AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Dalelina John         Publicat în: Ediţia nr. 873 din 22 mai 2013        Toate Articolele Autorului

Primele fabrici: de plăci de gramofon şi de măsuri şi instrumente de cântărit
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

În 1872, pe B-dul Cuza 72, lua fiinţă, la Brăila, „Prima fabrică română de măsuri şi instrumente de cântărit”, a lui T. Theodorescu. La sfârşitul sec. XIX, fabrica continua să funcţioneze, diversificându-şi activitatea.  

Gloria România, prima fabrică de plăci de gramofon din România, a fost înregistrată pe 17 mai 1912, la Secţia I a Tribunalului Brăila. Şi-a desfăşurat activitatea pe strada Rubinilor 4, proprietatea Carolinei A. Lupescu, soţia unuia dintre asociaţi, Adolf Lupescu.  

Vechea stradă a Rubinilor (actuală Rubinelor) şi-a luat numele de la fostul primar al Brăilei, grecul Rubini, care a locuit în sec. IX pe respectiva arteră a Brăilei. În timp, confundându-se cu rubinele, cunoscutele pietre preţioase, strada s-a numit Rubinelor, în loc de “Rubinilor”, cum se chema iniţial.  

Potrivit contractului “Gloria România”, „se vor putea deschide sucursale şi-n alte oraşe, după mersul afacerilor şi cerinţele pieţei”. Firma avea un capital social de 29.850 lei, iar valoarea „maşinilor” pentru fabricat plăci de gramofon era de 26.800 lei.
„Adolf Lupescu va dirija atelierul fabricei, se va ocupa de primirea comenzilor şi solvabilitatea clienţilor recomandaţi de voiajori sau care s-ar presenta direct la fabrică”, se mai stipula în contractul de acum un secol.  

Nimeni nu poate preciza ce s-a întâmplat cu celebra fabrică. Cert este că, în 1939, ea nu mai figura în statisticile urbei.  

Teatrul Passalaqua, Hotelul Bulevard, Monumentul, cinematografe, parcuri şi străzi pavate, industriaşi şi filantropi, toate acestea au dispărut din mareţia oraşului.  

Sursa articol: Obiectiv Vocea Brailei şi Arhivele Naţionale.  

 

http://artelesistiintelevietii.wordpress.com/2013/05/20/prima-fabrica-de-placi-de-gramofon/

 

Referinţă Bibliografică:
Primele fabrici: de plăci de gramofon şi de măsuri şi instrumente de cântărit / Dalelina John : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 873, Anul III, 22 mai 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dalelina John : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dalelina John
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!