CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  Profil de dascăl: Lucreţia Dulamă (1911-2004)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lucreţia Arişanu - Dulamă (1911 - 2004) 
  
Profesoară cu o bogată activitate didactică desfăşurată pe o perioadă de peste 35 de ani. A urmat şcoala pimară la Rucăr, după care a absolvit cursurile şcolii normale de fete din Câmpulung. Studiile superioare le-a făcut la Institutul Pedagogic de 3 ani din Bucureşti. A fost o prezenţă activă în cadrul şcolii rucărene cu articole, studii, comunicări şi conferinţe. A elaborat o interesantă "Monografie a satului Podul Dâmboviţei", comuna Dâmbovicioara. Un exemplar din această lucrare se găseşte la Arhivele Naţionale din Bucureşti. Unele evocări ale eroilor rucăreni - dascăli căzuţi în al doilea război mondial, le-a publicat în presa judeţeană, musceleană şi în revista "România Mare". 
  
O doamnă puţintică la trup, tăcută şi discretă, cu o clamaţiune domoală în care strecura cu dibăcie un ton impus de nevoia de a întâlni lungimea de undă a învăţăceilor – pe unde honărea neastâmpărul şi teama, bruiate deopotrivă de dulcea ispită pentru vrajă şi necunoscut şi care, pentru bieţii de noi, lua forma concretă şi de iminentă angoasă a manualelor şcolare.  
  
„Neînsemnata fiinţă” le aşeza pe bănci mângâindu-le uşor, cu gestul smerit cu care părintele paroh al unei bisericii atinge mai întâi cu privirea psaltirea de pe stativul din faţa altarului începând incantaţia psalmilor lui David şi proverbelor lui Solomon - în care sunt tezaurizate toate temerile dar şi speranţele lumii, şi pe care mulţimea credincioşilor avizi la ascultă cu sfinţenie la liturghia de duminică ...  
  
Simpla ei prezenţă măgulea auditoriul prin vastitatea şi varietatea cunoştinţelor, impunea respect prin modestia pe care vroia să ne-o imprime şi nouă şi pe care o considera treapta supremă a umilinţei de la care pleci pentru a re-naşte, a te re-întemeia într-o altă structură fiinţială, mai aproape de Dumnezeu şi de duhul neprihănirii.  
  
„Să fii umil chiar şi în faţa celei mai firave alcătuiri dumnezeieşti!”, ne reamintea de fiecare dată şi ne dădea exemplul râmei, spunându-ne cu voce stinsă şi gânditoare: „Până şi nevrednica şi nevertebrata râmă ne este ”superioară” , prin unica şi nemaiîntâlnita capacitate existentă la vreo altă structură din natură de a se autoregenera; o tai bucăţi şi fiecare segment rezultat, într-un timp record va avea cap şi coadă!” ...  
  
Adesea ameţiţi „de-al lumii ne-nţeles” ne transpuneam în personagii de poveste şi altele care nu ne era la îndemână să ni le imaginăm iar stimata doamnă Lucreţia Dulamă ne „procopsea” zilnic cu un nou început, de descifrare „în cheie” inteligibilă a atâtor încrengături sintactice şi morfologice ale limbii în care ne-am născut şi vorbim, ori a altor minuni ale cunoaşterii şi lumii în care trăiam şi îi eram martori fără să ştim de vreo logică a devenirilor ...  
  
Ne învăţa mereu să „batem departe” şi să descoperim orizonturile luminii prinse vremelnic în capcana literei plumbuite, cea care ne înseninează sufletul, ne îmbogăţeşte mintea, ne cuminţeşte firea, ne face pe noi înşine – comuni cum suntem – creatori de valori. „Care, cum poate!”, mai adăuga, parcă mulţumită şi încrezătoare. 
  
O voce egală şi gravă ca o doină cu ciobani mioritici şi „smetiţi” de dor pe cărările munţilor cu poieni alpine şi imaşuri cu iarbă grasă ...  
  
„Chiar şi în mărginirea calităţilor voastre vă puteţi proba temeinicia de a fi existat: o dată singuri şi de cele mai multe ori în echipă, împreună cu cei cu care ardeţi aceleaşi pasiuni şi idei!”. Născută pe vremea răscoalei moşnenilor rucăreni de la 1911, a plecat tot tăcută şi discretă în suferinţa ei la vârsta patriarhilor, cu o nădejde care nu i s-a stins vreodată şi căreia-i jurase credinţă, trudă şi simţire întru împlinire când ea însăşi buchisea „oile negre pe câmpul alb al filelor de carte” ale ceaslovelui şi aritmeticii: să trăiască şi să moară într-o ţară rotundă şi mare, cum a fost şi va fi România Mare de la 1918 !  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Profil de dascăl: Lucreţia Dulamă (1911-2004) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 230, Anul I, 18 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!