AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Selectii >  


Autor: Lică Barbu         Publicat în: Ediţia nr. 423 din 27 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

PROFIL DE AUTOR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un “sivi” din cursul vieţii  
  
Lică Barbu despre Barbu Lică 
  
M-am născut pe plaiurile brăilene în perioada tumultoasă a anilor '50, sortit parcă să fiu mereu undeva la mijloc. 
  
M-am născut “fără cuvinte” – doar urlete ... şi după ce am primit o palmă după ceafă mi-am dat seama că trebuie să mă exprim şi eu într-un fel. Salvarea mea a fost în momentul în care am găsit un creion în banca de la şcoala primară.L-am ascuţit cu briciul tatălui meu şi după ce m-am bandajat am tras vreo două înjurături şi câteva linii. Atunci am descoperit revelaţia desenului. 
  
Primii “pictaţi” au fost profesorii mei. Ei au fost şi primii mei critici catalogând părerile lor artistico-pedagogice cu note de mijloc. Evident, m-am întrebat: am desenat eu prost sau caricatura mea îi deranjează ? 
  
M-am dumirit abia prin 1981 când am sărbătorit primul meu debut la revista URZICA.  
  
“Uraaa !!” – au exclamat şi colegii mei birocraţi. Dar, ura îi măcina. Debutul meu îl considerau un rebut şi mă ocoleau pentru că acolo “băteam” – în ei şi a lor birocraţie. 
  
Da ! – mi-am zis. Caricatura deranjează. Şi ca să pun sare pe rana lor m-am apucat şi de scris umor. Rimă întâmplătoare. 
  
Nu întâmplătoare au fost apoi colaborările mele cu caricaturi şi texte umoristice la ziarul “Înainte”, participări la festivaluri de umor din ţară (Vaslui-“Constantin Tănase”, Bistriţa-“Mărul de aur”, Râmnicu Vâlcea-“Tudor Muşatescu”, Brăila-“Serbările Dunării”, etc.) cât şi numeroase expoziţii de caricatură, personale şi de grup, pe diverse teme. 
  
Înainte, frate! că merge. Şi ca să nu mă duc chiar cu mâna goală la festivaluri am luat cu mine şi un grup de pantomimă şi umor pe care l-am botezat “Logic”, venind acasă cu traista plină de premii – atât pentru caricatură şi texte umoristice cât şi pentru grupul “Logic”. 
  
Ei, chiar aşa ? Nu-ţi ajunge ?... Nu! – am răspuns. Pentru că eram îndemnat de colegii mei de “suferinţă” din cadrul cenaclului “Ciulinii Bărăganului” să nu stau cu mâna-n sân, s-o ţin pe creion şi să dau cu el pe hârtie. 
  
Asta am şi făcut. Loveam din ce în ce mai vârtos ca să mă fac văzut şi auzit. “Gălăgia” mea s-a extins şi peste hotare, în Franţa, Belgia, Brazilia, fosta Iugoslavia, Turcia, Italia, Japonia la festivaluri internaţionale de umor desenat. Cel mai bine m-au “auzit” cei din Japonia în 1987 oferindu-mi premiul Honorable Mention din cele peste zece mii de caricaturi participante. Tema concursului a fost “Foamea”. Mai sugestiv nici nu se putea pentru acele vremuri din ţara noastră. Temă actuală şi în prezent, de altfel. 
  
După adevăratele minciuni ale evenimentelor din decembrie '89, Barbu Lică s-a mai liniştit rătăcind prin traziţia demolatoare ... scuzaţi !... democratică, furat instantaneu de cotidian.  
  
Cu sprijinul regretatului jurnalist Cezar Hârjescu, “am ţinut” o vreme pagina de umor a ziarului brăilean “Vocea Brăilei” la rubrica “Să râdem cu Lică Barbu”, ziar înfiinţat de bunul meu prieten Cezar Hârjescu. 
  
Rătăcind vreo zece ani şi prin Bucureşti am mai zvâcnit un pic în pasiunea mea la “Primul Salon Naţional-mileniul III” cu ajutorul cunoscutului caricaturist Albert Poch, cât şi colaborarea cu texte umoristice la ziarul  
  
“7 plus”, cu spijinul scriitorului Miron Manega. 
  
Şi tot prin Bucureşti mi-am câştigat “pâinea” talentului meu cu scenarii de umor pe la câteva posturi de televiziune. 
  
Cam atât. Nu este un CV prea bogat în evenimente culturale dar, merituos pentru intenţia de a face şi eu ceva pentru omenire. Chiar şi cu o simplă caricatură. 
  
În prezent m-am liniştit la “masa de scris” din bucătărie încercând cam de doi ani să finalizez manuscrisul cărţii de umor “Cuvântul care râde” pe care o voi ilustra cu caricaturi desenate chiar cu creionul găsit cândva ... undeva ... prin anii copilăriei. 
  
LICĂ BARBU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PROFIL DE AUTOR / Lică Barbu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 423, Anul II, 27 februarie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Lică Barbu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lică Barbu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!