AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  Predoslovie, adică..., articol de Mariana Cristescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Mariana Cristescu  
  
Predoslovie, adică... 
  
... Fiecare carte are o poveste. Mai exact, o multitudine de poveşti: mai întâi, cea... a Facerii ei – despre care, uneori, după ce iese din labirintul paralizant al emoţiilor primei confruntări cu publicul, în stadiul „decompensării”, cinstit cu sine, autorul debutant poate constata că a fost „floare la ureche” pe lângă dialogul „live” cu un public imprevizibil, fiţos ori cu toane, posibil „sponzorizat” de X, Y purtători de interese (s-au văzut cazuri!), de la care niciodată nu ştii la ce să te aştepţi. 
  
Există, apoi, povestea editorului, asemănătoare cu cea a ... . traducătorului: „traduttore- tradittore”, sau, în cazul meu, a consilierului editorial onorific Mariana Cristescu, prieten de-o viaţă şi coechipier cu Nicolae Băciuţ, director al editurii „Nico” din Târgu-Mureş (care pune „în operă” carte de faţă), din prima secundă, din 21 decembrie 2012, întru „Punţi de lumină” – aflate, iată, acum, în decembrie 2013, la a patra ediţie. O relaţie de splendidă camaraderie, de încredere absolută în putinţele umane şi profesionale reciproce şi în I.Q.-ul fiecăruia pentru a sluji cât mai demn şi înalt ţelul final: VALOAREA ROMÂNEASCĂ ÎN LUMINĂ! 
  
Rod al eforturilor comune este şi acest volum de debut al tânărului Mircea Chelaru Adrian, „Trăind Pur şi Simplu”, autor a cărui tulburătoare creaţie lirică am descoperit-o, mărturisesc, accidental, pe internet. 
  
Cineva, sub semnătura Mirco, posta excepţionale comentarii politice. Am văzut apoi o frumoasă poezie patriotică nesemnată, şi am întrebat cine este autorul. Era acelaşi... Mirco. L-am întrebat apoi pe... Mirco dacă vrea să colaborăm, şi a acceptat. I-am preluat un comentariu şi l-am inserat în editorialul meu din „Cuvântul liber” – „România «tricourilor curate»”. 
  
Mi-a trimis apoi un grupaj de 60 aforisme şi cugetări de tip bengalez, pe care ... – blasfemie! – le-am „europenizat”, aşezându-le într-o formă cât mai apropiată percepţiei noastre de cetăţeni ai atât de blazatului şi conservatorului bătrân continent, şi..., mai de bunăvoie, mai din politeţe, Mirco a acceptat să debuteze editorial... pe mâna mea! Sper să-i port noroc! 
  
Mi-e drag Mirco – Mircea Chelaru Adrian – fiindcă nu se mistifică, şi pentru că am credinţa că, împreună cu el, cutezătorii (situându-mă voluntar între ei!) pot trece deşertul (nu numai) cultural ce pare să ne sufoce de mai bine de două decenii postdecembriste. Am încredere în el şi în generaţia lui, care este şi cea a copiilor mei, convinsă fiind că ei vor şti să-şi gestioneze mai bine decât noi viitorul şi Ţara bolnavă, pe care le-o lăsăm în grijă. 
  
Frumoasă, proaspătă şi tonifiantă lecţie de viaţă este cartea de ... „vorbe” de dragoste... „Trăind Pur şi Simplu” a lui Mircea Chelaru Adrian! 
  
Mulţumesc, Mirco! Aveam nevoie, era nevoie de ea! 
  
Mariana CRISTESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Predoslovie, adică..., articol de Mariana Cristescu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1053, Anul III, 18 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!