CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  PORTERET DE ARTIST - VIRGINIA BAZ BAROI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

POEME ÎN LUMINĂ ŞI CULOARE

Motto
,,Arta este rostirea tainei prin taină”. (Wassily Kandinsky)  

Născută în 25 ianuarie 1932, la Cernăuţi, Ucraina.
Studii: Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” Bucureşti, promoţia 1957.
Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Timişoara din 1958.
Debutează cu acuarelă în 1957, participând la expoziţii anuale, saloane oficiale cu caracter republican, expoziţii regionale şi interregionale.
Expoziţii personale şi colective în ţară: Bucureşti, Timişoara, Călimăneşti, Brăila, Deta, Sânnicolau Mare, Constanţa, Buzău, Turnu Măgurele, Giurgiu, Orşova, Strehaia, Turnu Severin, Târgovişte, Suceava, Reşiţa, Oradea, Bistriţa.  

Expoziţii personale şi colective peste hotare:
1970: Maroc – Rabat,Iugoslavia – Belgrad,Italia – Vicenza – ,,Galleria il Salotto”.
1971: India – New – Delhi,Italia – Vicenza – ,,Galleria il Salotto”.
1972: Italia – Torino – ,,Galleria l’Approdo”,
1973: Elveţia – ,,Les Diablerets”; Vulpera – ,,Galleria Engiadina”.
1974: Nigeria – Lagos, Italia – Modena – Galleria ,,Civica D’Arte Moderna”, Elveţia – Expoziţie deschisă cu ocazia celui de-al V-lea ,,Festival de muzică şi zăpadă”- Les Diablerets.
1975: Irak – Bagdad,R. Filipine – Manila,Pakistan – Islamabad, Rawalpindi, Peshawar, Karachi
1976: Suedia – Helsingborg, Malmö, Göteborg.
1977: Norvegia – Oslo,Turcia – Ankara, Istanbul.
1979: Cipru,Grecia –Atena,Bulgaria – Sofia, Tărgovişte, Popov, Razgrad.
1980: Portugalia – Lisabona.
1981: Germania – Delmenhorst – Galeria ,,Hans Coburg”.
1982: Italia – Ferrara, Germania – Gera, Neue – Lobeda Jena.
1983: Brazilia.
1984: China – Beijing,Germania – Stuttgart.
1985: Cehoslovacia – Praga, Bratislava,Germania – Berlin, Rostock.
1986: URSS – Moscova, Belgia,Spania – Madrid.
1991: Austria – Viena – ,,Galeria Welt”.
1989: Iugoslavia, Belgrad.
1990: Ungaria – Szeged.

Lucrări în colecţii de stat: Muzeele de artă din Bucureşti, Timişoara, Reşiţa, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Cluj-Napoca, Tg. Mureş. Muzeele de artă din Bulgaria – Popov, Tărgovişte, Razgrad, Sofia.  

Colecţii particulare: România, Italia, Rusia, Ucraina, Elveţia, Cuba, Austria, Iugoslavia, Canada, Bulgaria, Grecia, Turcia, SUA, Germania, Israel, Franţa, Ungaria, Spania.  

