CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Gelu Arcadie-Murariu, Oregon City, Oregon         Publicat în: Ediţia nr. 35 din 04 februarie 2011

Pretul confortului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Puţine lucruri ne dau peste cap mai mult decât a fi lipsiţi de confortul cu care ne-am obişnuit de-a lungul anilor. Iubim cu toţii confortul, chiar dacă el nu înseamnă acelaşi lucru pentru fiecare din noi în parte. Pe cât de diferiţi suntem, pe atât de felurit poate fi conturul zonei de confort personal. Greu de găsit o altă fiinţă, a cărei arie de confort să se suprapună exact peste a mea. De la ceasul de tihnă diurnă, la tabieturile dragi, la preferinţele culinare, la locul favorit în faţa TV-ului, sau la masa din bucătărie (pentru cei înclinaţi spre sedentarism), până la mobilitate sporită, acţiune cu orice preţ, sau chiar spirit de aventură (pentru cei energetici din fire), registrul lucrurilor şi al situaţiilor care ne oferă confort diferă mai mult decât putem sonda cu uneltele statistice. Putem afla confort în sedentarism, sau în activism. 

Clasificăm situaţiile cu care ne confruntăm ca inconfortabile sau confortabile, căutând să evităm pe cele dintâi, ignorând faptul că adicţia la confort constituie un fel de inerţie care înţepeneşte fiinţa într-un alt soi de stagnare (nu numai trupeşte). Cheltuim mari sume de bani, efort şi timp în continua căutare după idealul personal în materie de confort. 

Confortul este o altă monedă cu două feţe, una benefică şi alta păguboasă, şi are nevoie să fie provocat în mod sistematic spre a fi păstrat în echilibru cu nevoia de creştere. Ne putem lesne citi profilul sufletesc în obiectele şi obiceiurile dobândite cu cheltuială de timp şi bani. Spune-mi unde şi ce lucruri, situaţii şi circumstanţe, te fac să te simţi bine, ca să-ţi spun cine eşti! Lăsat necontrolat, confortul subminează voinţa şi împiedică evoluţia spre echilibru. 

Exemple ample ne oferă lumea animală. Ajunşi la un anumit stadiu al creşterii, puii sunt respinşi de părinţii lor, alungaţi din cuib şi încurajaţi, în felul acesta, să-şi ia viaţa pe cont propriu în alte spaţii. Confortul anterior este provocat în mod dramatic. Alungaţi din cuib şi lipsiţi de hrana asigurată până ieri de părinţii lor, puii se găsesc brusc în faţa celor două alternative: să-şi folosească resursele spre a supravieţui, ori să piară. 

“Prea iubiţilor, nu vă miraţi de încercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca să vă încerce, ca de ceva ciudat, care a venit peste voi” (1Petru 4:12), ne sfătuieşte apostolul. Pentru creştin, provocările confortului său material, sufletesc, ori spiritual, deşi aparent surprinzătoare, nu trebuiesc privite ca evenimente “ciudate”, ci mai degrabă ca normale. Când confortul credinciosului este antagonizat, el este confruntat fie cu încercarea, fie cu ispita, în funcţie de sursa care-i deranjează 

“If you look for truth, you may find comfort in the end; if you look for comfort you will not get either comfort or truth, only soft soap and wishful thinking to begin, and in the end, despair.” (C. S. Lewis) 

  


  
Referinţă Bibliografică:
Pretul confortului / Gelu Arcadie-Murariu, Oregon City, Oregon : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 35, Anul I, 04 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gelu Arcadie-Murariu, Oregon City, Oregon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gelu Arcadie-Murariu, Oregon City, Oregon
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!