CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 934 din 22 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

PORTRET DE ARTIST PETRU DAMIR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

POEME IN LUMINĂ ŞI CULOARE

PORTRET DE ARTIST  

 

Motto  

UN ZUGRAV  

George Popa  

 

Zugravi de zei,  

cei de demult  

umpleau cu nimburi  

zidul cetăţii,  

 

cu nimburi goale  

catapeteasma  

singuratăţii.  

 

Zugravi de ceruri  

vopsim cu astre  

catapeteasma  

laudei noastre,  

 

cu febra lutului  

pagina albă  

a absolutului.  

 

1949 - S-a născut la 16 martie, în comuna Zahorna, judeţul Iaşi.  

1968 - Absolvă Liceul de Arte Plastice ,,Octav Băncilă” din Iaşi.  

1975 – Conduce Cenaclul ,,Culoare, suflet şi idei” al Centrului Universitar Iaşi, Casa Tineretului, în perioada studenţiei în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ,,Grigore T. Popa”.  

1976 - Conduce Grupul de Pictură “PG – Plastic Grup”.  

1990 - Devine membru titular al UAP filiala Iaşi.  

1991- Devine membru al “Asociaţiei Pictorilor Medici” din Elveţia.  

2000 - Devine membru titular al UAP Bucureşti, secţia pictură.  

Expoziţii personale şi colective, 1976 – 2013:  

Botoşani, Iaşi, Piatra Neamţ, Bucureşti, Sibiu, Craiova, Bacău;  

Ungaria (Budapesta), Elveţia (Porrentruy, Lausanne), Republica Moldova (Chişinău).  

Călătorii de studii : Elveţia, Ungaria, Franţa, Grecia, Italia, S.U.A, Austria, Spania, Canada.  

Lucrări în colecţii particulare : România, Franţa, Germania, Elveţia, Italia, Israel, Canada, S.U.A., Spania, Ungaria.  

27 august – 9 septembrie 2013 - Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici ,,Căminul Artei” din Bucureşti, expoziţia ,,Clipa ce zboară, Lady in Red”, o continuare a discursurilor picturale anterioare, ilustrând prin folosirea obsedantă a roşului purpuric, patimile şi iubirile vieţii.  

Vernisajul va avea loc pe data de 27 august ora 18.00, cu participarea criticului Corneliu Ostahie.  

 

 

,,Este o încercare destul de dificilă aceea de a mă autodefini...  

...Ceva misterios şi magic, în acelaşi timp. Totul duce spre un subconştient stratificat, îmbogăţit de lucruri pe care efectiv nu ai cum să le explici.”  

PETRU DAMIR

“Petru Damir este, ca întotdeauna, vivace şi deseori impetuos, iar febrilitatea cu care mânuieşte uneltele evidenţiază o inteligenţă activă, mereu în alertă. Semnele predilecte: roata, pasărea, fluturele, clepsidra s.a.m.d. au în contextul grafic conotaţii profunde, personale. Tratări şi rezolvări uneori monumentale în naturile statice amintesc reuşitele autorului în zonele artei murale. Prin lucrările sale, în fapt expoziţii de culoare, artistul ne propune o sublimă armonie între eul nostru profund şi miracolul existenţei. Expresionist temperat, Damir exacerbează uneori valoarea cromatică a imaginii, pe care o temperează, în acelaşi timp, dintr-un reflex ce ţine de virtuţile lirice ale şcolii ieşene de pictură. Este un perpetuu îndrăgostit de frumuseţea dealurilor molcome, de armonia irepetabilă a peisajului din acest spaţiu binecuvântat - Moldova.  

Colorist devotat armoniilor ample, structurile tuşelor virile care susţin construcţia imaginii definesc deopotrivă un temperament stenic şi o viziune artistică personală.  

Petru Damir - discipol al Maeştrilor şcolii ieşene care îl revendică - a ştiut să sporească talantul primit de la Divinitate.”  

VALENTIN CIUCĂ

"Pictura lui Damir ne confirmă calităţile artistului pasionat de culoare, care vine să ne restituie metaforic lumea în care trăim cu generozitatea caracteristică creatorului adevărat. El reuşeşte să creeze universuri cromatice originale şi pline de sensibilitate. Pornind de la realitate, cu o combustie remarcabilă de optimism, pictorul Damir se încadrează firesc în spiritualitatea socială contemporană şi convinge prin puritatea sincerităţii.”  

ALEXANDRU PLEŞCA

“Lucrările - portrete, naturi statice, peisaje - ne recomandă un plastician ajuns la maturitate artistică, marcat stilistic de stagiile de studii realizate în străinătate, dar şi de experienţele artistice şi culturale europene. «Am avut întotdeauna obsesia lucrului bine făcut, considerând că abia după ce realizezi un centimetru pătrat de pictură adevărată te poţi consideră artist. Actualul demers plastic este menit să contribuie la cristalizarea unor teme predilecte - a peştelui, a zborului, portretului integrat într-o structură psihologică, culorilor care te tulbură - şi a tehnicii în care mă exprim, pentru integrarea în structura valorilor europene. Ca pictor, mă defineşte plăcerea jocului, un joc văzut ca necesitate.», mărturisea Petru Damir. Pictând un fluid artistic şi nu o temă în sine, până la epuizare, artistul încearcă o detaşare de tot ceea ce ştie, pentru a ne spune ceea ce simte, iar mesajul său este unul strict autentic - bucuria de a descoperi frumuseţea eternă a peisajului, încercarea de a se apropia de inima unui portret. ”  

R.HEINISCH

Rodica Elena LUPU  

Preluat din Revista Luceafărul  

 

 

Referinţă Bibliografică:
PORTRET DE ARTIST PETRU DAMIR / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 934, Anul III, 22 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!