CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 1290 din 13 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Vasile Burlui-SOLILOCVII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vasile Burlui, Solilocvii 
  
O nouă carte a poetului Vasile Burlui. După cum ne spune titlul, nu este un volum tematic, nu-i decât un monolog perpetuu, de fapt un dialog cu sine însuşi, pe care poetul îl împarte în secvenţe sub formă de poeme discrete (în sensul matematic al termenului).  
  
Dacă procedăm la o descriere globală a volumului, căutând ideile obsesive ale poetului, vom regăsi aceeaşi grisaille, cum ar spune francezul, aceleaşi peisaje în tonuri închise, unde luminişurile sunt puţine.  
  
Citind versurile, m-am gândit să caut cuvintele şi expresiile cheie ale volumului (înainte de a observa că dl Ioan Holban a ales şi dânsul, pentru titlul prefeţei, câteva cuvinte şi expresii cheie). Am găsit, la rându-mi : „fiorduri”, „peşteri”, „caverne”, „pulberi de stele”, „ galaxii”, „praf celest”, „spaţii infinite”, „catapeteasma lumii”, „ceara care picură”, „lumânarea care lăcrimează”. Şi eu şi dl Holban am uitat să adăugăm „colivia”, care, deşi nu revine frecvent în text, exprimă de fapt spaţiul închis al unei existenţe terestre din care autorul încearcă în continuare să scape.  
  
Din cuvintele şi expresiile care construiesc metaforele obsedante ale poetului, ne putem da seama că temele versurilor din acest volum sunt preponderent disforice. 
  
În ce mă priveşte, dacă m-aş încumeta să clasific aceste secvenţe poetice, le-aş împărţi după cum urmează. 
  
Solilocvii existenţiale 
  
O temă predilectă, prezentă şi în alte volume ale lui Vasile Burlui, este aceea a însingurării, a acelei nausée existenţiale pe care poetul o resimte în momentul când coboară printre semeni. Un soi de mizantropie îl bântuie, o fugă de sine şi de ceilalţi, plictisit de a vedea mereu aceleaşi imagini (Singur printre oameni, Insolentul, Vremuri otrăvite, Tele Apocalipsa): Te-amesteci în tumultul străzii, / Copil stingher pe-o insulă pustie / Şi te ascunzi umil în larmele amiezii, / Neobservat şi liber ca într-o colivie. // Priveşti cuprins de spaimă-n jurul tău / Când zâmbetul pe vreo figură naşte / Nimic nu-ţi pare atunci a fi mai rău / Decât un ins ce pare a te cunoaşte (Singur printre oameni). 
  
Teama de marea trecere este şi ea prezentă: În templu negustorii îşi mai întind taraba, / Mai drămuiesc iubirea în clipă sau în an, / Cu suflet obosit şi gol te miră graba / Prin care lângă râu luntraşul vrea un ban (Septuagenar). 
  
O criză generală domneşte-n univers, unde josnicia înghite totul, unde muzele nu mai cântă, unde lideri adevăraţi nu mai există: o spune metaforic, într-un frumos poem, poetul Vasile Burlui: Poienile din munte sunt golite, / Pe crengi uscate croncăne doar corbii, / Pădurile-s de flăcări mistuite, / Cărările ni le arată orbii! (Muntele Cithaeron). 
  
Solilocviile metafizice 
  
Acestea sunt solilocvii ale întrebărilor despre Spaţiu, Timp şi Existenţă.  
  
Recunosc în poeziile din acest volum aceeaşi aspiraţie majora la viaţa în sferele înalte. Poetul mai e încă tentat de aceste intangibile spaţii. Praf de stele, pulberi galactice îi mai luminează versul, ca nişte artificii cosmice (Geneză, În umbra timpului, Geometrii bolnave, Ca Ianus, Fugar, Ca sacerdot): Mă scald ades în apa cerului, curată / Şi mă-ncălzeşte lumina sorilor, pe rând, / Hrănit cu raza albastră diafan filtrată / Mister prin nebuloase fluturând. // Îmi sprijin iarăşi tâmpla obosită / Pe esplanada grandioasă a amurgului solar, / Mă risipesc străin prin galaxia-nvârtejită / Restituit în univers ca praf stelar (Geneză). 
  
Solilocviile erosului pierdut  
  
O amarnică tristeţe însoţeşte de multă vreme paşii poetului. Ea este generată de imposibila, dar mereu aşteptata reîntâlnire cu sufletul pereche ( Eu ştiu, Toamna mult râvnită ): Parfumul tău îl mai adun din haine / Şi-l port în podul palmei ca trofeu, / Mă asaltează clipele din toamne, / Iar pasărea de noapte mă strigă tot mereu // ( ... )Suspină lacrima de ceară-n lumânare, / Iar fruntea mi se pleacă obosită / Şi mă întorc din nou la clipa-n care / Ne-om contopi în toamna mult râvnită (Toamna mult râvnită). 
  
Solilocviile revoltei 
  
Şi totuşi, deşi timpuri s-au adunat deasupră-i, poetul nu renunţă; mai luptă încă să descopere calea dreaptă, îmbrăcând hainele unui gladiator, pentru o ultimă şarja, chiar dacă şi aceasta, ca atâtea altele, va sfârşi într-un strălucitor eşec (Gladiator, Ultima şarjă II): Ce nechezat răsună-n univers? / E spaţiul dens de strigăte de luptă, / Iar timpul alterat de-un anotimp pervers / E plin de-amărăciuni şi gustul de cucută.// Dai pinteni şi te-arunci în cercul cel de foc, / Iar îndrăzneala nu cunoaşte marjă, / Lipsit de scut, lipsit şi de noroc, / Un cavaler în ultima sa şarjă! (Ultima şarjă II). 
  
Solilocviile resemnării 
  
Privit de aici, de jos, din praful ce nu-i deloc stelar, în pofida unor sclipiri din ce în ce mai rare, universul galactic pare închis, iar solilocviile poetului nu fac decât să dezvăluie un spaţiu sufocant, în care sufletul se zbate şi unde miturile au îmbătrânit şi s-au osificat (Colchida, Înger damnat, Fiorduri, Vita parva, Centaur): ... De timp îndelungat, privind în boltă cerul / Visează generaţii s-atingă giuvaerul. / Dar visul intangibil se lasă aşteptat, / Pe rând adorm cu toţii pe-un mit crucificat (Colchida). 
  
Ultima şarjă a cavalerului rămâne, aşadar, inutilă: totul e în van, orice gest măreţ e frânt, oprit, de undeva din necunoscut, de o energie neştiută, invizibilă, ostilă: imposibil demaraj, imposibilă transgresare a unor forţe nevăzute care închid sufletul în fiorduri, peşteri, camere cu vid, caverne, colivii.  
  
O stranie senzaţie de suferinţă, de măcinare interioară, de mers în gol, de imposibilă evadare dintr-un real vâscos şi oripilant emană din aceste versuri. Am mai întâlnit-o şi o vom mai întâlni desigur şi în alte volume ale lui Vasile Burlui. 
  
Iulian Popescu 
  
Lansarea volumului Solilocvii, Muzeul Unirii, 
  
Iaşi, 13. 05. 2014 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Vasile Burlui-SOLILOCVII / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1290, Anul IV, 13 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!