CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Selectii >  


Autor: Gina Zaharia         Publicat în: Ediţia nr. 786 din 24 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

PROMISIUNEA DE JOI (VI)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Casa de la Zăvoaia căpătase un aer mohorât. Liniştea care domina acum locuinţa era apăsătoare. Iarba, sălciile, chiar şi cascada şi-au tras cortina dincolo de care actorii şi-au încurcat rolurile.
Din când în când, în jurul casei îşi face apariţia un bărbat zdrenţuit, trecut de patruzeci de ani, însoţit de trei câini: unul ciobănesc mioritic, ceilalţi doi – maidanezi. Nu pleacă nicăieri fără ei. Când coboară înserarea pornesc să colinde potecile vieţii în căutare de hrană. Rareori cutreieră satul pe timp de zi, ca şi cum s-ar feri de contactul cu lumina. Nu are identitate, nici cea mai vagă idee despre forfota în lanul cu trudă, lacom şi neiertător ca un vultur flămând. Bate la porţile oamenilor din sat şi cerşeşte. De fiecare dată la fel, ca un ritual al nedreptăţii scrijelit pe o carte cu filele arse de soartă. Are priviri cameleonice, uneori tulburi, alteori limpezi, şi locuieşte, de câteva luni, într-o hrubă de la marginea Zăvoaiei. I se spune Nebunul cu câini.
De câteva zile însă pare că nu mai are astâmpăr. Casa pictorului, altădată primitoare, acum este întunecată. Niciodată nu plecase flămând de acolo. Nu cunoştea programul lui Tudor Cristache, însă îl aştepta, lângă cascadă, zile întregi şi de fiecare dată răbdarea îi fusese răsplătită pe deplin. Acum speranţa de ieri primise lanţuri şi nu înţelegea până când va trebui să le poarte.
– Du-te, i-a zis un localnic, care îl văzu rezemat lângă poartă. Pictorul nu se mai întoarce.
Bărbatul îi arătă un baston noduros în semn de ameninţare şi scoase câteva sunete ca o huiduială. Apoi se aşeză pe un bolovan acoperit cu muşchi verde, la câţiva metri de cascadă, privind în gol.
Spuma apei, la razele lunii, era ca o dantelărie desprinsă din basme. Însă nu efectul acestei simfonii îl atrăgea pe nebun. Un vulcan clocotea în mintea sa.
Acolo îl găsi Ştefan Deleanu a doua zi pe la prânz. Când a dat cu privirea de scriitor, s-a ridicat speriat şi a luat-o la fugă. Apoi s-a oprit brusc şi a asmuţit câinii pe noul venit, ca şi cum îi încălcase proprietatea.
Ştefan a urcat iute în maşină. Era clar că omul din faţa sa avea mintea tulbure. A scos camera foto şi a făcut câteva poze. Acest gest îl deranjă şi mai tare pe bărbatul necunoscut. Se apropie de maşină şi lovi cu bastonul în portieră. Scriitorul porni motorul şi merse câţiva metri. Apoi l-a sunat pe Dan Simionescu.
– Sunt la Zăvoaia. Am venit să scriu, să-mi continui cartea, a motivat acesta. Mi-a dat voie Maria. Sunt surprins să găsesc aici un bărbat care vrea să mă alunge. Are cu el nişte câini şi i-a îndemnat să mă atace. Pare destul de periculos.
– Voi veni acolo, zise comisarul. Încearcă să-i reţii atenţia cumva. Voi sosi într-o jumătate de oră, preciză comisarul.
Şfefan căută în grabă o soluţie. Omul îi urmărea fiecare gest. Câinii se aşezaseră pe iarbă aşteptând o nouă comandă.
Proprietatea lui Tudor Cristache era la câteva sute de metri de strada principală. Se auzeau maşini trecând însă niciuna nu devia spre acea zonă a satului, deşi dincolo de locuinţa artistului se mai aflau alte câteva case, înconjurate de brazi şi stejari.
Deschise portiera maşinii şi încercă să coboare.
– Nu te teme, zise scriitorul. Nu-ţi fac nimic rău.
Bărbatul scoase câteva sunete şi arătă cu mâna spre cascadă.
– Ştiu, îţi place acolo. Şi mie îmi place. Vin des aici. Am putea fi prieteni. Şi întinse mâna spre cel din faţa sa.
Nebunul se retrase. Apoi a dus palma dreaptă cu degetul mare şi arătător în formă de V, peste ochi, apoi a arătat iarăşi spre cascadă.
E clar. Este mut, îşi zise Ştefan Deleanu. Însă parcă ar vrea să-mi spună ceva.
Scoase îndată, din portmoneu, o bancnotă de zece lei.
– Uite, zise scriitorul. Să-ţi iei mâncare.
Privirea cerşetorului se fixă pe bancnota care-i fusese dăruită şi parca fiecare bătaie de pleoape era ca săgeţile piezişe care hipnotizează prada.
– Ia-o, e a ta, îl îndemnă Ştefan Deleanu. Dar bărbatul nu-şi arătă mulţumirea. Scriitorul se aplecă şi o aşeză pe iarbă.
Câinii s-au ridicat toţi trei deodată, parcă la comandă. Nebunul le spuse ceva nedesluşit. Aceştia s-au învârtit de câteva ori în preajma lui Ştefan apoi s-au dus spre cascadă.
În mintea scriitorului pornise un iureş de scenarii. Ar fi vrut să scrie, să se aşeze pe iarbă, oriunde, şi să scotocească prin mintea celui din faţa sa. Era un personaj care colora filele cu naturaleţe, numai bun de luat în seamă.
– Voi scrie despre tine, i s-a adresat. Dacă ai putea vorbi, cu siguranţă ai valora cât zece scriitori laolaltă! Eşti misterios, omule, tare misterios!
Între timp sosi comisarul Simionescu. Coborî din maşină şi se îndreptă spre cei doi. Faţă în faţă, nebunul şi scriitorul îşi derulau, fiecare, câte un film. Şi ce nevoie aveau de un translator care să motiveze gestul bărbatului însoţit de cei trei câini credincioşi!
Apariţia poliţistului a stârnit nelinişte pe chipul cerşetorului. Luă îndată banii de jos şi fugi spre deal, urmat de tovarăşii săi.
– Nu trebuie să fugi! zise comisarul pe un ton blând. E în regulă! Dar bărbatul se ţinea cu mâinile de rădăcinile pinilor şi se căţăra pe râpă, cufundându-se în pădure.
Contactul cu lumea îl neliniştise. Urca şi gâfâia, strângând bancnota în palmă, ca şi cum doar aceea ar fi fost sprijinul clipelor viitoare. Ajunse între ruinele cu ziduri îngropate pe jumătate şi se aşeză pe patul din crengi de nuc acoperit cu o pătură veche. Era flămând şi speriat. O sabie rătăcea prin sufletul lui.
Poliţistul din comună confirmă faptul că omul era mut şi venise în zona lor în urmă cu vreo patru luni, odată cu primăvara. Ba mai mult, suferea de schizofrenie şi căpătase obiceiuri oarecum sălbatice însă nimeni nu se plânsese că ar fi stârnit neplăceri.

 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
PROMISIUNEA DE JOI (VI) / Gina Zaharia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 786, Anul III, 24 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Gina Zaharia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gina Zaharia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!