,,Un lirism fantastic se degajă din operele Virginiei Baz Baroiu, care pare să-şi ilustreze în cele expuse, o literatură proprie, nescrisă, de compulsaţie romantică plină de feeria unor ţinuturi de basm, cu cetăţi, turnuri de fortăreţe înghiţite de neguri violete, pajişti terestre şi preerii subacvatice, reale ori visate, cu regiuni hiperboreene sub zăpezi, primind reflexele aurorelor boreale ghicite, şi cu regiuni tropicale, luxuriant populate de păduri virgine cu flori carnivore şi păsări multicolore, în văzduhul greu de miresme, de efluvii şi zumzete.Dacă pictura este sinestezie, adică producere a unor complexe de senzaţii, venite pe calea tuturor simţurilor, printr-un excitant doar optic, – semnalul cromatic, – arta acestei artiste este într-adevăr pictură, de vreme ce trezeşte atâtea asociaţii şi senzaţii concordante, atâtea percepţii de vis. Este un fantastic optimim şi calm, la limitele realităţii văzute, care realitate se integrează liric, fără voie, în contexte poetice de tip irealist, ca metafora reuşită în vers. Afinităţi uneori cu Turner şi alteori cu Yves Tanguy şi Masson fac să ,,dateze” operele în chip diferit.
…Este ca o visare cu pleoapele deschise…Năluciri splendide, irizări de lumini concordante, musical întreţesute, … formele Virginiei Baz Baroiu sunt tipare în croi pentru o mască a realităţii, nu repudiate, ci transfigurate prin ceea ce, în ea chiar, zace ca valenţă de nobleţe şi splendoare…”
ION FRUNZETTI – ,,Un poet liric: acuarelista Virginia Baz Baroiu” în ,,Contemporanul”,
Bucureşti, 7 decembrie 1973

,,E o încântare pentru simţurile cu care receptăm senzaţiile, să comunice cu arta Virginiei Baz Baroiu. Nu atât pentru un sens anume, ci pentru o eflorescenţă de sensuri cu care se încarcă fiecare tablou. Acuarela aceasta compusă din vârtejuri în care culorile se dizolvă până la tranparenţă, e tocmai trăsătura lirică a pictoriţei. Un adevărat miracol de explozii tăcute. Aceste flăcări de suflet şi culoare, fac din transfigurarea fierbinte a realului, o muzicală dezlănţuire de nuanţe. Poate de aceea, nu de puţine ori, limbajul plastic al Virginiei Baz Baroiu se confundă cu vibraţia imperceptibilă a poeziei:  

“Zidesc culori, dar zidul stă să cadă.
Lovind în ierni, mi-e milă de zăpadă.
Şi sunt doar spadă între rău şi bine.
Vorbesc de foc şi focul e în mine.”
DAMIAN URECHE – prefaţa catalogului expoziţiei din Elveţia 1974  

,,…Virginia Baz Baroiu concurează natura, în veşnica ei căutare de a preface roca, lumina şi apa în culori şi arome, aşa cum s-a spus că Balzac, prin captivanta lume a Comediei umane,concurează starea civilă…
Fascinaţie – iată un cuvânt obsedant ce reclamă dreptul de a sublinia ceva din miracolul numit Virginia Baz Baroiu. Această expoziţie a miracolelor, această sărbătoare a florilor, aceste jerbe inepuizabile ale visului ne descoperă din nou o acuarelistă nebănuit de pură în nesfârşitele şi frapantele regiuni ale unei imaginaţii creatoare debordante…
Cine nu va rupe timpul în două, ca să se poată întâlni cu arta Virginiei Baz Baroiu, va fi şapte ani mai sărac la vorbă, mai trist la mers şi cu sărutul mai palid decât noi cei ce-am venit în Arcadia marei acuareliste, poeta care ar vrea ca fantasmele culorilor ei să aibă într-adevăr mişcarea pe care le-a dăruit-o ea, adică să ne ia de aripi şi să ne poarte cu ele în nebunele vârtejuri ale luminii şi ale speranţei.”
ANGHEL DUMBRĂVEANU – “Într-o privire de pasăre fermecată”, revista “Orizont”, Timişoara, 11 ianuarie 1979  

Impresionante lucrări realizate de artiştii plasticice vor face obiectul prezentei rubrici vor înnobila volumul de colecţie pe care ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART” îl va edita sub titlul,,RECURS LA ÎNŢELEPCIUNE. MANUAL DESPRE UMANIZAREA PUSTIULUI” (maxime, cugetări, aforisme, citate celebre)  

Material realizat de ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART”.  

Referinţă Bibliografică:
PORTERET DE ARTIST - VIRGINIA BAZ BAROI / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 986, Anul III, 12 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!