CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  Povestea neobişnuitei călătorii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

POVESTEA NEOBIŞNUITEI CĂLĂTORII 

 

Cu mult peste douăzeci de ani în urmă, pe când un scriitor, chiar dacă nu se bucura de notorietatea unor Marin Preda, Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Ana Blandiana şi a altora ca dânşii, câştiga (nu puţin!) de pe urma cărţilor publicate, m-am gândit să scot o culegere de basme populare germane traduse de mine în limba română. Prin intermediul unei persoane foarte binevoitoare din Occident, profesoară de limbi romanice într-un important centru cultural, primeam diverse publicaţii inaccesibile mie aici, prin care mă ţineam cât de cât la curent cu evoluţia culturii europene. Ştiind că aveam o fetiţă în clasele primare, corespondenta mea strecura de fiecare dată în voluminoasele ei plicuri galbene câte o revistă pentru copii în limba germană, conţinând, între altele, felurite basme, poveşti, istorioare ori simple anecdote. Pentru că fiica mea nu ajunsese încă să studieze la şcoală limbi străine, trebuia să-mi fac timp şi să-i citesc, traducând pe loc din germană în română, toate aceste minunate naraţiuni, unele cunoscute deja de mine, altele nu. Aşa mi s-a insinuat în cuget ideea să aştern pe hârtie aceste traduceri şi să le ofer spre publicare unei edituri interesate de literatura pentru copii. Deşi am tradus un număr important de texte, fiindcă timpul meu liber era pe atunci extrem de limitat, nu am putut finaliza cele începute. Recent am descoperit pe fundul unui sertar dosarul învechit, cu pete ruginii, conţinând dactilograma preconizatei cărţi şi, cu multă nostalgie în suflet, m-am apucat să o transcriu pe suport electronic. Din respect pentru propria mea muncă de odinioară. Acolo am dat peste o parabolă purtând titlul Povestea neobişnuitei călătorii, care mi-a plăcut atât de mult prin semnificaţiile ei în contextul actual, încât m-am gândit s-o reproduc aici. 

Aşadar:  

Un ţăran se întorcea de la târg însoţit de fiul său. Duceau de căpăstru un măgăruş pe care tocmai îl cumpăraseră. Pe drum, unul dintre trecători le spuse: 

- Dacă tot aveţi un măgar, nu înţeleg de ce nu merge unul dintre voi călare? 

Ţăranul a dat dreptate drumeţului şi a încălecat. Apoi şi-a îndemnat măgăruşul la drum, lăsându-şi copilul să se grăbească în urma lui. 

Curând au întâlnit un alt drumeţ care a vorbit ţăranului astfel: 

- Frumos îţi şade, om în puterea vârstei, să mergi călare şi să laşi copilul acesta să alerge cu sufleul la gură în urma ta. 

Ţăranul a descălecat, a ridicat copilul în spinarea măgăruşului, iar el a apucat cu pas grăbit în urma acestuia. 

Nu multă vreme după aceea un alt drumeţ şi-a dat cu părerea: 

- Ia te uită, ştrengarul ăsta, care cu siguranţă bate acasă toate coclaurile, îşi lasă acum sărmanul tată să-şi frângă picioarele încercând să se ţină după el. 

Atunci ţăranul a încălecat şi el pe măgăruş în spatele fiului şi aşa, e drept mai anevoios, au purces mai departe. 

Aproape au ajuns acasă, când un al patrulea drumeţ s-a răstit la ei cu indignare în glas: 

- Nu vă e ruşine, oameni fără suflet ce sunteţi! Deşelaţi bietul animal, hai? Aţi merita să-mi pun bâta pe voi, pe cinstea mea! 

Cei doi au descălecat, iar ţăranul a luat măgăruşul în cârcă, ajutat şi de fiu, pentru că i-ar fi fost greu să care singur ditamai animalul. 

Intrând pe poarta gospodăriei sale, nevasta şi-a bătut palmele de mirare văzându-l: 

- Te-ai dus în târg să cumperi un măgar, bărbate, dar după ce mi-e dat să văd cu siguranţă măgarul te-a cumpărat pe tine! 

Şi femeia a dat din mână cu lehamite, mirată de câtă prostie mai poate încăpea pe lumea asta. 

Vizibilă asemănare cu cele ce se întâmplă la noi în viaţa publică astăzi! Aşadar, un om, poate fi el unul oarecare, dar poate fi un primar ori un demnitar sus-pus, n-are importanţă, se apucă de o treabă, care aparent intră în rutina vieţii de zi cu zi. Dar ce să vezi? Nici n-o începe bine, că imediat îşi şi aude critici urechilor. Receptiv la obiecţii (asta se zice că ar fi o calitate, nu?) omul se conformează şi îşi modifică pe parcurs demersul. Nici aşa nu e bine. Se află alţii gata să formuleze reproşuri. Omul nostru nu este un încăpăţânat, un închistat, un habotnic şi răspunde sugestiilor. Căci mai multe minţi gândesc mai bine decât una singură. Degeaba! Alte voci se ridică, se formulează ameninţări chiar, dure, ce mai! Lucrurile iau o întorsătură de-a dreptul nedorită! Exasperat, omul în cauză, nemaigăsind nicio soluţie pentru a-i satisface pe semenii săi, ia o ultimă hotărâre, cea mai proastă cu putinţă, de fapt, unica alternativă care i-a rămas. Procedând astfel, îşi atrage critici aspre până şi în propria familie, care îl taxează drept prost şi incompetent. 

Nu-i aşa că-i aşa?  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Povestea neobişnuitei călătorii / Dan Floriţa Seracin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 211, Anul I, 30 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dan Floriţa Seracin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Floriţa Seracin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!