CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 984 din 10 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Procesiune cu icoane, la Buhuşi: însoţire, mărturisire, chemare la înfrăţire
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Procesiune cu icoane, la Buhuşi: însoţire, mărturisire, chemare la înfrăţire  

 

În toate veacurile creştine, Biserica Ortodoxă Română, strămoşească, a fost sufletul şi inspiratorul spiritual al credincioşilor, cu treptată răspândire din antichitate până în timpul contemporan. Statuile şi basoreliefurile cu zei au fost în timp înlocuite cu icoane, şi deopotrivă se întorc din timp. Odată cu expansiunea ortodoxiei, icoana începe un drum artistic şi sacru, dar a ajuns a fi producţie, a se serializa, reproduce fotografic... executată de la miniaturizat la monumental pentru cele mai diverse folosinţe şi locuri de expunere. Trecând prin artă şi adesea prin exteriorul sau contra artei, icoanei, fie îi sporeşte, fie îi descreşte frumuseţea, este şi nu este rod de ingenuitate, obiect cu sau dincolo de însuşiri şi destinaţie ritualică, ori, câteodată, bijuterie ajunsă la forme de barbarizare premergătoare creştinătăţii, în măsura în care chiar dacă îndeplineşte condiţiile creaţiei artistice, nu le îndeplineşte pe cele ale sacralităţii.  

Afectivitatea cuprinsă în privitul icoanei, din aceste perspective, poate fi pur artistică, poate depinde de preferinţe sau poate decurge dintr-o profundă adâncire în credinţa religioasă. Dacă, într-un ansamblu bisericesc, icoana atrage fix şi central atenţia, împlinind prin meditaţia rugătoare rostul pentru care a fost creată, atunci când este scoasă şi prezentată la diferite procesiuni publice, în afara spaţiului lăcaşurilor de cult sau al locuinţelor personale, scânteiază pe o rază lărgită. Puterea concentrării, contemplaţia, trăirea în sine a rugăciunii sunt în astfel de ocazii diminuate întrucâtva, în raport cu înfăţişarea de ceremonial stradal. Prezentarea publică a icoanei, neexcluzând închinarea, compensează, însă, tulburarea meditaţiei, cu adunarea în comuniune a unei mase de oameni. Instituţia Bisericii e în măsură a aduna multă lume şi a o determina la actul participativ, sub diverse aspecte, pentru desăvârşirea unei procesiuni stradale cu icoane. Totodată, niciun discurs public nu este lăsat să decurgă cu atâta neclintire şi ascultare, ca rugăciunea şi predica preotului, în astfel de acţiuni ritualice sau în altele.  

Oricâtă uşurinţă pare a avea, la o exterioară vedere, organizarea procesiunilor stradale cu icoane are consacrat în spate mult efort şi o aproape neînţeleasă zbuciumare tensiune şi emoţie. Faţă în faţă, mulţimea participanţilor şi soborul preoţesc au la mijloc o baricadă vie, nu de separare şi apărare, ci dimpotrivă, de însoţire, mărturisire şi chemare la înfrăţire în duh creştin.  

Refacerea în text sau imagini a unei recente astfel de procesiuni, organizate la Buhuşi, în judeţul Bacău, de către Protopopiatul Buhuşi, nu reconstituie momentul în sine, ci simbolul lui, al rodului care porneşte de la sămânţă. Căci, întocmai aceasta avizează evenimentul: o însămânţare de folosinţă, considerată de către preoţi şi o parte majoritară a populaţiei Buhuşiului, a împrejurimilor şi nu numai, calea, unda păcii împotriva încrâncenării, detaşării, absenţei, răcelei interumane. În raport cu viaţa măcinată până peste puterea răbdării umane, de sărăcia ce sporeşte în mulţime, proporţional cu mărirea averii în mod inimaginabil, nejustificabil şi opulent, a unei părţi sociale consacrate după 1989, închinarea e alternativa Bisericii.  

La procesiunea religioasă, cu icoane, de la Buhuşi au participat, după estimările Jandarmeriei Bacău (prezentă, fireşte, la faţa locului), în jur de patru mii de persoane. Evenimentul se încorporează unei manifestări ample, omagiale, a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la împlinirea a 1700 de ani de libertate a creştinismului. Credincioşilor din parohiile buhuşene, Sf. Ier. Nicolae, Sf. Înviere, Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Trei Ierarhi, Schimbarea la Faţă, li s-au alăturat preoţi şi credincioşi din parohiile Protopopiatului, în număr de 39 şi două mănăstiri (Români, Siliştea - I, II - Bărcu, Lipoveni, Hociungi - I, II - , Moldoveni - I, II - Broşteni, Ţuscani, Bahna, Izvoare, Ţârdeni, Valea lui Ion, Blăgeşti, Buda, Lespezi, Lescana, Gârleni, Gârlenii de Sus, Racova, Hălmăcioaia, Gura Văii, Dumbrava, Iteşti, Bereşti Bistriţa - I, II - Climeşti, Galbeni, Onişcani, Filipeşti, Hârleşti, Cârligi, Ciolpani, Runc).  

