AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  Principiul sau sentimentul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Principiul sau sentimentul vastităţii (largului) la americani 
  
...Distanţele dintre case sunt aproape egale, respirabile, fără grădinile adesea sufocante de flori sau zarzavaturi de pe la noi. Eventual garduri vii, tunse frumos şi întreţinute, „toaletate” după simetrii convenite cu vecinul din stânga sau din dreapta (sau a proiectului municipal de sistematizare). Sentimentul de vastitate consacrat ca principiu de sistematizare urbană nu s-a înfiripat cu una cu două nici acum şi care pe parcurs mi se va configura ca sentiment eliberator, trăit până la obsesie de americani. Recunosc, aceasta îmi va influenţa într-o mare măsură înţelegerea şi implicit, imaginea mea despre marea ţară translatantică a libertăţii. 
  
Această senzaţie a „largului” trebuie să fi avut un început şi să fii evoluat din necesităţile istoriei lor, a unor frustrări sociale, materiale şi morale. El trebuie privit prin prisma tentaţiilor acaparatorii proprii fiinţei umane, izvorâte (şi) din nevoia asigurării independente a mijloaceloir de hrană şi de subzistenţă, dar şi a unei libertăţi de dinamică în timp şi spaţiu. Libertatea de mişcare a individului trebuie să fi avut ca punct de pornire „năsărâmbul” atavic de a nu te ştii oprimat, înţănţuit de cineva, de ceva. Indiferent că acestea erau alţi indivizi, alte grupuri sau structuri instituţionale ori de convenienţă - la care nu aderasei de bună voie. 
  
Nu trebuie neglijată nici nevoia intrinsecă a ordinii şi disciplinii interioare, asumate din convingerea „terapeutică” a limpezimii faptelor şi a exprimării lor într-o logică a utilităţii şi frumosului. Pentru a (re)întemeia şi a spori ca fiinţă. Am făcut aceste incursiuni plicticoase, pentru că sentimentul pomenit îşi găseşte la americani o aplicaţiune-concreteţe vecine cu sublimul, în aproape a tot ce se vede şi se simte. Nu este nici pe departe, cum s-ar putea crede, o argumentaţie pur speculativă sau pro domo. 
  
În secolul 19, pe timpul lui Poe şi Whitman, ce vor fi trasnsfigurat în poezia lor acest sentiment, America se chivernisea - subjugată de el - spre Apus, cucerind leghe după leghe, pământuri fertile în grâu şi bumbac, pământuri de aur. Era neîndoielnic epoca squatteri-lor, a lucrătorilor agricoli liberi şi proprietari totodată, când se putea observa mai abitir optimismul şi elanul împlinirii visurilor, pentru pionierii expansiunii spre Vest. 
  
De la această viziune romantică, cristalizată conceptual în aceste vremuri, la una exprimată în activitatea practică curentă şi care să capete forme, să se aşeze în toate şi pretutindeni, a trecut ceva timp. Pentru ca totul să se rostuiască, să fie la locul lui adică. De la alegerea locului aşezării, ca unitate administrativă şi de locuire comunitară având drept repere distaţe aproximativ egale faţă de unităţi geografice mari, de relief (bogăţii ale solului şi subsolului) până la relaţia acestora cu pregătirea şi folosirea eficientă a forţei de muncă - în vederea vaşlorificării la maximum a potenţialului natural şi uman. Tot ce am expus sintetic mai sus ţine de armonia bazei economice, însă au loc şi intruziuni asupra infrastructurii.  
  
Simetria geometrică a străzilor şi autostrăzilor (cele de urmă ocolind araşul sau rareori trcând prin el) şi fiind prevăzute cu exit-uri pentru a nu aglomera circulaţia maşinilor proprii sau cea pietonală, dispunerea pe cartiere a caselor, a străzilor sau pe aceeaşi stradă a locuinţelor, toate sunt subordonate aceluiaşi sentiment de care vorbeam. Lărgimea căilor de acces, spaţiul înierbat dintre case, trotuarele largi şi încăpătoare cultivă sentimentul de siguranţă sporită pentru cetăţeni. Desigur, nu am în vedere marile aglomerări urbane, unde gradul de delicvenţă este destul de mare şi al cărui substrat n-am să-l justific eu aici.  
  
Interiorul locuinţei este iarăşi un subiect care interferează cu sentimentul respiraţiei ample, pentru a-l numi şi altfel şi pentru a-l opune celui al sufocării, al strâmtului, al înghesuielii. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Principiul sau sentimentul vastităţii la americani ! / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 262, Anul I, 19 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!