CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 789 din 27 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Prinţul tenebrelor, piesă de Constantin Geantă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Piesă de teatru de Constantin Geantă 
  
PRINŢUL TENEBRELOR 
  
Dramă în cinci părţi 
  
PARTEA a III-a – LA POARTA RAIULUI 
  
O poiană, iar pe plan îndepărtat câţiva pomi. 
  
ŞARPELE (care apare de după un pom): Ispiteşte-o pe Eva, de Adam mă voi ocupa eu. 
  
E.G.(contrariat): Nu vreau să ispitesc pe nimeni. Eu doresc doar să înţeleg ce a determinat pierderea Edenului. 
  
ŞARPELE: Dacă vrei, ispitesc eu pe Eva, iar ţie îţi rămâne să-l ispiteşti pe Adam. A propos, ce formă doreşti să iei? 
  
E.G. (nervos): Mai lasă-mă odată, că nu am timp de fleacuri. Am venit pentru a înţelege care au fost factorii ce au determinat degradarea umană şi care prin A.R.N. au indus A. D.N. - ului acumularea de radicali care duc la îmbătrânirea fiinţei umane? 
  
ŞARPELE (ironic): Vrei să împiedici sosirea morţii? Extraordinar! Cei doi nărozi vor trăi la nesfârşit, iar eu voi rămâne pe vecie singur. Ştii că eşti simpatic? Nu cumva îmi propui şi o altă ocupaţie? 
  
E.G.:Dispari, scârnăvie! Încă nu a apărut îngerul cu sabia de foc, în schimb tu, cu trăncăneala ta, îmi încurci planurile. 
  
ŞARPELE: Târăşte-te, sau zboară, altă cale nu există. Ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla, fie că vrei tu sau nu. 
  
E.G.(furios): Îţi zdrobesc capul. 
  
ŞARPELE (ironic): Încearcă. Ai o veşnicie pentru aceasta, însă nu uita: au mai încercat şi alţii, care nu au reuşit decât să-mi teşească ţeasta, să-mi lustruiască solzii şi să-mi deformeze abdomenul. 
  
E.G. (nervos): Nu mai am timp. Trebuie să încerc oprirea unei catastrofe petrecute încă înainte de începuturile istoriei. 
  
ŞARPELE (cu emfază): Astfel, „căderea în timp se va estompa în arborele vieţii”! 
  
E.G.:Fii sigur că peste un minut fiinţa ta, transformată într-o baltă cleioasă, nu va mai opune rezistenţă. 
  
ŞARPELE (zâmbind): Ţi-am spus: ai o veşnicie la îndemână să încerci şi tot atâta să nu reuşeşti. 
  
E.G.:Iată un par. (Se apleacă pentru a lua parul, dar acesta s-a transformat într-o şopârlă. Speriat, îl aruncă şi se retrage doi paşi în spate). Fir-ar să fie!  
  
ŞARPELE (ironic): Norocul tău, rege Midas. Tot ce atingi se transformă în aur. 
  
E.G.:Stai aşa! (Scoate cristalul, dar în acelaşi timp se aude un ţipăt). 
  
(Apar din partea dreaptă a scenei Adam şi Eva, iar după ei vine un înger cu o sabie luminoasă, pe care o mişcă deasupra capetelor acestora.) 
  
ŞARPELE: „Acta est fabula”, sau „piesa s-a sfârşit”. (iese, râzând). 
  
ADAM (trist): Doamne, de ce ne-ai părăsit? De ce ne laşi pradă disperării şi ispitei şarpelui? 
  
EVA (plângând): Vai mie!  
  
ÎNGERUL (învârtind sabia luminoasă deasupra capetelor celor doi): Afară cu voi din Rai, pentru că aţi călcat porunca Domnului. Blestemată să fii tu, femeie! Să fii roaba bărbatului tău, pe care l-ai dus în ispită! 
  
EVA (disperată): Adam! Roagă-l pe Domnul să ne ierte! 
  
ADAM :Taci, blestemato!Numai din cauza ta am pierdut Edenul! 
  
O VOCE (din eter): Bătrâneţea se va aşterne peste voi, iar şarpele vremii vă va îngreuna membrele. Pielea vă va atârna brăzdată ca scoarţa de la copaci de patina nemiloasă a anilor, iar membrele vi se vor târî ca burta şarpelui. Cu privirea înceţoşată veţi privi pentru o clipă în „ţara amintirii”, raiul pierdut şi veţi pieri cu nostalgia dimineţilor în care roua de pe frunze vă răcorea sufletele, iar cugetele voastre vegetau în fericirea divină. Însă, într-o zi, izbăvirea va coborî din nou peste urmaşii voştri, care o vor păstra, dar nu pentru mult timp. 
  
E.G. (disperat): De ce s-a repetat istoria, de ce nu am putut opri căderea în timp, de ce nu am putut salva puritatea şi împiedica naşterea lui Cain? 
  
O VOCE (din eter): Ce-a fost este şi va fi. „Nimic nou sub soare”. 
  
NERAMBAS (care tocmai a apărut din partea stângă): Gata, E.G. Ai pierdut din nou. Să mergem mai departe. 
  
(Întuneric) 
  
Constantin Geantă 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Prinţul tenebrelor, piesă de Constantin Geantă / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 789, Anul III, 27 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!