CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 344 din 10 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Prin adevăr învingem o părere
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE  
  
Prin adevăr se învinge o părere 
  
La Editura Carpathia Press-2008 a apărut primul volum dintr-un serial,intitulat Neamul întemeietor al lui Băsărabă de Nicolae N.Tomoniu, ce conţine Comentarii critice la cartea “Thocomerius-Negru Vodă de Neagu Djuvara,Neamul lui Băsărabă şi “lupta de claă”!-aspecte psihologice şi aspecte logice. 
  
Nicolae N.Tomoniu este cercetător al istoriografiei locale,jurnalist,un mare promotor, remarcat de specialişii din domeniu, care ,prin lucrările sale ,promovează şi reconsideră regionalismul creator.În acest sens concepând studii despre Nicodim de la Tismana,dar şi despre exegeza acestui reprezentant al isihasmului de Renaştere românească, cum îl recomandă pe ultima copertă Artur Silvestri. 
  
Înainte de a intra în subiectul acestui interesan volum doresc să subliniez că volumul de faţă apare în Colecţia “Primul cuvânt” în cadrul unui program ARP Asociaţia Română pentru Patrimoniu şi conţine exclusive volume de debut ale scriitorilor români,indiferent de genul în care se exprimă; ea este iniţiată, îngrijită şi finanţată de Artur Silvestri.  
  
Prezenta carte sfredeleşte adâncurile, uneori incerte, ale unor presupuse adevăruri ce se folosesc de ideologii care denaturează şi descurajează istoria neamului.În contradicţie cu documentele certe ale istoriei noastre verificabilă şi al tradiţiilor cuprinse de aceasta. 
  
Cartea este structurată în şase capitole, inclusiv, Note, Anexe ce cuprind Păreri şi ultimele noutăţi, Arborele genealogic al Basarabilor până la Mircea cel Bătrân,nepotul cuviosului Nicodim de la Tismana, Anexa 3.Arbore Radu Negru, Anexa 4.Arbore Litovoi,cumnatul lui Tihomir,după Ana,Anexa 5.Arbore Tihomir, tatăl lui Basarab,fiul lui Constantin Tiş, Anexa 6. Arbore Basarab, Anexa 7.Arbore Ana, fiica lui Bărbat, mătuşa lui Basarab 1 şi postfaţa Apologetul contemporan al Tismanei de Artur Silvestri. 
  
Încă din Introducere autorul plonjează în „apele tulburi”ale comunismului de la noi pentru a sublinia implementarea de către acest regim criminal al ideologiei luptei de clasă în rândul maselor populare.Acest fapt a dus la anularea dialogului şi la împărţirea societăţii noastre în două părţi:de partea „poporului” sau a “exploatatorilor”. 
  
O asemenea metodă ,cum subliniază autorul, a dus la simplificarea tuturor concepţiilor acestei lumi atât de diversificată.În aceste condiţii, până şi mass-media de la noi s-a divizat în două tabere antagonice.Un asemenea fenomen s-a petrecut şi cu supoziţiile domnului Djuvara care susţine,sus şi tare,că voievodatele valahe au fost create de” către...nomazi!”Aşa cum scrie în noua sa carte Thocomerius-Negru Vodă, apărută la Editura Humanitas,2007.Până şi documentele maghiare din vremea voievodatelor lui Litovoi şi Seneslau susţin că spaţiul Transalpinei era deja ocupat de neamul Basarabilor.Aşa că,teoria că românii s-ar fi format ca popor la sud de Dunăre,sau au migrat în acel spaţiu şi că s-ar fi întors în secolul 13, a căzut. 
  
Interesante sunt argumentele aduse de Nicolae N.Tomoniu în toată această dispută,extinsă şi pe internet, susţinute prin studii, publicate de-alungul vremii, de istorici renumiţi ca:Nicolae Iorga, Ion Bulei, Al.Rosetti, Sorin Paliga, Dr.Ionuţ Ţene, etc. 
  
Se pare că lucrarea domnului Djuvara au aprins patimile vocilor antiromâneşti,iar fanii lui cumani, au aşternut un văl de ceaţă peste istoria Tismanei şi Coziei, bine cunoscută de N.N.Tomoniu. 
  
În încheierea acestei succinte prezentări voi reda ce scrie istoricul Dr.Ionuţ Ţene, (citat în carte),ce combate teza susţinută de d-l Djuvara care susţine crearea din exterior a unei “unităţi politice”:Din păcate teoria “cumană“susţinută de Neagu Djuvara suferă de lipsă de logică istorică.În anii 1241-1242 are loc marea invazie tătară care sfărâmă “Ţara Cumanilor”din Muntenia,recunoscutăde documentele vremii.Deci Basarab ,numai ca vlah putea avea relaţii bune cu tătarii.Cumanii erau deja zdrobiţi şi implicaţi în frontal regal maghiar împotriva tătarilor.După 1242 are loc o emigrare masivă a cumanilor pe două fronturi.Cea mai mare parte trece în sudul Dunării,iar o altă parte însemnată numeric trece în Transilvania şi se pune la dispoziţia regelui maghiar.Astfel cnezatele şi voievodatele valahilor autohtoni din Muntenia încep să se afirme pe plan politic, tocmai datorită plecării cumanilor.Diploma Ioaniţilor de la 1247 amintesc de cnezate şi voievodate valahe şi documentele regale maghiare vorbesc de revolta lui Litovoi împotriva regelui maghiar suveran.Litovai este înfrânt şi cade în luptă,iar fratele lui Bărbat luat prizionier se răscumpără şi se recunoaşte vasal regelui.Tocmai aceste frământări atestă afirmarea cnezatelor româneşti pe scena politică internaţională,datorită faptului că poporul cumanilor părăsise Muntenia.” 
  
Cartea lui Nicolae N.Tomoniu este o pagină a istoriei reale ce memorează “reacţia clasei pozitive care,indiferent de epoci şi de context, îşi găseşte reazem în tradiţia ireductibilă acolo unde lumpen-intelectualitatea de viitură nu poate pătrunde fiindu-i deopotrivă străină şi in-inteligibilă.”.(Artur Silvestri). 
  
N.N.Tomoniu, prin cartea sa susţine un adevăr ce învinge o părerea a d-lui Neagu Djuvara. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Prin adevăr învingem o părere / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 344, Anul I, 10 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!