CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Mădălina Corina Diaconu         Publicat în: Ediţia nr. 99 din 09 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Primul simpozion international de martirologie din Romania
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Sub egida Fundaţiei „Sfânta Irina”, a Companiei Dan Puric şi a Athénée Palace Hilton, s-a organizat la Bucureşti, în perioada 10-11 octombrie 2010, primul simpozion internaţional de martirologie din România, intitulat „Moartea martirică”. 200 de specialişti, distinse personalităţi universitare şi bisericeşti din ţară şi din străinătate s-au întâlnit la prima reuniune care a dezbătut problema morţii martirice, din perspectivele antropologică, medicală şi teologică.

„Simpozionul acesta vine ca să clarifice o condiţie a României, pentru că noi avem un destin istoric tragic, avem un destin politic marginal, dar avem un destin creştin tulburător. Despre lucrul acesta nu se ştie. În clipa în care un popor devine conştient de sacrificiul, de jertfa făcută, acel popor are un grad de demnitate mai mare”, a spus Dan Puric.

„Cuvântul martir este legat foarte mult de creştinism. Dar nu numai creştinii sunt martiri. Şi preotul budhist, care şi-a apărat mănăstirea. Peste şase mii de temple budhiste au fost distruse de sisteme comuniste. Şi şeful de trib Indian, care se uita la manitu şi a fost omorât şi călcat. Conştiinţa martirică este conştiinţa nevinovată a omului. Putem numi toţi nevinovaţii din toate timpurile, din toate popoarele care au avut de suferit de pe urma unor oameni cu probleme mintale. Un suflet de martir este un suflet nevinovat. Un om care îşi realizează nevinovăţia este un om curat. El vede viaţa altfel. Oricare dintre noi poate să devină martir, sau să devină criminal. Depinde de gradul de credinţă în Dumnezeu. Oamenii cu mare credinţă în Dumnezeu şi cu dar de la Dumnezeu au reuşit să fie martiri. Ceilalţi, săracii, au căzut. Este o lucrare a răului. Torţionarii sunt oameni care au căzut. Noi nu-i considerăm o altă clasă politică, asta e gândire occidentală. Noi îi considerăm creştini căzuţi în mâna răului, pentru că numai aşa au putut să facă ce au făcut”. 

Dominic Rubin, Episcopul Sofian Braşoveanu, dr. Dimitry Avdeev, prof. dr. Tristan Engelhardt jr., prof. dr.Vasile Mihoc, prof. dr. Georgios Metallinos, domnul Dan Puric, alături de ceilalţi participanţi la simpozion, au dezbătut această temă care face parte din istoria recentă a românilor. 

„A fost un adevărat privilegiu să pot veni şi vorbi despre marii martiri ai României”
, a spus unul din părinţii fondatori ai bioeticii americane, profesorul doctor în medicină şi filosofie, domnul Tristam Engelhardt jr, de la Rice university din Houston. „Eu locuiesc în Texas! Suntem nişte păcătoşi, nu avem niciun fel de martiri acolo. Astfel că venirea mea aici a fost o bucurie. Când am primit invitaţia, şi primesc multe invitaţii, aceasta a fost cea pe care am acceptat-o cu mare plăcere”. 

În cadrul acestor lucrări, au fost definite conotaţiile martirologiei, prilej cu care s-a lansat şi volumul „Principiile cercetării martirologice” (Editura Christiana) realizat de prof. dr. Ilie Bădescu, lector dr. Andreea Băndoiu şi prof. dr. Pavel Chirilă. 

Vizita la închisoarea Jilava, fortul 13, a fost un ultim punct al agendei simpozionului. Zidurile, azi ruine, ale unui loc încărcat de istorie tristă, încă provoacă fiori în sufletele celor care le revăd, sau ale celor care le văd pentru prima dată. Prof. dr. Vasile Mihoc, împreună cu prof. dr. Georgios Metallinos, a condus o slujbă de pomenire în amintirea celor care au trecut în nemurire în incinta acestor celule, dar şi pentru sufletele celor care au supravieţuit chinurilor şi nopţilor nesfârşite ale anilor de temniţă. 

Ca o concluzie a lucrărilor susţinute de participanţi, domnul Dan Puric a subliniat: „Este un început care denunţă două lucruri, după părerea mea: nevoia unuia de altul, mă refer românii şi, iată, oamenii care au venit de dincolo, din străinătate, dintr-un spaţiu occidental, gândind că acum Occidentul nu mai este numai Europa, este şi America şi Australia, în noua paradigmă care se pune, şi nevoia ca noi, românii, să ne întâlnim, pentru că, aşa cum am spus şi în simpozion, a fost ca o bombă care a explodat dezorganizat, dar o bombă”
  
  
Referinţă Bibliografică:
Primul simpozion international de martirologie din Romania / Mădălina Corina Diaconu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 99, Anul I, 09 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mădălina Corina Diaconu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mădălina Corina Diaconu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!