CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  poveste o veste poveşti
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
imagine: Vladimir Kush  
 
(gând dintotdeauna 12 noiembrie)

Las muzicii dorul de a curge nestânjenită de gânduri, prin trupul încolăcit în jurul durerilor uneori fireşti, alteori surprinzătoare noduri din energii neştiute, în care mă rătăcesc adeseori când las garda iubirii pe pământul reavăn de ură, de falsitate, de indiferenţă. Aud zbaterea câmpiilor, zbaterea crestelor şi mă cutremur scurt, gândind la ceea ce putea să fie spaţiul geometriilor plane. Probabil că va ninge mult, probabil că niciun punct accentuat până acum nu se va mai vedea, poate că...nimicul se va fi învelit tot în alb şi principiile de acum se vor fi stins în sacul uitării.
Ascult muzică, privesc un puzzle uriaş, aşez - reaşez piesele colorate şi-mi spun că orele următoare voi uita acel ceva care însămânţează nerostul meu în fagurele deschis al pământului.
Încerc să construiesc o imagine a unei situaţii repetabile până la strigătul inimii, până la strigătul sufletului încorsetat de trăiri pe care nu le mai poate ţine în frâul de argint al evoluţiei gândului, emoţiilor, tuturor acestor fragmente de fulger care răzbat seară de seară, răsărit de răsărit, poarta de fildeş a rezistenţei echilibrului meu.
Scriam acum ceva vreme că, dintre mocirlele privite de mine pe care nuferii ridică Slava Tatălui cu simplitatea frumuseţii eleganţei lor, s-a redesprins din parcul închis al amintirilor, mai întâi ca un cârlig răsucit în inima fiinţei mele, mai apoi ca o imagine previzibilă, trăirea pe care am avut-o, copilă fiind, când am privit prima dată doi tineri sărutându-se pe o bancă în parc.
Ceva în mine purta ecoul răstignirii de acum, ceva în mine anunţa aceste poveşti în care omul cu inima de gheaţă şi omul ascuns şoptind unui bulgăre de aur misterele tăcerii, îmi anunţau tăcut, repetat, că poarta se închide, că e prea târzie întâlnirea şi fără cuvinte îmi spuneau să nu mai privesc oglinda în care sufletele lor se oglindesc. Teama de a nu fi rănită de ei, îi îndemna să-mi lase amarul înflorit în ghiveciul cactusului. Aveam voie să privesc florile sensurilor cuvintelor lor. Nu aveam dreptul să le admir, iubesc profunzimea inimii, a centrului acelui aranjament logic, bine fixat în logica anotimpurilor vieţilor lor. Omului de gheaţă i-am eliberat inima din învelişul în care o ascunsese de veacuri. S-a speriat de trosnetul icebergurilor dar le-a privit uimit arhitectura până când s-au stins în apele oceanului valorilor autentice, apoi a dispărut şi el. Spunea că moare. Nu a murit. Nu mai contează. Viu să fie în palma Domnului.
Nici acum nu ştiu cum să-mi explic acest deja vu, această gheară de vultur care îmi smulge fărâme din fiinţa dornică de alb, de iubire deplină, de cântec neîntrerupt de vârstele omului şi scena se repetă neîncetat, lăsându-mi în faţa ochilor cioburi de încercări, de roduri pline de esenţa fiecărei fracţiuni trăită sau nu.
Împletesc acum coşuri din trupuri de plante din lunca acelor cuvinte nerostite de ei, omul cu inima învelită în gheaţă şi a omului care şopteşte ascuns bulgărelui de aur, tainele tăcerii.
În jurul meu este tăcerea înveşmântată în singurătate. Ştii omule ascuns, că tăcerea primeşte roluri mii. Eu o văd numai pe ea dincolo de măştile cuvintelor. Îi simt prezenţa. Se dă de gol mereu prin valul de gând trimis sol al bucuriei ei, că îi iubesc şi îi respir tainele.
Mă împrietenisem cu un gând discret. Acum încerc să-l las şi pe el pe banca amintirilor. Nu ştiu omule ascuns dacă să-i las o parte din irisul larg deschis sau numai o petală cea de la sud. Mai este una prelungă îndreptată spre nord mai sunt două îndreptate către răsărit şi apus pentru că irisul meu este tot o cruce.
Pentru tine omule ascuns scriu, şi scriu şi scriu acum. Cântecul meu prinde tăcerea şi tristeţea în braţe ca într-un ikebana elegant uneori răzvrătit în aşternerea geometriilor plantelor şi mai ales a ierbii. Ştii tu covorul de iarbă se cere a fi orizontal pentru ca ruga mireanului să ajungă în inima Lui neatinsă de patimi de dorinţe absurde.

Ascult aceeaşi piesă iar şi iar, ca un val de mare învelindu-mi rănile în promisiunea unui zbor întregit de zâmbetul inimii tale. Eşti iubit omule ascuns. Şoapta ta bulgărele de aur mi-a lăsat-o pe colţul acelui deja vu în care, o ghindă se desparte de căciuliţa din care hrana vie a pământului îi atinge mângâietor sufletul, lăsându-i creştetul să lucească în bătaia vântului, în bătaia privirilor senine ale veveriţei poznaşe care o rostogoleşte neîncetat, odată cu bila rostogolită de tine, prin inima inimii mele.  
 
 
Referinţă Bibliografică:
poveste o veste poveşti / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1048, Anul III, 13 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!