CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 997 din 23 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Profesoara Daniela Mătăsaru. Împliniri didactice şi umane contopite în tot
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Profesoara Daniela Mătăsaru. Împliniri didactice şi umane contopite în tot  

 

Prin structura ei, frumuseţea cea mai umană este frumuseţea spirituală, actul legat de conştiinţă, primordial faţă de corporalitate. Expresia umană, în cea mai mică măsură translată la nivel de percepţie în subiectiv, e frumuseţea spirituală. Ea este, sau nu este ! Nu se poate insinua, se volatilizează fără originalitate, se denunţă când e cosmetizată. În ea coexistă puterea modificării aspectului uman exterior, covârşind întotdeauna, în sensul de a transfera la fizic, un plus sau un minus.  

Cunoscând-o pe profesoara de istorie de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, din Piatra Neamţ, Daniela Mătăsaru, se cunoaşte un dascăl cu mari şi deopotrivă sensibile virtuţi didactice, contopite în tot: în spiritul ei, cald şi rafinat, în dragostea de profesie, implicit de copii, în ştiinţa predării atractive, în eleganţă şi fineţe comportamentală, în frumuseţe spirituală, similară celei fizice, în superbitate fizică, nu mai prejos celei sufleteşti.  

Evită expunerile academizate, pentru a concentra şi cuceri atenţia elevilor, se comportă neindiferent faţă de decadenţa socială, cu atenţie la cauzele conflictelor, evitându-le. Vorbeşte şi gesticulează dependent de căutarea celor mai fine maniere. Este atât de sensibilă, până la fragilitate... e atentă să nu deranjeze pe nimeni şi nu deranjează niciodată. Are o genială intuiţie asupra stărilor elevilor şi se bazează pe faptul că nu e destul să predea istoria, cu oricâtă vervă în privinţa descripţiei, ci e necesar să predea istoria reală; atunci când observă o alunecare a elevilor în capcanele istoriei false, care a devastat şcoala românească, peste o jumătate de veac, are resurse de a salva elevul, exprimând adevărul viu, punând în el numai frumuseţea şi căldura explicării sale.  

Pe 18 septembrie 2013, de ziua Majestăţii Sale Reginei Ana a dovedit că indiferenţa, neştiinţa, reaua tendinţă, pot degrada conştiinţa. Iubirea pentru adevăr, împlinirea profesională şi umană, nu! Sprijinită, şi cu participarea colectivului profesoral al Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş” (Florin Irimia - director, Brânduşa Andrei - director adjunct, Adriana Zâna Ioniţă, Oana Gârbea, Maria Lupu, Codruţa Filimon, Irina Gireadă), a elevilor colegiului, a studentului Alexandru Baltag, fost elev la colegiu, a părinţilor, cooperatori şi sprijinitori ai şcolii, judecătoarea Gabriela Baltag, avocata Mihaela Nichifor şi alţii, profesoara Daniela Mătăsaru a coordonat o sărbătoare mirabilă, închinată Reginei! Cele mai pure şi reale eforturi profesionale ale sale, oricât de solicitante, nu sunt jertfe, ci dăruiri. Se arată doveditor că viziunile profesoarei nu sunt consecinţe de vis, sunt ştiinţă, ca suport sufletesc dovedit şi doveditor în organizarea momentului aniversar pentru Majestatea Sa.  

De ziua Majestăţii Sale Reginei Ana a României, profesoara Daniela Mătăsaru a stilizat şi transfigurat adevărul istoric redescoperit în solemnitate şi sărbătoare. Dintr-o zi care nu putea să se scurgă obişnuit, profesoara Daniela Mătăsaru a făcut un eveniment spiritualizat, orientat în rigorile istoriei şi inteligenţei.  

Prin ceea ce pot realiza profesorii, dând actului predării altă elevanţă, mai fluidă, spre spirit, fac să se descopere în ei, drumuri necunoscute spre frumuseţe. Nu cu toţii cultivă expresia profundă a adevărului, în istoria care se predă azi. Profesoara Daniela Mnătăsaru, da! Ea urmăreşte, descoperă şi redă estetismul din acest adevăr.  

Predarea la clasă a istoriei, de către profesoara Daniela Mătăsaru urmează puncte, străluciri preţioase, direcţii rare, viziuni subtile şi sublimate, corelaţii pe bază de exactitate, orientări substanţiale, cu răspunderea sensurilor şi deducţiilor.  

(Aurel V. ZGHERAN - aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Profesoara Daniela Mătăsaru. Împliniri didactice şi umane contopite în tot / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 997, Anul III, 23 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!