AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Studii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 631 din 22 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

PORTRETUL UNUI PRIETEN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

PORTRETUL UNUI PRIETEN  

 

Cuvinte şi articole despre prietenie s-au scris multe in toate timpurile. Nu îţi dai seama că timpul trece şi nu tu eşti cel care te desparţi de un prieten, ci numai Divinul Creator îl cheamă la sine pe prietenul tău. De ce îi alege tocmai pe cei care tu i-ai iubit sau apreciat? Desigur că vei găsi răspunsuri care nu te vor mulţumi, dar nu ai ce să faci. Îţi spui doar; acesta e Destinul.  

Recent unul dintre cei mai vechi prieteni şi coleg Ştefan RUSU a plecat. Acest articol nu îmi va fi suficient să-l prezint pe cel care a mers să se odihnească în veşnicie. Când m-am angajat la mina Suvarov din Moldova Nouă era maistru miner şi toată lumea îl ştia ca vine la serviciu pe bicicletă. Nu pentru că nu era cu ce să vină la mină, ci pentru faptul că voia să-şi menţină forma sportivă. Astfel că din anul 1965 şi până prin 1970 a parcurs cei circa 10 kilometri tot cu bicicleta.  

 

ÎNMORMÂNTAREA LUI NEA FĂNICĂ RUSU  

28 decembrie 1933 – 12 mai 2010  

 

15 mai 2010. Încă de dimineaţă totul era înnegurat. Cerul plin de nori, vântul cu o ploaie măruntă îmi biciuia faţa mergând către sediul organizaţiei CARP, unde mai bine de 15 ani am lucrat împreună cu nea Fănică RUSU, cel pe care azi îl vor duce în cimitirul de pe deal. Parcă natura se revolta că acest om pleca dintre noi. El cel care a străbătut multe cărări din Munţii Apuseni. Din Roşia Montană la Abrud, din Bucium la Izvorul Ampoiului şi multe altele, căci prin anii 1960 nu se mergea decât cu piciorul. Am plecat de acasă pentru a asista la slujba religioasă de pomenire a celui care a fost colegul si prietenul meu apropiat. De la capela unde era depus sicriul şi până la biserica în construcţie o ploaie măruntă nu ne-a slăbit. Slujba din lăcaşul de cult a fost parcă una obişnuită. Foşti colegi şi colaboratori au venit să asiste la plecarea din această lume a lui nea Fănică RUSU. Mai toată lumea era mirată cum de acest om a dat viaţa în primire cum se zice, căci cu câteva zile în urmă se plimba printre noi. Mulţi nu ştiau că suferă de o boală de inimă care s-a agravat când a auzit noile măsuri de reducere a pensiilor. Desigur că nu-i convenea ca după mulţi ani de muncă în subteranele minelor Roşia Montană, Băiţa Bihor şi Moldova Nouă, nu avea o pensie prea consistentă. Asta mai ales că fusese ani mulţi şeful Staţiei de salvare minieră din Moldova Nouă şi luase parte la multe acţiuni dificile de salvare la minele din România, unde au fost solicitaţi salvatorii şi unde se descurcaseră cu rezultate dintre cele mai bune. Omul puternic din tinereţe care mai juca tenis de câmp şi pe la 65 ani se odihnea acum într-un sicriu lucios ce-i drept, dar sicriu totuşi! Dacă nu l-aş fi cunoscut îndeaproape nu aş fi îndrăznit să scriu aceste rânduri.  

După terminarea slujbei, la ieşirea din biserică soarele ne-a întâmpinat cu razele sale, raze care pe nea Fănică aveau să-l atingă pentru ultima oară, chiar acum nu le mai vedea. Coşava vântul pe care l-a înfruntat în anii cât a locuit aici în Moldova Nouă, adică peste 45 la număr, a mers cu întreg alaiul funerar până la cimitirul din deal, unde un fost primar al oraşului îmi spunea că acolo e viitorul pensionarilor. Asta ştiam de multă vreme, însă vreau ca acest viitor să fie cât mai îndepărtat. Se pare însă că acei care ne conduc ne grăbesc să ajungem cât mai repede în cimitir.  

Referinţă Bibliografică:
PORTRETUL UNUI PRIETEN / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 631, Anul II, 22 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!