AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Selectii >  


Autor: Gina Zaharia         Publicat în: Ediţia nr. 857 din 06 mai 2013        Toate Articolele Autorului

PROMISIUNEA DE JOI (X)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Anca făcu feţe-feţe. Maria verifica ultimele notiţe reale, Ştefan ar fi smuls munţii să-i prăvălească peste aceste clipe, Tania murmura un crez, Emilia picotea în întuneric aruncând săgeţi spre decorul creat instantaneu.
– Vorbeşte, Anca! o îndemnă Bogdan Davidescu. Nu am niciun interes să ascund adevărul. Ţi-ai făcut iluzii şi de aici un întreg lanţ de orgolii.
Apoi se adresă scriitorului: Ştefan, te voi dezamăgi să-ţi amintesc că această femeie se dorea, până mai ieri, tovarăşa mea. De fapt, cred că se cam încurcă în planuri. Mai întâi l-a cunoscut pe Tudor, la o expoziţie. A ajutat-o mult, financiar, însă ea îşi dorea portofoliul complet în viaţa pictorului. Pe urmă s-a reorientat. Cam rapid, însă. Când a aflat că vreau să-mi deschid aici, în ţară, o clinică, a bătut din palme. S-a văzut mâna mea dreaptă. Îşi schiţase, în detaliu, proiectul nostru, cum îi plăcea să-l numească. Visa excursii în străinătate şi o locuinţă împreună. O invidia pe Maria pentru toate şansele pe care i le-a dăruit viaţa. Pictura-amintire o deranja cel mai tare. Asta s-a întâmplat vara trecută. Mai întâi a dorit-o cadou. Am refuzat-o din start. Pe urmă, datorită valorii tabloului, atât artistic cât şi sentimental, a căutat să-l elimine din raftul cu amintiri. Şi-a făcut o cheie de la mine, am bănuit asta de când mi-a spus că am uitat cheile pe masă, la Tudor, şi mi le-a adus a doua zi. Apoi nu i-a fost uşor să-l înlocuiască. Cu siguranţă că are un complice.
– Ştiu, Bogdan, interveni comisarul, Marius Stancu este arestat. Falsificatorul de artă a vorbit şi despre Anca. Am observat acest lucru, însă importantă pentru noi era imaginea pe care ne-o oferea pictura. Mă bucură faptul că a acceptat să se autoinvite la această aşa-zisă reuniune. Ştefan, îţi mai strecor şi eu un ghimpe: nu de dragul tău a venit aici, ci pentru faptul că era nevoită s-o facă, aşadar programată în calendarul dosarului nostru. Vei scrie şi acest lucru, nu? continuă Dan observând uimirea de pe faţa scriitorului care încetase să-şi mai ia notiţe despre propria viaţă. Devenea, aşadar, un personaj important în cartea sa, un personaj care nu-şi cunoştea rolul dar pe care, vrând-nevrând, trebuia să-l joace ca un adevărat profesionist.
Şapte chipuri rămăseseră împietrite pe brazda unui nor. Gânduri friguroase tronau în jocuri de scântei. Dincolo de gard, Ursache, trântit pe iarbă, contempla cerul. Ce-i păsa lui că nişte oameni umblau bezmetici prin hăţişurile vieţii, îndepărtând lianele cu braţe de oţel?! Mâncase în grabă tartinele oferite de gazde, le împărţise şi câinilor puţin, băuseră împreună apă de izvor, apoi, o toropeală plăcută îl cuprinse asemeni sub imperiul unui drog.
Cu siguranţă nu că ştia să viseze. Avea lângă el borcanele de gem pe care i le adusese Bogdan şi liniştea muntelui, suficient pentru a se integra în dimensiunile unei existenţe atât de normale precum culcuşul din crengi de alun dintre ruine, ori lipăitul, din când în când, cu tălpile goale, prin prundişul mângâiat de apă, unde-şi afla răcoarea minţii şi a sufletului.
Maria nu mai avea astâmpăr. Coborî cele câteva trepte, apoi se întoarse, împăturind o frunză adusă de vânt.
– Doamne, ce lungă e noaptea asta a nesiguranţei şi neîncrederii! preciză aceasta. Apoi continuă, trimiţând săgeţi spre Anca: Tu ce naiba tot vrei de la noi? Ai luat tabloul, ce-ai făcut cu el? Să mi-l aduci, auzi, să mi-l aduci! Meschinăria ta întrece orice limite!
Anca îşi mai aprinsese o ţigară.
– L-am vândut, asta am făcut. Pe trei mii de euro. Aveam nevoie de bani şi-apoi, pe voi vă lega acel peisaj, nu pânza în sine!
Căpătase parcă o privire cameleonică, ori poate sângele pulsa altfel prin inima golită ca un balon de săpun. Curajul ei era frate cu nebunia. Îl strângea pe scriitor de mână dorind parcă să-l trezească dintr-un coşmar, scriitorul se pierduse printre rânduri, rândurile erau nişte temniţe care-l înghiţeau, din temniţe porneau labirinturile întunecate, şi tot aşa, un vacarm nedefinit pusese stăpânire pe această după-amiază.
– Pleacă, se răsti Maria Cristache. Pleacă acum! Domnule comisar, aşa se pedepsesc astfel de fapte?
– Toate la rândul lor, Maria! Această femeie este cercetată în libertate.
– Tare aş vrea să ştiu ce va urma, comisare, actorul din mine nu mai vrea acest rol, ducă-se pe pustiu, am nevoie de prieteni şi nu de felinare, false şi reci, aprinse pe la colţuri.
Între timp, nebunul se ridicase şi pornise spre deal. Aproape la fiecare pas privea spre terasă, dorind parcă să-şi ia rămas-bun de la cineva. Doctorul nu observase acest lucru. Urmărea atent reacţiile celor prezenţi şi strângea semne de întrebare într-un ceas cu cadranul ruginit.
– Cred că pe dumneavoastră vă caută, zise Tania, care schimbase doar câteva cuvinte, în şoaptă, cu Emilia.
Bogdan Davidescu privi spre Ursache. Faţa celui din urmă se însenină.
– Te voi căuta, îi zise doctorul. Voi deschide clinica şi te voi angaja la mine. Vei fi omul bun la toate, ai să vezi!
Nu se ştie cât a înţeles nebunul, însă câinii se gudurau de parcă ei ar fi primit această promisiune.
În câteva minute, doar câteva pale de vânt mai treceau peste terasa unde avusese loc întâlnirea. Bogdan plecase primul, comisarul se simţi nevoit s-o conducă pe logodnica abandonată de scriitor în timp ce acesta îşi mai schiţa câteva idei pe capota maşinii, iar Tania fusese invitată de Emilia la ea acasă. Maria acceptă invitaţia doctorului de a se întâlni, spre seară. Avea nevoie să-şi limpezească sufletul cu cercuri de lumină coborâte din cerul vânat de iele.
 

Referinţă Bibliografică:
PROMISIUNEA DE JOI (X) / Gina Zaharia : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 857, Anul III, 06 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Gina Zaharia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gina Zaharia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!