CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 525 din 08 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Primii colegi, primii prieteni
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRIMII COLEGI, PRIMII PRIETENI. 
  
Zona minieră Moldova Nouă a intrat în vizorul noilor autorităţi venite la putere după martie 1945 şi proclamarea României ca republică populară la 30 decembrie 1947. Nu voi merge pe latura politică a poveştii, ci voi încerca să spicuiesc amintiri despre Moldova Nouă şi oamenii care au trăit şi muncit aici. Moldova Nouă a fost declarată oraş în 1954, fiind reşedinţă de raion încă din 1950, în cadrul regiunii Banat. Zăcămintele din zona Banatului de sud-vest erau cunoscute, însă nu erau delimitate, necunoscându-se adevărata bogăţie din adâncuri. Aceste zăcăminte erau cunoscute încă din antichitate. Prospecţiunile din zonă îmi erau cunoscute din anii şcolii profesionale. Diverse şantiere de prospecţiuni funcţionau pe aceste teritorii. Pe lângă cei veniţi din alte părţi ale ţării, au început şi localnicii din satele şi comunele din Clisura Dunării să se încadreze la aceste noi unităţi economice ale vremii. În anul 1965 s-a semnat actul de naştere al noii întreprinderi miniere, care avea să fie emblema şi fanionul oraşului până după anii 2000, când din considerente inexplicabile, exploatarea acestui imens zăcământ de minereuri complexe, a fost redusă sau chiar sistată în subteran. Atunci forţa de munca era absolut necesară şi se trimiteau mineri din toate bazinele miniere ale României. Erau detaşaţi în primul rând muncitorii calificaţi, meseriaşi de excepţie, cărora li se asigurau condiţii ceva mai bune. Veneau mineri din Munţii Apuseni, deoarece condiţiile minei erau asemănătoare cu cele de acolo. Acestor trimişi nu prea le conveneau noile condiţii şi, în cele mai multe cazuri, plecau de unde veniseră, când le expirau detaşările. Dar s-a început şi reîntoarcerea localnicilor care lucraseră la minele din Anina şi Cozla, Lupac şi Secu, sau fuseseră angajaţi la diverse tuneluri şi hidrocentrale ce se construiau pe atunci. Am cunoscut foarte mulţi care au lucrat la hidrocentrala de la Bicaz şi la tunelul de la Salva-Vişeu. 
  
Unul dintre primii maiştri cunoscuţi la mina Suvarov a fost Gheorghe CARACOANCEA din Coronini, trecut prin minele grele de cărbune ale Aninei şi Cozlei. Dumnealui a făcut şcoala de maiştri la Anina între anii 1958-1961, cum am aflat de la domnul Nelu MARTINOVICI, care a urmat cursurile şcolii de ucenici tot la Anina între anii 1959-1962. Nea Gheorghe CARACOANCEA a fost detaşat de la mina Cozla la Moldova Nouă, pentru a se începe exploatarea minereurilor complexe ale minei Suvarov. 
  
Pentru mine, ca şi pentru alţi mineri veniţi la noua mină, maistrul CARACOANCEA era un adevărat pedagog. Cu o blândeţe deosebită, ca un adevărat părinte ne îndruma în tainele meseriei, chiar dacă noi consideram că ştim totul. Nu se rezuma să ne destăinuiască tainele meseriei, cidiscuta cu oamenii despre meserie, dar şi spiritual. Citisem biblia în mare parte, dar multe elemente nu le pricepeam deplin, o spun foarte sincer. Ajungând la discuţii pe teme spirituale, am aflat că maistrul a condus şi mai conducea ocazional corul bisericii baptiste din satul Coronini. Am devenit un bun ascultător, fiindcă eram interesat de ceea ce se putea afla nou sau vechi din credinţa creştină. Mai târziu, după terminarea şcolii de maiştri, am devenit coleg cu nea Gheorghe. Chiar dacă nu am avut ocazia să lucrez în permanenţă cu dumnealui, am rămas apropiaţi până ce Divinul Creator l-a chemat la ceruri pe bunul meu maistru şi prieten, Gheorghe CARACOANCEA. Mai târziu fiul meu avea să fie şi el lucrătorul fiului lui nenea Gheorghe, devenit maistru electromecanic la mina Suvarov câţiva ani mai târziu, pe care îl chema tot Gheorghe CARACOANCEA. Am avut ocazia să colaborez cu acest nou coleg, lăsându-mi impresia unui om deosebit, care se poate spune că se purta cu muncitorii din subordine ca şi cu fraţii săi. Voi continua să scriu şi despre alţi colegi de minerit din Moldova Nouă, mineri, maiştri şi – desigur- ingineri. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Primii colegi, primii prieteni / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 525, Anul II, 08 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!