CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 964 din 21 august 2013        Toate Articolele Autorului

PORTRET DE ARTIST
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PORTRET DE ARTIST – VICTOR ACATRINEI 
  
Motto 
  
,,Pictura este poezie tăcută” 
  
Plutarh 
  
S-a născut la 11 februarie 1946 la Vorniceni, Botoşani. 
  
Studii: Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest Timişoara. 
  
Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Timişoara. 
  
Expoziţii personale: 
  
1986, 1988 :- Centrul de Artă şi Arhitectură ,,Bastion – Theresia”, Timişoara; 
  
1996 :- Galeria ,,Buzunar”, Timişoara; 
  
1998 :- Banca Turco-Română, Timişoara; 
  
1999 :- Casa ,,Adam Muller Guttenbrunn”, Timişoara; 
  
2000 :- Galeria ,,Orchideea”, Timişoara; 
  
2005, 2006 :- Galeria ,,Pro Armia”, Timişoara; 
  
2010, 2013 :- Galeria ,,Helios”, Timişoara; 
  
2011 :- Consiliul Judeţean Timiş; 
  
2011 :- Galeria ,,ProArte” Lugoj. 
  
Expoziţii de grup: 
  
2007 :- ,,Mraconia-Dubova” , Galeria ,,Helios”, Timişoara; 
  
2008 :- ,,Mraconia-Dubova”, Muzeul de Artă, Timişoara; 
  
2008, 2009, 2010, 2011, 2012 :- Salonul Artelor Vizuale al U.A.P. Timişoara, Muzeul de Artă, Timişoara; 
  
2009 :- Expoziţia de artă plastică (cu participarea artiştilor din Serbia) – Galeria ,,Art Club”, Timişoara; 
  
2010 :- Salonul Artelor Vizuale al U.A.P. – Filiala Lugoj; 
  
1980-2009 :- Casa de Cultură a Municipiului Timişoara. 
  
Tabere de creaţie: 
  
2000-2007 :- Tabăra de creaţie a vânătorilor de munte; 
  
2006-2007 :- Tabăra de la Jupâneşti, Făget, Timiş; 
  
2007, 2008 :- Mraconia- Dubova, Timiş; 
  
2008, 2009 :- Tabăra Căprioara – Săvârşin, Arad; 
  
2011 :- Tabăra de la Balcic, Bulgaria; 
  
2011 :- Tabăra de la Herneacova, Timiş; 
  
2012 :- Tabăra de la Băile Calacea, Timiş. 
  
,,După o îndelungată exercitare în peisagistica de subiect Victor Acatrinei a adoptat simetria ca pe o normă de realizare a picturii şi i-a supus ei toate imaginile peisagistice realizate în cele mai recente cicluri create. Peisajul aşezat în simetrie, dublat în simetrie pe o axă verticală, se încarcă imediat cu o energie misterioasă precum o electricitate statică. De aici primeşte un plus al dinamicii tectonice şi o amplificare a efectului coloristic. Axa verticală, iniţial de condiţie convenţională, se transformă într-o axă metafizică; dintr-o axă motorie, strict spaţială, se transformă într-o axă generatoare într-un mod paradoxal neaşteptat: absoarbe peisajul în linia ei verticală în acelaşi timp în care îl şi extinde nelimitat, îl înghite în acelaşi timp în care îl şi presupune, îl şi sugerează. Verticala acestor simetrii peisagistice este întâlnirea dintre real şi virtual, aşa cum orizontul este întâlnirea dintre cer şi pământ. Poate exista şi o linie de orizont verticală? Iată că da, acolo unde ni se pare că se întâlneşte vederea cu imaginarul, aspiraţia cu visul, înălţarea cu mântuirea. 
  
În lucrările de imagine unică, pictorul surprinde peisajul într-o ipostază inedită, dar de fiecare dată într-o stare strălucitoare, cu un întăritor sufletesc de siguranţă şi ca o ştire mereu frumoasă şi pură despre lume.” 
  
Prof. univ. dr. IOAN IOVAN 
  
,,Picturile lui Victor Acatrinei au ca suport natura, surprinsă prin tehnica simetriei. În astfel de simetrii cu greu se deosebeşte imaginea primă de cea secundă. Simetria este simbol al unităţii obţinute prin sinteza opusurilor, prin reducerea multiplului la unu. Se produce o anumită raţionalizare, care disciplinează, dar care poate, uneori, să înăbuşe forţele intuiţiei şi ale imaginaţiei. Nu este cazul ciclurilor de simetrii ale pictorului Victor Acatrinei. Universul cuprins în aceste simetrii îşi descoperă înţelesul prin întoarcerea la unitate, indicând totodată o anumită conceptualizare. Simetriile vegetale şi cele vieneze, acompaniate de exuberanţa florală, evită monotonia prin inserarea secvenţială a unor peisaje domestice. Simetriile dau impresia stampelor orientale sau a încărcăturii luxoase a barocului. Ele sunt, în fond, expresia unei dualităţi, a unui eu artistic reflectat într-o oglindă.” 
  
ALEXANDRU DOROGHI – Revista ,,Banat” 
  
,,Lucrările artistului Victor Acatrinei sunt dominate de o axă trasată vertical unde, prin simetria creată, imaginile se metamorfozează în aripi ce îmbrăţişează privitorul. De altfel, natura şi peisajul «Grădinilor» sunt laitmotivele tematice, alăturate «Simetriilor vegetale, florale sau vieneze». Prin pulverizarea contururilor în tuşe scurte şi întrerupte, cromatica luminoasă şi ansamblul general se încadrează (post)impresionismului apropiat sinuozităţilor decorative ale Jugendstil-ului. Cu aceeaşi abundenţă a formelor descriptive astfel create, dar în absenţa efectelor de oglindire, expoziţia mai cuprinde peisaje şi flori aşa cum sunt ele consacrate ca gen. 
  
CIPRIAN CHIRILEANU – ,,Renaşterea Bănăţeană” 
  
Impresionante lucrări realizate de artiştii plastici ce vor face obiectul prezentei rubrici vor înnobila volumul de colecţie pe care ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART” îl va edita sub titlul ,,RECURS LA ÎNŢELEPCIUNE. MANUAL DESPRE UMANIZAREA PUSTIULUI” (maxime, cugetări, aforisme, citate celebre). 
  
Lili Bobu - Material realizat de ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART”. 
  
Referinţă Bibliografică:
PORTRET DE ARTIST / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 964, Anul III, 21 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!