CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1026 din 22 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Preotul Dorin Ploscaru. Clăditor de temelii şi metafore
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Nouă kilometri taie genunchii munţilor între Piatra Neamţ şi Bicaz, până la Vaduri. În urma pasului răscolitorului munţilor, Calistrat Hogaş, urcă şi coboară azi şarpele cenuşiu al unei şosele pe care mişună ca furnicile maşini, într-o vervă ce tulbură tihna milenară a Moldovei.  

Sfârşitul de cale de la Vaduri e începutul unor cărări încolăcite printre casele care, oricât sunt de aspectate, după arhitectura de azi şi mărimea pereţilor, dau în vileag viaţa inimii înconjurate de ei. O astfel de inimă, întotdeauna învecinată de pereţi croiţi din buşteni spirituali, este a preotului poet Dorin Ploscaru, trăitor al unei vieţi spornice în duh, dar şi în aspiraţia prefacerilor bisericii materiale la care slujeşte, întărite, îngrijite, împodobite şi înconjurate de aşezăminte cu formă şi rosturi nu falnice, dar solemne, nu ivite din iureşul construirii fără capăt, dar din ardoarea ctitoririi de vetre de spiritualitate creştină, civică, educaţională.  

O caldă conversaţie cu părintele Dorin Ploscaru nu e o semănare cu nemodestie de laude, dar e o deşirare a ghemului unei poveşti care oglindeşte clădirea de azi a vieţii materiale şi spirituale a satului Vaduri, întins sub umbrele munţilor Moldovei, aproape de Hidrocentrala din care pleacă de aproape un veac minunea kilowaţilor ce a premers civilizaţiei de azi a ţării, şi aproape de Mănăstirea Pângăraţi, ctitorie veche, monumentală şi aurorală a lui Vodă Lăpuşneanu (e una din rarele biserici medievale, din piatră, cu etaj).  

Povestea depănată azi cu preotul Dorin Ploscaru este povestea Bisericii Sfânta Treime (încă o povestire se va rupe altădată, din odiseea vieţii unui poet - părintele scrie şi publică versuri despre care trebuie spus, chiar dacă o spun ele însele, mai mult şi mai aproape de substanţa şi proporţiile sufleteşti).  

De când veghează în calea drumeţilor pe piepturile munţilor, bijuteria aceasta de pietate, care nu seamănă cu alta?  

Din anul 2002, anul numirii noastre aici, Biserica „Sf. Treime” Vaduri, este pusă sub Semnul Stejarului din Mamvri, fiind primitoarea călătorilor, a pribegilor, a flămânzilor şi însetaţilor acestei lumi, a celor arşi de arşiţa şi gerul „mării sărate a acestei vieţi”. Precum odinioară Avraam patriarhul, împreună cu soţia sa Sarra au primit cu pâine şi carne pe cei trei îngeri călători la stejarul din Mamvri şi care preînchipuiau persoanele Preasfintei Treimi, la fel fiecare dintre noi încercăm să devenim o Troiţă la răspântia drumurilor şi veacurilor, în care să  

pâlpâie lumina cea dulce a untdelemnului dragostei faţă de aproapele.  

Când s-au aşezat buştenii croiţi pentru biserica aceasta de lemn, unică în multe privinţe, în toată salba din munţii împrejurimilor?  

Foamea şi setea după Cuvânt au fost şi sunt ’stâmpărate şi ostoite” la bisericuţa de lemn de la şosea” nu o dată, ci mereu şi mereu, Cuvântul ţâşnind din Izvorul Vieţii, proaspăt şi bun de băut; familia creştină fiind prin definiţie, reflectare a iubirii intratrinitare dintre Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Biserica „Sf. Treime” Vaduri, s-a construit între anii 1996-1998, sub păstorirea părintelui Nicolae Nicolescu, de către o echipă de meşteri în frunte cu Petru Cociorvei din comuna Frasin, judeţul Suceava; pictura este executată în tehnica „fresco” de către Iulia Handragel din Mălini, Suceava, sora părintelui Emil Handragel şi ucenică a maestrului Dumitru Irimescu.  

Sfinţirea bisericii coincide cu fixarea prea cucerniciei voastre în parohie?  

Biserica a fost sfinţită în anul 2002, în ziua de 21 iulie, de către Înaltpreasfinţitul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfinţitul Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos, ocazie cu care părintele Nicolae Nicolescu a primit rangul de iconom stavrofor, fiind transferat la cerere, la biserica „Sf. Lazăr” din Iaşi, iar eu am fost instalat în postul rămas vacant, ca preot paroh.  

De ce are biserica osatură de lemn, azi când betonul, oţelul, sticla au luat sub stăpânire întreaga arhitectură aşa zisă modernă, după cum din comuna primitivă, până la lumea medievală umanitatea a rezistat sub domnia pietrei? Care sunt coordonatele ei dimensionale?  

