CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 949 din 06 august 2013        Toate Articolele Autorului

PORTRET DE ARTIST - DUMITRU BRODETSKY
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

MOTTO

„Artistul nu explică şi nu înţelege, nu află răspunsuri, ci află stări, echivalează cerul de deasupra cu cel dinăuntru. Arta, în fond, nu e altceva decat un cer intermediar între speranţă şi salvare.” (prof. univ. dr. Ioan Iovan)  

1976 – S-a născut la Chişinău, Republica Moldova.
1990 - Absolvă Şcoala de Arte Plastice din Cahul, Republica Moldova.
1995 - Absolvă Colegiul de Arte Plastice ,,Alexandru Plămădeală”, secţia pictură, din Chişinău.
2000 - Absolvă Facultatea de Arte şi Design, secţia grafică, Timişoara.  

EXPOZIŢII PERSONALE ŞI DE GRUP, 2000 – 2013:  

Galeria de Artă “Pro Armia” a Cercului Militar Timişoara; Galeriile de Artă ,,Passe-Partout”, Sibiu; ,,Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a jud.Timiş”, Timişoara; Galeria A2 Timişoara; Iulius Mall, Timişoara; Liceul Academic de Arte Plastice ,,Igor Vieru”, Chişinău; Palatul Parlamentului, Galeria ,,Constantin Brâncuşi”; Salonul Internaţional ,,Artis”, Bucureşti; Centrul de Arte Vizuale „Căminul Artei”, Bucureşti; Palatul Administrativ, Timişoara; Galeria ,,La Passerelle”, Tours (Franţa); Galeria ,,Art City”, Praga (Cehia); Atelier de Creaţie, Briare (Franţa); Centrul Municipal Expoziţional Trousse-Barrière (Franţa)  

,,Pictura, arta plastică în general, m-a cucerit încă din copilărie. La început din joacă, iar mai târziu a devenit un mod de comunicare şi sursă de existenţă, de altfel pictura este singurul mod de comunicare care îmi este la îndemână şi azi. Asta pentru că nu sunt o fiinţă socială, în sensul de a accepta realitatea şi de a mă conforma regulilor generale pur şi simplu. Sunt într-o permanentă stare de refuz faţă de tot urâtul şi răul din lume, iar protestul se concretizează în pictura pe care o fac. În tablourile mele încerc să dezvălui lumii, să scot la lumină cele mai ascunse sentimente, stări ale fiinţei mele. De altfel privesc pictura şi ca formă de autocunoaştere, şi ca o joacă, starea de joc fiind potrivită spiritului meu. Pentru că sunt introvertit, pot spune că cine îmi vede tablourile mă poate cunoaşte oarecum. Îmi doresc ca cei care îmi privesc tablourile să vadă o parte a lumii prin prisma fiinţei mele.” DUMITRU BRODETSKY  

,,Călătoriile lui Brodetsky sunt imaginare, adevărate excursii documentare, visări cu ochii deschişi înspre mirific, căutări, alunecări, candide amintiri, fantasme. Dacă îi priveşti lucrările realizezi că viaţa este un vis, “un vis frumos”. Brodetsky descoperă raiul din el şi-l pictează.” BRĂDUŢ DUMBRAVEANU  

,,Paşii făcuţi de acest pictor sunt negrăbiţi, dar fermi, ambiţioşi, cenzuraţi de odihnele unei autoscopii răbdător evaluatoare, proprie parcă fiinţei-melc care-şi priveşte trupul ca pe un artefact, paşi însă care îi asigură deja lui Dumitru Brodetsky un loc special în oricare muzeu românesc de artă contemporană.
Un artist hipersensibil şi foarte talentat. O mare promisiune. Etalând o pictură în care merită investit cu prisosinţă şi financiar, şi moral şi, mai ales, afectiv. “ ALEXANDRU C. LUNGU  

,,Somnoroase iluzii se desprind din cochilii,
Mi-e târâşul fierbinte şi pământul e gol,
Se preumblă-ntre coarne un parfum de camelii
Prinse-n sticla de gheaţă într-un val rostogol.

Umblă melcii lumină să-mi dărâme tristeţea,
În hăţişul de ierburi fire lungi se-nroşesc
Se urzeşte în cercuri steaua mea şi francheţea
Pe o salcie urcă în vârtej diavolesc.

Duhuri strâmbe mi-arată cât de lungă-i cărarea,
Sacrificii mărunte se topesc lângă-un zid,
Melci nebuni mă colindă, îmi declin consolarea
Şi mă-ndrept către ochiul doar de mine avid.”

ANNA RAIN  

Impresionante lucrări realizate de artiştii plastici ce vor face obiectul prezentei rubrici vor înnobila volumul de colecţie pe care ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART” îl va edita sub titlul ,,RECURS LA ÎNŢELEPCIUNE. MANUAL DESPRE UMANIZAREA PUSTIULUI” (maxime, cugetări, aforisme, citate celebre).  

Material realizat de ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART” / Lili Bobu  

Referinţă Bibliografică:
PORTRET DE ARTIST - DUMITRU BRODETSKY / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 949, Anul III, 06 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!