CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Sorin Petrache         Publicat în: Ediţia nr. 846 din 25 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

PROFESORUL BOERIU CULTIVĂ ARTA ÎNȚELEPCIUNII PRIN GÂNDIRE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pornim de la ipoteza unanim acceptată că toți elevii Colegiului Național „Arany Janos” din Salonta sunt inteligenți. Se oferă spre demonstrare concluzia că toți elevii doresc să-și folosească această inteligență în scop creativ-constructiv. Este nevoie, așadar, de identificarea tipului de inteligență caracteristic fiecărui elev în parte și de aplicarea unei „teoreme” pe măsura gradului de șlefuire a inteligenței prin gândire logică și spirit analitic. q.e.d.
Aceasta este „tema pentru acasă” oferită tuturor elevilor de gimnaziu și liceu ai Colegiului Național „Arany Janos” din Salonta, în această primăvară, de către profesorul Romulus Boeriu, prin cartea „Ce tip de inteligență ai?”. În volumul de peste 200 de pagini sunt cuprinse teste de logică din 7 domenii specifice nevoilor sociale imediate (limbaj, gândire spațial-vizuală, afaceri, practică, matematică, fizică, logică), asortate cu imagini laborioase, grafice, scheme detaliate, fotografii și figuri geometrice. Prin rezolvare, elevii își pot descoperi, defini, evalua și gestiona capacitatea intelectuală.
Pentru autorul acestei cărți inedite, „înțelepciunea” nu poate avea o definiție obiectivă. „Pentru mine, a fi înțelept înseamnă a înțelege că întrebarea „Ce trebuie să fac?” este mai importantă decât întrebarea „Ce vreau să fac?” Sunt convins că nu poți fi înțelept dacă nu înveți și nu citești. Animalele și calculatoarele pot fi inteligente, dar nu pot fi înțelepte. Animalele pentru că nu înțeleg cuvântul „trebuie”, calculatoarele pentru că nu înțeleg cuvântul „vreau”, ne-a declarat prof. Romulus Boeriu.
Volumul „Ce tip de inteligență ai?”, dedicat elevilor salontani are un destinatar special: „Am dedicat această primă carte fiului meu deoarece discuțiile cu el, de-a lungul anilor în care am reușit să-l fac să fie interesat de lectură, au inspirat multe dintre testele și întrebările prin care descoperim acum aspecte mai puțin evidente dar deosebit de profunde și interesante ale lumii în care trăim”, ne-a mărturisit seniorul Boeriu. Profesorul acceptă ideea că s-ar putea concepe o materie care ar avea ca scop dezvoltarea și modelarea creativ-contructivă a gândirii logice a elevului, dar lansează și o viziune de pionierat: „Dacă toate manualele ar conține și probleme sau întrebări care să solicite ceea ce se numește „gândirea laterală”, care pune în mișcare logica elevului, disciplinele școlare ar deveni mai interesante, mai productive iar gândirea elevilor ar fi mai bine antrenată pentru a face față provocărilor societății digitale”.
Profesorul Romulus Boeriu promite o continuare a acestei cărți, „care este deja în lucru” și, într-un viitor apropiat, o nouă carte în care problemele filozofice sau științifice universale sunt prezentate pe înțelesul tuturor. „Problemele la care fac referire în această lucrare pseudo-beletristică sunt liberul arbitru, existența lui Dumnezeu, inteligența artificială, efectul-fluture, noțiunea de frumusețe, principiul antropic și altele subiecte tabu sau de la frontiera cunoașterii prezentate și exemplificate prin prisma unor povestiri ancorate în cotidian”, ne-a spus profesorul.
Primul tiraj al cărții „Ce tip de inteligență ai?” s-a „topit” în numai câteva zile de la ieșirea din tipografie. „În acest moment sunt în căutarea unei edituri pentru publicarea unui nou tiraj și pentru tipărirea următoarelor cărți aflate deja în lucru. Orice mână de prietenie întinsă, la e-mail: romulusboeriu@yahoo.com, este binevenită. Inițial, eu am tipărit doar 300 de exemplare, pe cheltuiala mea și sper ca prin implicarea unei edituri serioase să putem oferi elevilor și profesorilor varianta color a acestei cărți, mult mai atractivă, precum și proiectele aflate deja în manuscris”, ne-a precizat prof. Romulus Boeriu.
Autoare: prof.înv.primar. ILIE Adela Sofia  
Referinţă Bibliografică:
PROFESORUL BOERIU CULTIVĂ ARTA ÎNȚELEPCIUNII PRIN GÂNDIRE / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 846, Anul III, 25 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!