CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 886 din 04 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

PORTRET DE ARTIST - CORNELIU DUMITRIU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

POEME ÎN LUMINĂ ŞI CULOARE

1954 (1 iunie) - S-a născut în localitatea Rădăuţi-Prut, jud. Botoşani.
1994 -Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România
A absolvit Şcoala Populară de Artă Botoşani sub îndrumarea apreciatului profesor Victor Hreniuc.
A realizat un album de autor editat de Editura „Grafik-Art”, Botoşani.
A înfiinţat şi conduce Galeria de Artă „City Gallery”-Botoşani.  

EXPOZIŢII PERSONALE:
1976-2013 – Botoşani (Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”, Galeria de Artă „City Gallery” )
- Bucureşti ( Teatrul Foarte Mic, Galeriile de Artă „Avanpost”, World Trade Center , Galeriile de Artă „Apollo”, Galeriile de Artă „Orizont”, Galeriile de Artă „Căminul Artei”, Galeriile de Artă „Atelier”, Palatul Parlamentului – Sala „Constantin Brâncuşi”)
- Iaşi ( Galeriile de Artă “Cupola”)
- Piatra Neamţ ( Galeriile de Artă “Lascăr Viorel”)
- Suceava
- Frankfurt (Germania)
- New York (Romanian Institute Of Orthodox Theology and Spirituality)  

EXPOZIŢII DE GRUP:
Toate expoziţiile UAP, Filiala Botoşani, Sala „Trianon”-Iaşi (1985), Galeriile „Lăpuşneanu”-Iaşi (1985), Galeriile de Artă „Căminul Artei” Bucureşti (1985), Galeriile „Apollo” Bucureşti (2002), AQA Gallery –New York (1997), Galeriile de Artă Home Sweet Home-New York(1997)  

PREMII:
Premiul I, Concursul Republican de Pictură (1981, 1983, 1985, 1987, 1989);
Premiul I „Studio´87”;
Marele Premiu „Studio´88”;
Premiul III – Concursul Naţional de Artă Plastică Voroneţiană 1994;
Premiul Fundaţiei „Lascăr Viorel”, Bienala Naţională de Pictură, 1999;
Marele premiu pentru pictură – Galeriile de Artă „Avanpost” (1995, 1997, 2001).  

REFERINŢE:
„În planul picturii, Corneliu Dumitriu, menţine altitudinea artistică din teritoriile graficii, dar şi în expresiile picturii, unde se dovedeşte un colorist vivace şi spontan.
Lucrează atent suprafeţele de interes optic, calde sau reci, şi le asigură relaţii de complementaritate cu un dinamism al tuşelor fortifiant. În general, subiectele lui pot trimite ca atmosferă la un loc anume sau se pot recunoaşte în orice alt spaţiu. Muntele imaginar sau valea, marea sau dealul, spaţiul rural sau citadin fac ca raporturile cu lumina sa fie permanent deschise.
Uneori, masele de alb exaltă cu un ton cromatica ansamblului. Compune inspirat şi comunică fără ostentaţie, astfel încât impresia de parteneriat vizual este o destinaţie ce poate fi mereu optimizată.
Coloritul permanent vital îi asigură un spor de atractivitate colecţionarului sau simplului privitor”.
(Valentin Ciucă)  

„Pe suprafeţele pânzelor strălucesc materializate acorduri ale unor instrumente iluzorii cu urme de culoare ca un mesaj vibrant al artistului care te invită seniorial într-o lume aparte, un univers zămislit la ceas de taină, din emoţii, din bucurie şi vrajă, din împreunări de tonuri şi beţie de lumină. Corneliu Dumitriu face parte din familia artiştilor cultivaţi care ne conving că ştiu să facă pictură”. ( Alexandru Pleşca)  

„Nefiind tentat de realitatea aparentă şi nici de schiţarea interpretativă a acesteia, Corneliu Dumitriu o tălmăceşte, descifrându-i cele mai semnificative stări sugestive, restituind senzaţia atemporalităţii peisajului (ca stare de spirit), printr-o invadare a culorii ce curge aidoma unei mase de lavă topind în calea sa orice formă până la înaltul grad al expresiei artistice.” (Victor Hreniuc)  

Impresionante lucrări realizate de artiştii plastici ce vor face obiectul prezentei rubrici vor înnobila volumul de colecţie pe care ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART” îl va edita sub titlul ,,RECURS LA ÎNŢELEPCIUNE. MANUAL DESPRE UMANIZAREA PUSTIULUI” (maxime, cugetări, aforisme, citate celebre).  

Material realizat de Lili Bobu, ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART”  

 
Referinţă Bibliografică:
PORTRET DE ARTIST - CORNELIU DUMITRIU / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 886, Anul III, 04 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!