AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comunicate >  


Autor: Primăria Municipiului Chişinău         Publicat în: Ediţia nr. 557 din 10 iulie 2012        Toate Articolele Autorului

Primăria Municipiului CHIŞINĂU - IMAGINI ALE MIŞCĂRII „SOLIDARITATE” DIN POLONIA PE UN BLOC DE LOCUINŢE DIN CHIŞINĂU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Comunicat de presă  
(06 iulie 2012) REF: Imagini ale mişcării „Solidaritate” din Polonia, pe un bloc de locuinţe din Chişinău  
 
Primăria municipiului Chişinău a inaugurat primul proiect de pictură murală de exterior, realizată pe un bloc de locuinţe din capitală. Este vorba de blocul locativ de pe bulevardul Dacia Nr. 28, pe peretele căruia a fost realizată o pictură murală, având ca temă mişcarea poloneză „Solidaritate” şi unde este înfăţişat liderul acesteia, Lech Walesa.  
 
Proiectul dat a fost executat în urma unui parteneriat între Primăria municipiului Chişinău şi Institutul Polonez din Bucureşti. Autorul lucrării este pictorul Rafał Roskowiński, absolvent al Şcolii Naţionale Superioare de Arte Plastice din Gdańsk. Artistul promovează şi creează din 1992 arta murală. Rafał Roskowiński a fost asistat la executarea lurării de tânărul pictor Wojciech Woźniac, adept al Şcolii de Artă Murală din Gdańsk, precum şi de artistul Alberto Şveţ din Chişinău. Realizarea picturii este susţinută de Institutul de Cultură Urbană din Gdańsk şi de producătorul de vopsele „Caparol”.  
 
Potrivit autorilor picturii, scopul proiectului este revitalizarea cartierului şi promovarea artei urbane. Arta murală începe să câştige un potenţial aparte în oraşele din Europa Centrală şi de Est, graţie arhitecturii specifice din cartierele de locuinţe. Un bun exemplu îl reprezintă Cartierul Zaspa din Gdańsk, un cartier muncitoresc obişnuit, cunoscut doar pentru faptul că în anii '80, într-unul dintre blocuri a locuit Lech Wałęsa. În urma înfiinţării Galeriei de Artă Monumentală, cartierul a devenit o atracţie culturală şi turistică a oraşului, precum şi un loc de întâlnire şi de creaţie pentru artişti din diferite domenii.  
 
Prezent la eveniment, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a menţionat că o pictură murală pe un bloc de locuinţe este ceva inedit pentru Chişinău. Edilul capitalei a apreciat înalt proiectul dat, prin prisma faptului că pictura prezintă mişcarea solidaritatea şi, în special, pe liderul acesteia, Lech Walesa. „Aici putem vedea de o manieră simbolică o idee privind solidaritatea, unirea oamenilor de bună credinţă în lupta împotriva unui regim totalitar. Cred că avem de urmat un asemenea exemplu, pentru că ştim bine că şi Papa Ioan Paul al II-a, originar din Polonia, la fel ca şi Lech Walesa, s-au implicat foarte mult şi au reuşit să demoleze regimul comunist în 1989”, a subliniat Dorin Chirtoacă. „De fapt, cuvântul solidaritate , era cuvântul de ordine în anii '70, '80, ‘90 în Polonia şi aceasta a jucat un rol determinat în răsturnarea regimului comunist din Europa şi credem că ar trebui promovată această idee şi aici, în Chişinău”, a mai spus primarul de Chişinău.  
 
06 iulie 2012  
Direcţia Relaţii Publice,  
Primăria mun. Chişinău  
bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 83  
MD 2012, Chişinău, Republica Moldova  
Tel.: + 373 22 201 707; Fax: + 373 22 201 708  
e-mail: drp@pmc.md; web: www.chisinau.md  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Primăria Municipiului CHIŞINĂU - IMAGINI ALE MIŞCĂRII „SOLIDARITATE” DIN POLONIA PE UN BLOC DE LOCUINŢE DIN CHIŞINĂU / Primăria Municipiului Chişinău : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 557, Anul II, 10 iulie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Primăria Municipiului Chişinău : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Primăria Municipiului Chişinău
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!