CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: George Baciu         Publicat în: Ediţia nr. 348 din 14 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

PORTRET SENTIMENTAL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PORTRET SENTIMENTAL 
  
NICOLAE (CUCU) URECHE 
  
Undeva, în intimitatea oraşului Curtea de Argeş, picurându-şi viaţa în caricaturile zilnice din cotidianul „Argeş Expres”, ori în frumosul criptic al lucrărilor sale de ceramică, îşi vremuieşte destinul Nicolae Cucu (Ureche), nepotul popii Nae, din Cicăneştii Argeşului. Fire hazlie, cu inima cât duminicile noastre de sfinţenie, maestrul deşi ajuns la deplina maturitate, pare un copil teribil ce-şi hrăneşte inteligenţa nativă cu harul artistic specific celor aleşi să sufere subimitatea rostului existenţei. 
  
Născut la 16 aprilie 1949 în cel mai frumos sat al lacrimii sale artistice – Cicăneşti – după ce face clasele primare în localitatea natală, unde tatăl său era învăţător, la sugestia bunicului a fost dus la Craiova în clasa a V-a pentru a studia artele plastice. Continuă liceul în Cetatea Băniei, apoi Universitatea de Arte Plastice din Bucureşti, pe care o absolvă în 1973.  
  
Pe lângă arte plastice, artistul cochetează şi cu desenul, caricaturile fiind forma sa preferată de a-şi exprima umorul şi ironia. Şi-a început cariera de de caricaturist la un ziar, pe vremea comunismului. Cu timpul a ajuns însă să scrie şi articole, iar în prezent are la activ câteva expoziţii de caricaturi, colaborează cu mai multe ziare, la care realizează rubricile pamflet şi ilustrează cărţi. De la jurnalism s-a reîntors la marea iubire, artele plastice. 
  
„Când s-a desfiinţat ziarul mi-am adus aminte că am făcut şi Arte Plastice şi în 1976 m-am angajat la fabrica de ceramică de la Curtea de Argeş. Habar n-aveam despre porţelan, despre rigorile acestei arte şi meserii. A venit maistrul la mine că nu fac după dimensiunile stabilite şi i-am spus <>”, povestestea artistul într-un interviu pentru ziarul „Adevărul”. 
  
A făcut şi gravură. În cei peste 31 de ani de muncă a adunat peste 2000 de modele creaţie proprie, serie scurtă, industrial şi unicate. A participat la peste 300 de târguri şi expoziţii organizate de Ministerul Culturii şi UCECOM, în ţară şi străinătate. Germania, Italia, SUA, Franţa, Belgia, Olanda, Suedia, obţinând peste 100 de premii şi diplome. A realizat 12 expoziţii personale şi de grup cu lucrări de ceramică artistică, două expoziţii personale la Heidelberg şi Mainheim, în Germania. 
  
De-a lungul anilor a fost colaborator de lungă durată ca redactor şi grafician la publicaţiile Lumina de pe Lotru, Orizont, Scânteia, România Mare, Politica, Jurnalul de Vâlcea, Viaţa Vâlcii, Ziarul, Academia Politică, Argeş Expres, Pietrele Doamnei. A realizat grafică şi ilustraţie de carte de proză şi poezie, caricaturi în ziare, patru expoziţii personale şi de grup, premiul II la Festivalul Naţional de Satiră şi Umor “Tudor Muşatescu”. 
  
Din 1991 este profesor la Şcoala de Arte din Râmnicu Vâlcea, clasa modelaj-ceramică, şef compartiment design la Argcoms-SCM Curtea de Argeş. 
  
Are o charismă şi o eleganţă spirituală cu aromă renascentistă. Fotografiază realitatea, o educă şi o topeşte în creuzetul sufletului, făurind fărâme de univers gata să te inunde cu mirarea lor socratică.  
  
Îi plac femeile, fiindcă fiecare are „un nu ştiu cum şi un nu ştiu ce”, făcându-te să înveţi ceva din sublimul nedesăvârşirii ei. Îi plac frumosul, mâncarea bună stinsă cu o vodcă aleasă şi muzica, în special Demis Russos şi Grigore Leşe. 
  
Este un boem. Artisticul fiecărei lucrări create pare o lecţie de nonconformism pe care-l înţelegi abia după ce ai desluşit filosofia sa. 
  
În afară de astea este un prieten adevărat. Chiar dacă în singurătatea „cuibului” său pot pătrunde numai aceia care îşi pot simţi sinele ontologic. 
  
Nicolae Cucu Ureche - sculptorul, ceramistul, caricaturistul, mereu cu uşa atelierului din suflet deschisă. 
  
George Baciu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PORTRET SENTIMENTAL / George Baciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 348, Anul I, 14 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Baciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Baciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!