CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  PREŞLICHISM ŞI DISPREŢ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

Cine îşi mai aduce aminte de entuziasmul cu care Europa a susţinut revoluţia din decembrie şi de prăbuşirea imaginii României, odată cu „pogromul” de la Târgu Mureş, organizat şi mediatizat de agenţii Budapestei şi îngropat, apoi, de mineriadele iliesciene? Imagine pe care, de atunci, corupţia generalizată şi mentalitatea înrădăcinată a lui „lasă că merge şi-aşa” nu putea s-o corecteze.  

Azi, confruntaţi cu dispreţul mass-mediei occidentale, al opiniei publice, al unor personalităţi din instituţiile UE, al guvernelor german şi american, etc., românii îi caută obârşia.  

Cea mai răspândită explicaţie, în privinţa cetăţeanului de rând şi a autorităţilor locale occidentale, este comportamentul ţiganilor originari din România şi, desigur, al unor concetăţeni certaţi cu legea.  

La nivele mai înalte însă, datorită extinselor posibilităţi de informare referitoare la reprezentanţii clasei politice româneşti, până la deţinătorul demnităţii de preşedinte al ţării, cauza este, evident, comportamentul acestora.  

În democraţiile consolidate, de exemplu, orice politician, cu atât mai mult un preşedinte, care şi-ar permite să califice drept „găozar” sau „ţigancă împuţită” un ziarist, dispare obligatoriu, imediat şi definitiv din viaţa politică.  

În aceste democraţii un personaj cu trecutul dezonorant şi prezentul infracţional al actualului preşedinte român, ar fi demult după gratii. În România el este ales, reales şi susţinut în continuare de o serie de exponenţi ai intelighenţiei. De aceea dispreţul la adresa celui mai autorizat reprezentant al ţării se răsfrâge şi asupra ei, a tuturor românilor.  

În care ţară occidentală ar fi putut supraviţui un partid ce-şi schimbă cu 180 de grade orientarea politică, peste noapte, ca PD în 2007?  

Cine-şi poate imagina într-un alt stat din UE, o Curte Constituţională care să-şi schimbe radical decizia, printr-o „erată” dictată de cel vizat de acea decizie?  

Se uită adesea că imaginea unei naţiuni depinde, esenţial şi inevitabil, de prestanţa elitei ei intelectuale. Din păcate, în România, o parte importantă a acesteia, cea mai vocală şi cunoscută în străinătate, abandonându-şi menirea naturală de model şi de catalizator în construcţia conştiinţei civice naţionale, a eşuat într-o execrabilă slugarnicie. Prostituţia intelighenţiei băsiste a fost, desigur, recepţionată şi evaluată.  

Acest preşlichism, simptom al unei profunde gangrene morale, va rămâne una din cele mai triste şi umilitoare caracteristici ale istoriei postdecembriste.  

Paradoxul susţinerii băsescului de către dl. Barroso, de grupul partidului popular european, de o parte, mercantilă, a mass mediei, de guvernul german şi cel american, etc., îşi poate găsi resortul dubios doar în interesele partinice şi cu deosebire economice, care într-o perioadă de gravă criză mondială au prevalat în faţa principiilor, a scrupulelor morale. Prevalenţă susţinută de deficitul de imagine al ţării şi dispreţul inerent.  

Perspectiva sutelor de milioane promise pentru livrarea unor avioane americane de mâna a doua şi a adjudecării, la preţuri minime, a zăcămintelor de importanţă strategică, în România, au pus în paranteză normele universal declarate ale democraţiei şi eticii relaţiilor interstatale.  

Această opţiune malefică în favoarea unui preşedinte indezirabil, ilegitim deja, afectează în ochii românilor credibilitatea în valorile democraţiilor occidentale. O decredibilizare ineluctabilă oricărei apropieri de acest individ insalubru, a cărui greţoasă amprentă maculează prezentul şi va greva viitorul românilor prin solduri uriaşe (vulgarizarea discursului public, larga pauperizare, discordia generalizată, lipsa de perspectivă şi de încredere în istituţiile statului, exodul masiv, etc.).  

 

Gheorghe Olteanu  

15.09.2012  

.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
PREŞLICHISM ŞI DISPREŢ / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 645, Anul II, 06 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!