Biserica este construită din lemn, pe temelie şi fundaţie de beton, după modelul bisericilor de lemn din Moldova, are treizeci de metri lungime, şapte metri lăţime şi douăzeci şi cinci metri înălţime, fiind construită, ca stil arhitectonic, în formă de cruce, din pridvor intrându-se direct în naos şi apoi în altar. Catapeteasma este din stejar sculptat, iar pictura catapeteasmei şi o parte din icoanele praznicare sunt executate de doi pictori din Iaşi: Marius Ilincaru şi Cristi Miron.  

Într-un deceniu în care ţara izbucneşte la cer cu biserici care îşi aleargă crucea turlei după vârfurile norilor, cum a fost primită de către enoriaşi biserica aceasta, ca un cămin intim, cald, în totală dizarmonie cu sfidarea?  

După mărturia părintelui Dumitru Stăniloae, imediat după 1990, „neamul românesc are nevoie de biserici mici şi mijlocii; şi să fie din lemn; catedralele îl strivesc pe român; acolo în bisericuţa mică de lemn, în faţa icoanei Maicii Domnului unde picură lumina candelei, el se simte mult mai aproape pe Dumnezeu”.  

Locurile pe care s-a pus temelia bisericii lasă în urmă povestea unui sinistru...! Se cunoaşte aceasta?  

Da. Bisericii i se mai spune, „Biserica din Colonie”, fiind zidită pentru credincioşii din aceste loc, unde a funcţionat până în anii 1958-1959 Combinatul de Prelucrare a Lemnului „21 decembrie”. Aici au fost colectaţi din toată Moldova, mai ales tineri muncitori, cărora statul comunist le-a făcut „blocuri” şi case tip Colonie. Combinatul a ars din temelii în anul 1959 şi pe locul lui se găseşte astăzi lacul de acumulare de la Vaduri;  

Ce lucrări anexe şi auxiliare întregesc ansamblul parohial de la Vaduri şi de când datează?  

Instalaţia de încălzire centrală şi apă curentă a bisericii a fost făcută în anul 2002; stranele din altar s-au confecţionat între anii 2003-2004; instalaţia de gaz metan, între anii 2007-2008; Între anii 2002-2010 s-a zidit Casa Rada (Casa parohială, Casă de prăznuire, Bibliotecă, Arhivă) care a fost sfinţită la 16 mai 2010, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan; eu am primit rangul de Iconom Stavrofor, ca semn al aprecierii Ierarhului.  

Condeiul, aparatul de filmat au avut până acum un periplu prin faţa frumuseţilor de la Vaduri?  

În spaţiul generos al bisericii „Sf. Treime” Vaduri au fost filmate zeci de emisiuni „Cuvânt Bun”, avînd ca invitaţi oameni de cultură, preoţi, medici, profesori, scriitori, călugări, pictori, muzicieni, simpli credincioşi, din arealul cultural românesc şi din străinătate, după un format gândit şi făcut de către mine, ca realizator al acestei emisiuni.  

Este gazdă călduroasă o parohie care are frunte şi fundaţie, un preot poet?  

În anul 2012, sa desfăşurat aici, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, „Zilele de Poezie de la Vaduri”, (ediţia I) Festivalul Internaţional de Poezie, în parteneriat cu Şcoala Generală Vaduri, cu Primăria Alexandru cel Bun şi Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Piatra Neamţ, manifestare care a reunit alături de copii, tineri elevi şi studenţi, nume importante ale literaturii române de azi: scriitorul Dan Iacob, poetul şi romancierul Vasile Baghiu, tînărul critic literar Ştefan Baghiu, criticul şi profesorul Adrian G. Romila, criticul şi redactorul-şef al Antitezelor, Raluca Naclad, scriitorul şi directorul Constantin Bostan, dr. Andreea Hefco (Iaşi), părintele arhidiacon Martin H. Lissmann (Koln, Germania); părintele şi poetul Nicolae Jinga (Orşova, Mehedinţi); părintele şi poetul Sever Negrescu (Eşelniţa, Mehedinţi); părintele şi poetul Mihalache Tudorică (Craiova, Dolj); părintele şi poetul Ioan Pintea (Bistriţa, Bistriţa-Năsăud) şi eu (Vaduri, Neamţ), toţi membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Scopul acestui proiect a fost: Stimularea gustului pentru lectură şi literatură în rândul tinerilor, ca antidot la lumea drogurilor, alcoolului şi prostituţiei şi navigarea pe mările şi oceanele literaturii, ca mod de viaţă. (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Preotul Dorin Ploscaru. Clăditor de temelii şi metafore / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1026, Anul III, 22 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!