CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 785 din 23 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Prietenul meu guguştucul, povestire de Al.Florin Ţene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prietenul meu guguştucul  
 
Într-o zi din vară anului 1993 am plecat de acasă, împreună cu soţia, spre staţia de troleibuz din cartierul nostru din Cluj-Napoca. Pentru a scurta drumul am ieşit pe uşa din spatele blocului. Era o zi senină şi roua dimineţii răsfrângea razele soarelui în mii de briliante.  
 
Trecând prin iarba spaţiului verde, soţia mea a observat un gheomotic cenuşiu într-un smoc de buruiană de la baza unui garaj. L-a atins cu vârful pantofului şi atunci un cioculeţ şi doi ochi nevinovaţi ne-au privit speriaţi, sau poate a speranţă, din iarba udă a dimineţii.  
 
Soşia s-a aplecat şi l-a luat în mână.Era un pui de bubuştiuc căruia îi crescuseră primele pene. Gheomotocul cenuşiu s-a cuibărit la pieptul soţiei şi a început să-I cugulească nasturii, îi era foame.  
 
Ne-am întosrs în apartament şi i-am amenajat pe balconul cel mic un cuib într-o cutie de carton căptuşită cu cârpe. I-am dat pe cioc apă şi lapte până când am simţit că guşa îi era plină.  
 
Apoi am plecat în oraş la treburile noastre.  
 
Până toamna târziu l-am hrănit, la început cu lapte apoi cu firimituri de pâine, şi când penajul i-a crescut de luase forma unui adult i-am dat boabe de grâu. Îl înveleam în serile reci cu cărpe, în aşa fel să nu-l sufocăm. În timpul zilei era liber era liber şi se plimba prin tot balconul, ba, mai mult, începuse să se urce pe o masă ce o aveam acolo şi mai târziu pe balustrade balconului. De aici privea cu nostalgie şi jind spre suratele lui care zburau pe balconul vecin sau cântau în copacii de pe strada Ion Meşter, din Cluj-Napoca.  
 
Într-o după amiază, când soarele îşi trimitea razele pieziş printre crengile copacilor deja desfrunziţi, guguştiucul nostru pe care l-am botezat Florin, s-a urcat pe umărul meu, stăteam la o cafe ape balcon cu soţia, apoi a zburat pe balustradă şi aşa, ca un copil care face primii paşi, şi-a luat zborul, abia urcând, ca un înotător care oboist, mai trage aer în piept până să ajungă la mal. S-a oprit pe acoperişul blocului de peste drum. De acolo ne-a privit mult timp, până s-a înserat. A doua zi ne-am uitat să-l vedem dar, nu a apărut. Şi-a făcut prezenţa peste câteva zile, în partea cealaltă a blocului, la fereastra de la bucătărie. Acolo a crescut un corcoduş falnic şi pe crengile lui în fiecare dimineaţă vine şi cântă: gugu-ştuc, gugu-ştuc...  
 
Noi, când îl auzim, deschdem fereastra, îl strigăm pe nume şi îi punem firimituri de pâine, sau boabe de grâu, pe pervazul ferestrei. Sunt zile când nu părăseşte‚ “teritoriul” ce simte că este al lui.  
 
Al doilea an a venit cu soţia lui, au făcut cuib într-un ghiveci de flori, de pe balconul cel mare unde frunzele viţei de vie creează o atmosferă de seră. Au avut doi pui care au crescut mari şi pitu a venit cu ei la fereastră să-i cunoaştem.El şi perechea lui, Titina, erau foarte grijulii cu puii şi le dădea mâncare în cioc.Am constatat, de-alungul celor 15 ani de când a început această poveste că guguştucii sunt foarte fideli perechei, spre deosebire de oameni.  
 
... Au trecut de-atunci 15 ani. Pitu vine cu soţia lui, pe care am botezato Titina, în fiecvare dimineaţă, prânz şi seara, la ore fixe, vin să le dăm mâncare, apoi ne cântă la fereastră: gugu-ştuc, gugu-ştuc... şi eu îl îngân, ca într-o povestire a prozatorului D.R.Popescu, „ gugu-ştuc, gugu-ştuc/ pe aici vin/ pe aici mă duc/“.  
 
Cântecut lui Florin, ascultat în fiecare dimineaţă, îmi aduce aminte de oraşul copilăriei mele, Drăgăşani, de ograda părintească unde în nucul din curte cântau alţi guguştiuci. Sub influenţa acestei atmosfere am scris volumul de versuiri “ Nucul dintre două veacuri “ ce a apărut în Belgia unde gugutiucul are un rol sentimental în unele poezii.  
 
Chiar în momentul când scriu, la calculator, aceste rânduri, Florin cântă la fereastră. I-am spus că scriu despre el pentru Formula AS, s-a uitat la mine, parcă a înţeles ce i-am zis, s-a urcat pe antena parabolică de lângă fereastra de la bucătărie, şi ca drept mulţumire a început să cânte: gugu-ştiuc, gugu-ştiuc...  
 
Al.Florin ŢENE  
 
Cluj-Napoca  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Prietenul meu guguştucul, povestire de Al.Florin Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 785, Anul III, 23 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!