CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 375 din 10 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Porumbiţa lui Don Basilio
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
5 PORUMBIŢA LUI DON BASILIO 
  
Porumbiţa lui don Basilio era o femeie frumoasă, netrecută de prima tinereţe, care s-a recomandat Paulina, supranumită Porumbiţa. A început să povestească despre călătoria până la Zlatna cu trenul. Am încercat să-i las singuri şi să merg în camera lui don Basilio, dar acesta nu m-a lăsat şi mi-a spus să rămânem împreună. Nu înţelegeam de ce nu vrea să rămână singur cu Porumbiţa lui. Am vorbit de toate şi nimic. Am aflat că Porumbiţa vindea plase de piaţă din pânză sau împletite din fir de cânepă confecţionate chiar de ea. Relaţia ei cu don Basilio era mai mult un fel de prietenie şi nu una amoroasă stabilă. Porumbiţa îl primea de fiecare dată când venea să se odihnească la ea. Cum s-a luminat de ziuă don Basilio a dispărut şi nu ştiam ce se va întâmpla cu Porumbiţa. Peste vreo oră apare don Basilio zâmbind. A invitat-o pe Porumbiţa să meargă cu el, dar şi pe mine. Eram surprins şi nu ştiam ce să fac? M-am conformat şi am plecat toţi trei spre o ţintă neprecizată! După vreun sfert de oră de mers, am ajuns la o casă destul de mare care avea în fereastră un anunţ în care se anunţa închirierea unei camere pentru familişti. Acum am înţeles acţiunea lui don Basilio. Am intrat şi am văzut camera în care urma să stea noua perechea. A întrebat-o pe Porumbiţă dacă îi convine? Aceasta a fost de acord să rămână aici. Porumbiţa a rămas la gazdă iar noi ne-am întors la cămin să-i ducă bagajul Porumbiţei. Pe drum don Basilio mi-a povestit câte ceva despre Porumbiţa, dar nu suficient să fiu lămurit! 
  
Nu începusem bine discuţia şi ne-am întâlnit cu Pilu, care venea de la o petrecere şi era bine dispus. Voia să mergem cu el la un restaurant, dar don Basilio l-a refuzat categoric. Don Basilio mi-a spus cine era de fapt Porumbiţa! Cu toată instabilitatea amoroasă dintre el şi Porumbiţă cei doi aveau o fetiţă pe care o botezaseră după numele tatălui; Vasilica! Nimeni nu-i spunea pe nume şi o strigau Lica Vulpica! Lica Vulpica avea un păr blond auriu şi ochii albaştri, furaţi sigur de la tatăl său. Mama Porumbiţei făcea parte dintr-o familie de meşteşugari din oraş, dar după venirea puterii socialiste practica împreună cu fiica sa Porumbiţa confecţionarea de plase, însă erau înrolate într-o cooperativă meşteşugărească, căci altfel nu se putea. Mai erau multe de spus, însă am ajuns la cămin. L-am lăsat pe don Basilio să se bucure de întâlnirea cu Porumbiţa sa. Duminică după amiază aveam să ne întâlnim din nou cu fericita pereche de porumbei! Am mers la grădina de vară din spatele cinematografului local, unde era linişte în acea după masă de duminică. Don Basilio îmi făcuse un portret favorabil, astfel încât Porumbiţa şi-a dezlegat limba faţă de mine, povestindu-mi multe aspecte biografice despre familia ei. Don Basilio nu a oprit-o din tot ce povestea considerând că merit să ascult totul. Am aflat că fetiţa lor împlinea în toamnă şapte ani şi va merge la şcoală. Porumbiţa îl voia pe don Basilio reîntors în oraş, dar acesta refuza această reîntoarcere deoarece voia să devină un om cinstit şi corect, iar în oraşul său nu putea să fie ce voia! Cei din Banda Zoo îl voiau reîntors pentru a beneficia de serviciile sale şi implicit ale avantajelor pe care le-ar fi adus-o bandei. Porumbiţa era tristă că nu putea să-l lămurească pe don Basilio să revină în bandă cu toate că ea nu acţiona în bandă, dar avea unele avantaje. Trebuia să se întoarcă fără Lupul Alb. Despre această vizită şi întâlnire nu trebuia să se vorbească nimic din care să ajungă la urechile celor din banda Zoo. Astfel că duminică seara Porumbiţa avea să-şi ia zborul spre vechiul cuib. Am plecat din timp de la grădina de vară pentru a lăsa timp porumbeilor să-şi trăiască întâlnirea din cuibuşorul improvizat ad-hoc. 
  
Aveam să mă reîntâlnesc cu don Basilio la cămin şi acesta mi-a spus că se va muta de la cămin la noua gazdă. Mi-a explicat că la cămin eram trei într-o cameră, iar el voia să fie singur şi liniştit. Chiria la noua gazdă nu era prea mare şi don Basilio o putea plăti fără probleme. 
  
http://en.calameo.com/books/000136769a7a9495fa6f8 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Porumbiţa lui Don Basilio / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 375, Anul II, 10 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!