CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Meditatie >  


Autor: Ionel Cadar         Publicat în: Ediţia nr. 382 din 17 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

PRIMA DRAGOSTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eram elev la liceu, adolescent în toată firea pe când mă obseda o idee: de ce elementul determinant sau, mai corect spus, cel care primează în a te îndrăgosti de o fată este aspectul fizic? De ce, de exemplu, un băiat alege o fată frumoasă pentru o idilă, mai puţin inteligentă, pe care o curtează asiduu, pentru care suferă, în defavoarea uneia extrem de inteligentă, indrăgostită total de el, dar puţin mai frumoasă? De ce frumuseţea să fie elementul departajator şi nu inteligenţa şi moralitatea?  
  
Eram în anul al doilea de liceu, liceu ce îşi avea sediul pe strada Nicolae Jiga din Oradea. Aici mi-a fost dat s-o cunosc pe Suciu M. de care m-am indrăgostit. Era colegă de generaţie din aceiaşi clasă, era blondă cu ochii verzi şi considerată cea mai frumoasă fată din clasă. 
  
Pe la sfârşitul lunii august 1954 toate clasele din anii doi şi trei au plecat la munci agicole în sudul Banatului. La şcoală au rămas fetele şi dintre băieţi eu şi Leahu A. care nu aveam buletinele de identitate la noi acasă fiind pentru viza de flotant şi fară acest act nu se putea merge în zonă de frontieră. Pe toată perioada muncilor agricole unde erau angrenaţi şi colegii mei, la scoală am fost numit de direcţiunea şcolii - pedagog - şi după terminarea programului adică după masă şi până a doua zi dimineaţa, eu eram cel mai mare "şef." Supravegheam ordinea, curăţenia, cantina, dormitoarele etc. In cele câteva luni bune, cât a durat povestea de dragoste dintre mine şi Magda, am suferit enorm: a fost imposibil să mă fac înţeles....nu i-am declarat verbal niciodata dragoste, iubeam în taină....Voiam să ne privim în ochi, fără să clipim, cel puţin câteva veacuri iar apoi să simţim cum zburăm spre marginile nemărginirii...... 
  
A venit vacanţa de iarna nu ne-am văzut două săptămâni, ea plecând la Bratca şi eu la Simleu. In prima zi de scoală a trimestrului următor ne-am certat......Am vrut să o uit cu desăvârşire, în urma unei analize pertinente dându-mi seama că niciodată sentimentele mele puternice si pure nu vor găsi un sol adecvat pentru a se dezvolta în inima şi raţiunea ei. Aşa că mi-am zis să-mi arunc în joc formulele de echilibru şi să uit, pentru totdeauna, clipele petrecute împreună. 
  
La două săptămâni de zile, după ruptura de prietena mea Magda, care m-a costat câteva kilograme în minus, la gazda unde mă mutasem a venit în vizită o fată mai mică de cât mine cu un an. Gazdele noastre erau prietene şi voia ceva de la noi. Pe holul apartamentului, involuntar, într-o discuţie, am auzit ceva referitor la faptul că musafirul mai era însoţit de cineva, o colegă de liceu, insă îi era ruşine să intre, ştiind că aici, în acest apartament, mai locuieşte un băiat, nimeni altul decât eu............  
  
M-am simţit oarecum vinovat, am deschis uşa de la intrare şi, cu mari rugăminţi, am reuşit sa-i înving timiditatea. După ce a luat loc pe o canapea în sufragerie, mi-a spus că o cheamă Florica P. apoi am discutat fel de fel de chestiuni. Spunea că îi place matematica şi că este premianta clasei.................Era elegantă, fină, morală şi extrem de cultă, dar........era grasă şi purta ochelari. "Şi ce dacă?"mi-am zis. Nu avusese prieten! Extraordinar!. Probabil, din orgoliu, subtil, am început să-i fac curte.......După câteva dialoguri avute întro perioadă de circa două săptămâni, s-a îndrăgostit de mine. Ne-am plimbat câteva seri, am discutat tot felul de subiecte. Era Fericită. O iubeam cu tot......creierul, am făcut eforturi şi cu inima.......Nu s-a putut, a fost imposibil. Îmi era rusine să.i spun, mai ales că o cucerisem foarte greu. Voiam să abandonez această poveste, dar nu ştiam cum. In cele din urmă, am ales o formulă a nesimţirii.....Nu am mai mers la întâlnire, iar, când eram chemat la telefon, o rugam pe gazdă să spună că nu sunt acasă........Fata a răbdat cât a răbdat, si-a luat inima în dinţi şi a venit la mine. Când am observat-o pe hol, din sufragerie, am încuiat repede usa şi m-am ascuns după draperie. Cred că a bătut la use circa cinci minute. Voia să ştie dece procedez aşa. Am fost un laş. N-am avut curaj să stau în faţa ei şi să spun adevărul. A observat şi nu m-a mai deranjat niciodată...... 
  
Adevărul era că nu m-am putut îndrăgosti de ea, din cauză că era grasă şi purta ochelari......( ce chestie banală ) 
  
Pe prima o iubisem pentru că era frumoasă......dar uşor respingătoare deşi eram extrem de cu minte şi căutam dragostea pură. 
  
In urma celor întîmplate, mi-am dat seama că teoria mea despre o dragoste perfectă, în care aaael şi Ea să fie aleşi pentru un cuplu perfect, după anumite standarde, cade. E sterilă şi fără sens. 
  
După această experienţă de adolescentin, voiam să-l condamn şi pe Dumnezeu, deoarece nu a făcut oamenii identici...... 
  
Bărbaţii, aceeaşi înălţime, aceleaşi trăsături, acelaşi număr de fire de păr pe cap.......... 
  
Femeile, aceeaşi culoare a ochilor, la fel de înalte, la fel de suple........ 
  
Deosebirea dintre oameni s-o facă gradul de inteligenţă, de moralitate, puterea iubirii.......... 
  
 
  
 
  
Ionel Cadar 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PRIMA DRAGOSTE / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 382, Anul II, 17 ianuarie 2012, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!