care dau „switch-ul" pe limba pe care ar fi trebuit să o asimileze (dar n-au fost în stare) devin mai mult decât penibili şi să laşi tineri eminenţi, inteligenţi, olimpici să-şi caute norocul pe alte meridiane unde valoarea lor este, într-adevăr apreciată! 

 

*** 

 

Dacă în urmă cu două luni am părăsit o ţară care-mi este şi-mi va rămâne mereu aproape de suflet, am făcut-o pentru că din preaplinul sufletului se revărsa prea multă amărăciune peste toate mizeriile la care am asistat, neputincioasă, în ultimii ani, căutând peste graniţe nu un simplu refugiu, nu goana după îmbogăţire sau huzurul, ci doar un mijloc de supravieţuire pe care ţara mea, ţara noastră a tuturor celor care suntem români nu mai poate sau mai bine zis nu mai vrea să ne-o ofere. 

 

Eşti corect, eşti cinstit, eşti onest, eşti sincer şi mai „ai şi ceva în cap”? Nu eşti bun! Nu faci compromisuri? Nu ai ce căuta în România! Nu ştii să te linguşeşti şi să te supui mediocrităţii sau de-a dreptul tâmpeniei? Eşti un paria al societăţii cangrenate de boala parvenitismului şi a cameleonismului exacerbat, a impotenţei intelectuale ridicate la rang înalt şi-a promovării nonvalorii... 

 

N-aş fi dorit să mă folosesc de sintagma „trist dar adevărat”, devenită de-acum banală şi uzitată adesea când se face referire la ceea ce se petrece în ţărişoara noastră, unde cândva, „demult, tare demult...” (parafrazându-l pe Tudor Chirilă de la Vama Veche), occidentalii veneau şi se înfruptau din dărnicia „micului Paris” şi se desfătau în frumuseţile oferite de cadrul natural de excepţie şi ospitalitatea României noastre – dar iată-mă silită să rostesc fără să vreau: da, „trist dar adevărat!”. 

 

Urmăresc zilnic, graţie serviciilor unei companii româneşti de televiziune prin cablu care operează şi în Cipru, ştiri, actualitatea românească în toată „splendoarea” şi decăderea ei, cu „acces direct” la cancanuri şi „perieri” de prost gust care te fac, pe de-o parte, să nu regreţi că stai departe de acea societate bolnavă, dar pe de alta, naşte revolta, sentimentul acela care clocoteşte în tine zbătându-se să demonstreze că nu toţi românii sunt tâmpiţi, că nu sunt nici „figuranţi” pe o scenă a valorilor răsturnate şi nici „actori de tinichea”. 

 

România are valorile ei, atâtea câte-au mai rămas „acasă” şi trebuie să şi le păstreze intacte, curate, limpezi şi departe de interese meschine - care sunt, fără îndoială, în total dezacord cu menirea lor ca valori! O societate sănătoasă se construieşte şi rezistă oricăror „intemperii” cu oameni corecţi, cu oameni valoroşi, cu oameni cu un caracter puternic! 

 

Cât vom mai asista la aceste „piese de teatru ieftin” care ascund sub reclame şocante „prezenţe scenice” semianalfabete? Dureros! E cumplit să vezi cum se atribuie titluri şi diplome, fără nicio jenă unora care de-abia ştiu să lege două vorbe şi nici acelea corecte şi să laşi tineri eminenţi, inteligenţi, olimpici să-şi caute norocul pe alte meridiane unde valoarea lor este, într-adevăr apreciată! Noi, cei care-am depăşit vârsta maturităţii ne resemnăm, sau poate nu! Dar ei? Tinerii aceştia minunaţi, ce fac? Chiar dacă BAC-ul de anul acesta a demonstrat „clasa” majorităţii, există un segment care merită toată cinstea şi aprecierea... 

 

Şi argumentez cele afirmate anterior printr-un exemplu concludent: în luna iunie a avut loc la Larnaca a XV-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori, organizată de Asociaţia de Matematică din Cipru, la care elevii români au luat nici mai mult, nici mai puţin de 6 medalii: 3 de aur, 2 de argint şi premiul special al juriului pentru originalitatea soluţiei găsite pentru o problemă, obţinând în acelaşi timp punctajul maxim! Cinste lor şi celor care i-au crescut şi i-au instruit! Vă puteţi edifica asupra acestui succes al tinerilor matematicieni români, accesând link-ul de mai jos. 

http://www.ziare.com/articole/olimpiada+balcanica+matematica 

 

Câte mijloace media din România au evidenţiat rezulatele meritorii ale acestor muguri de român, „micuţilor Einsteini” – cum catalogaţi în „Ziarul românesc din Cipru”? La valoarea lor nu s-a avut „acces direct”? 

 

Fraţilor, stopaţi odată aceste practici de-a dreptul nebuneşti şi treziţi-vă! Ne faceţi neamul de râs! Creaţi voit o imagine mizerabilă asupra României noastre care de-abia mai respiră de sub mormanul de inepţii care se petrec în ea! Nu este suficient cât împietează asupra noastră faptele celor care cerşesc, care fură, care înşeală, care îşi etalează „frumuseţile” prin parcurile şi locurile rău fămate din ţările în care s-au pripăşit şi datorită lor, de multe ori ţi-e pur şi simplu jenă să vorbeşti româneşte de teama de a nu te aşeza la acelaşi nivel cu ei/ele? Suficient! Opriţi-vă! Eu mă opresc acum aici (dar nu pentru mult timp!): cine are minte să priceapă, cine are ochi să vadă şi cine are putere să acţioneze! 

 

„E nevoie de schimbare!” - ne-am săturat auzind acest lucru de ani buni, dar nu s-a schimbat nimic! Ba da! – îmi cer scuze, s-a schimbat din rău, în mai rău: promovarea nonvalorii a devenit brand naţional! 

 

Georgeta RESTEMAN 

Limassol, Cipru 

15 iulie 2011  

Referinţă Bibliografică:
PROMOVAREA NONVALORII ... BRAND NAŢIONAL? / Georgeta Resteman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 197, Anul I, 16 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Georgeta Resteman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Georgeta Resteman
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!