CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 633 din 24 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

PROFESOARA VRĂBIUŢĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

PROFESOARA VRĂBIUŢĂ  

 

De mulţi ani, de când stau la acest bloc am văzut că vrăbiile îşi au amenajate cuiburi în ferestrele uscătoriilor. Nici un locatar nu le-a deranjat aceste locuinţe ale lor. Pe timpul iernii chiar le ajutăm să treacă prin greutăţi, aducându-le alimentaţie specifică, adică grâu şi alte boabe mici. Uneori când frigul este prea mare le aruncăm miez de pâine înmuiat în apă caldă. Cum vine primăvara însă aceşti vecini ai noştri devin mai gălăgioşi şi nu mai stau să le dăm noi de mâncare. Dar când a început sezonul reproducerii am sesizat că anumite vrăbiuţe au sarcini noi. Astfel în perioada când puii încearcă să zboare, mai multe vrăbiuţe sunt atente căci micuţii nu prea ştiu ce vor şi se aruncă în gol fără măsuri de precauţie, iar jos vecinele din bloc, pisicile îi aşteaptă gata să-i înhaţe pentru o masă delicioasă. Atunci apar paznicii care nu pregetă să se arunce asupra duşmanului pisică! Se întâmplă ca tocmai din aceşti paznici să cadă răpuşi pe câmpul de luptă în ghearele pisicii şi atunci să vezi gălăgie şi ciripituri de tot felul. Ceva însă m-a frapat de mai multe zile. Auzeam mereu tonalităţi ale unei vrăbiuţe şi nu înţelegeam ce se întâmplă!? M-am înarmat cu un săculeţ de răbdare şi am început să privesc din diverse poziţii ce e cu acest ciripit? Cu atenţie am început să descifrez lecţiile pentru noii pui, dar valabile şi pentru ceilalţi membrii ai coloniei de vrăbii. Sigur nu veţi crede ce vă spun. Am reuşit să înţeleg că profesoara Vrăbiuţă le spune celor mici reguli de comportament general. Iar atunci când zvăpăiaţii nu ascultau era anunţat un fel de gardă a cuiburilor şi aceştia erau imediat admonestaţi în fel şi chip. Am putut să descifrez cum li se spunea tinerilor pui să nu încerce să-şi schimbe piuitul fiindcă vor fi atraşi de către duşmani prin false apeluri. Pentru cei mai avansaţi lecţiile aveau alte tematici; despre stoluri şi necesitatea lor. Interesantă mi s-a părut lecţia de geografie unde se vorbea de ţinuturi noi, necunoscute de toate vrăbiile. Desigur că erau invitaţi profesori din alte stoluri cu mai multă experienţă şi se pleca deseori în zboruri de recunoaştere şi punere în practică a lecţiilor predate. Întotdeauna stolul format din tinerii elevi era format şi din cei vârstnici pentru înţelegerea lecţiei predate în acea zi. Dar a doua zi lecţiile se reluau, pentru că viaţa vrăbiilor, ca şi pentru alte specii este o şcoală continuă care nu trebuia neglijată  

Referinţă Bibliografică:
PROFESOARA VRĂBIUŢĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 633, Anul II, 24 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!