„Procesiunea religioasă de la Buhuşi”, spune preotul paroh al parohiei Orbic, preot secretar al Protopopiatului, Gheorghe Bârjovanu, unul dintre organizatorii căruia i se datorează mult din izbânda evenimentului „ a fost un prilej de împrospătare a vieţii spirituale şi de întărire a credinţei. Credincioşii participanţi au arătat că Hristos este mărturisit nu numai în spaţiul sacru al Bisericii sau în casele personale, ci şi în spaţiul public. Procesiunea religioasă a fost un izvor de bucurie şi pace interioară, un prilej de îmbogăţire spirituală”.  

Odoarele Sfinte prezentate în procesiune (Icoana făcătoare de minuni de la Trifeşti, racla cu Sfintele Moaşte de la Mănăstirea Ciolpani şi veşmântul Cuvioasei Parascheva de la Blăgeşti) au fost expuse pentru mai multe zile la Catedrala Sf. Ier. Nicolae din Buhuşi. Întreg programul liturgic, desfăşurat pe parcursul a două zile a cuprins Acatistul Maicii Domnului, Sfântul Maslu cu şapte preoţi, (în prima zi), Sfânta Liturghie, Acatistul Maicii Domnului, Ceremonia de plecare a Sfintelor Odoare (în cea de-a doua zi).  

„Să reflectăm în aceste zile”, a îndemnat pr. Vasile Cozma - protopop al Protopopiatului Buhuşi „şi să cercetăm ce înseamnă pentru noi creştinii ortodocşi români de astăzi, evenimentul din urmă cu 1700 de ani. Ce ar fi fost astăzi teritoriul pe care îl numim România şi teritoriul pe carte îl numim Europa, cu fundament creştin, dacă nu ar fi existat Edictul de la Milano dat la începutul anului 313 de Sfântul Împărat Constantin cel Mare?! Pentru meritul său deosebit de a fi pus Biserica creştină pe drumul libertăţii în istoria Europei, Împăratul Constantin cel Mare a fost considerat cel întocmai cu apostolii”.  

Procesiunea organizată de către Protopopiatul Buhuşi în anul omagial al Sfinţilor Constantin şi Elena (2013), a fost coordonată de P.S. Ioachim Bacăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În faţa Casei de Cultură din localitate s-a oficiat un Te Deum, de către P. S. Episcop Ioachim Bacăuanul, Î.P.S. Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, împreună cu peste cincizeci de preoţi susţinuţi de diaconi şi cântăreţi bisericeşti. Purtarea Sfintelor Odoare s-a desfăşurat printr-o deplasare ceremonială prin oraşul Buhuşi, cu însoţirea unei adunări mari de credincioşi.  

Niciodată paşii unor astfel de procesiuni nu sunt timizi, spre deosebire de aşteptările oamenilor, din partea administraţiilor. Rugăciunea la Cer este vie şi statornică, fără să ducă la coridoare întortocheate şi vămuite, ci la Biserica strămoşească, singura rămasă în măsură să descoase gura pentru rugă şi să deschidă inima pentru speranţă!  

La Buhuşi, odată cu reînfiinţarea la 1 aprilie 2010, a Protopopiatului, după ce, din anul 1968, în timpului protopopului Nica, nu a mai funcţionat, pulsează o viaţă duhovnicească noabsorbită în tăcerea petrificată a aşezării, în muţenia granitică, de faţă cu mai marii de la care se aşteaptă şi doar atât... Sărbătorile bisericeşti animă viaţa buhuşenilor şi aşează oamenii în meditaţie pe genunchi, perseverent, ca rod al unei vegheri şi implicări fără precedent din partea preoţilor cancelariei protopopiale, a preoţilor parohiilor locale, a unei neîntrerupte prezenţe binefăcătoare şi binecuvântătoare a P.S. Episcop Ioachim Băcăuanul. (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Procesiune cu icoane, la Buhuşi: însoţire, mărturisire, chemare la înfrăţire / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 984, Anul III, 10 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!