AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 219 din 07 august 2011        Toate Articolele Autorului

Prima zi de şcoală
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prima zi de şcoală 
  
Era ultima vară când mă mai jucam fără grijă pentru că, din toamnă, mergeam la şcoală în clasa întâi. O nelinişte amestecată cu tristeţe mă cuprinsese.Bucuria dispăruse. Auzisem de la fraţii mei mai mari şi de la copiii cu care mă jucam în ţărâna din faţa porţii că dacă nu şti lecţia, învăţătoarea te bate cu nuiaua, sau te pune la colţul clasei în genunchi pe coji de nuci. 
  
Îmi părea rău că nu o să mai pot să mă bălăcesc, împreună cu gâştele satului, în pârâul Beica. Doamne, ce mai iubeam acest firicel de apă tulbure! Deşi aducea multe necazuri oamenilor. Când era vară şi cald, apa aducea răcoare. De acolo aduceau oamenii apa în găleţi să ude grădinile. Noi, copiii, prindeam broaşte şi peştişori. Pe aceştia din urmă îi puneam în borcan şi ne uitam la ei cum se joacă. Aşa credeam noi, naivii, că se joacă, dar ei căutau libertatea. Toamna şi primăvara, apa pârâului Beica se umfla şi rupea podurile, iar oamenii de dincolo de apă rămâneau izolaţi de centrul satului, unde se aflau Cooperativa, Sfatul Popular şi şcoala. Mama plângea că îi lua grădina de zarzavat şi zicea că Beica parcă este Dunărea, noi nu ştiam ce este Dunărea dar ne bucuram că avem apă multă unde aruncam cu beţe şi pietricele. Iarna îngheţa apa şi noi ne trăgeam pe gheaţă până ne rupeam opincile Ce ştiam noi?. 
  
A venit vremea să merg şi eu la şcoală.eram aşa “denevoie “, cum zicea tata, că deşi aveam şapte ani, arătam de patru. Eram oacheşă, slabă şi mărunţică. Poate mama se bucura că sunt aşa de mică că nu cumpăra multă stambă de sărbători pentru a-mi face rochie.Cu o zi înainte de prima zi de şcoală mama mi-a făcut o traistă de cânepă, mai mare decât mine, şi dis-de-dimineaţă m-a trimis la şcoală, dar nu înainte de a-mi da câteva sfaturi. 
  
-Să zici şi tu “bună ziua “la oameni când treci pe lângă ei! 
  
Deşi era şapte dimineaţa, eu strigam cât mă ţinea gura: 
  
-Bună ziua! 
  
Nimeni nu-mi răspundea. Cine să bage în seamă un copil aşa mic, mai ales că ei îşi spuneau “bună dimineaţa “, că doar era dimineaţă. 
  
Când am ajuns la şcoală, învăţătoarea mea, doamna Păun, ne-a primit plictisită. Era aproape de pensionare şi i se urâse de câte generaţii îi trecuseră prin mână.Ne-a aliniat frumos, doi câte doi, ne-a băgat în clasă.Şi-a pus ochelarii pe nas şi a început să strige catalogul. 
  
Când a ajuns la mine, mă ridic speriată în picioare şi zic: 
  
-Prezent!  
  
-Unde eşti, fată? 
  
-Aici, zic, ridicându-mă în vârful picioarelor. Banca fiind mai înaltă de-cât mine. Învăţătoarea mi-a zărit doar nasul. 
  
-Dar mică mai eşti, fată! Zice învăţătoarea cu un glas în care am simţit puţină ironie şi compătimire. 
  
-Toată clasa a început să râdă de mine.Imi jucau ochii în lacrimi. Abia am aşteptat să se termine ziua aceea de şcoală şi să mă duc acasă. Nu am mai dat bună ziua la nimeni. Eram supărată foc.M-am dus acasă ca glonţul. 
  
-Unde îţi este traista!m-a întrebat mama. 
  
-La şcoală, de ce să o iau, mâine nu mă duc din nou?! 
  
-Doamne ... , ce năroadă eşti! Păi nu trebuie să scri şi să citeşti şi acasă?! 
  
-Nu trebuie! Zic eu.N-o să mai am timp să mă joc, îmi ajunge cât învăţ în clasă. 
  
-Lasă fata, zice tata, care era un om minunat, aşa e în prima zi. Mâine o s-o aducă şi ... gata! 
  
-Aşa o înveţi?! Dacă nu va şti carte, nu ştiu ce se va allege de ea, că nici de sapă nu e bună. Că e denevoie rău. 
  
Seara am adormit greu cu gândul la ce voi face eu în viaţă, că aşa era, de sapă nu eram bună, dar şcoala, după cum am văzut în prima zi, nu-mi plăcea deloc. 
  
Titina Nica Ţene 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Prima zi de şcoală / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 219, Anul I, 07 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!