CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 1289 din 12 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

La multi ani Domnule Profesor,la multi ani Romania!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LA MULŢI ANI, DOMNULE PROFESOR, LA MULŢI ANI, ROMÂNIA! 
  
”Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut, ci, mai ales, iubirea trecutului fără de care nu există iubire de ţară” 
  
(Mihai Eminescu) 
  
Doar acasă, între cei dragi, pe pământul în care te-ai născut, casa e casă, masa e masă şi cerul e cer. Departe de “casa ta” e un sentiment ciudat de lipsă şi dor. Am năzuit cu toţii să ne aţintim privirile spre cer, dar având picioarele bine înfipte în pământul ţării, spunea cândva Octavian Goga parcă cu gândul la Omul despre care vreau să vă vorbesc. Se ştie că din pumni străini nu te saturi când bei apă. Patriotismul în inimile sincere, în afară de orice tendinţă politică, e un simţământ mare, adevărat şi adânc. Nimeni nu-şi iubeşte patria pentru că este mare, ci pentru că este a sa. Cum fiecare om are o patrie, restul sunt ţări.  
  
Profesorul universitar VICTOR CRĂCIUN împlineşte pe 13 iulie o vârstă a acumulărilor, a înţelepciunii, 80 de ani. La origine istoric literar, născut pe meleagurile Chişinăului, cu tată licenţiat în studii administrative şi mamă învăţătoare şi profesoară, el s-a născut hărăzit parcă să lupte pentru apărarea altarelor şi vetrelor strămoşeşti. Căci a fi patriot nu e un merit, e o datorie. Numai cine socoate iubirea de ţară drept o datorie e în stare să se laude cu ea. O ştiu la fel de bine toţi cei care am fost, trecători sau statornici prieteni şi colaboratori, lângă preşedintele Ligii Culturale Pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. O ştiu fratele Grigore, fratele Adrian, fratele Cimpoi sau fratele Dabija. Cum o ştim şi noi sau generalul Mircea Chelaru, un alt port-drapel al naţionalismului din acest areal. Drumurile Lor de multe ori s-au intersectat şi cu cele al noastre, ale celor din Departamentul Moldova al Ligii, condus de academicianul Constantin Gh. Marinescu şi unde subsemnatul este un vremelnic preşedinte de filială judeţeană gălăţeană. Iubirea aceasta către pământul ţării noastre o păstrăm cu toţii şi în noi şi în copii şi nepoţii noştri, căci am învăţat de la părinţi cât de amară şi stearpă e munca făcută în ogorul altuia. Poate părea uşor utopic, dar mama, tata şi patria sunt de cele mai multe ori superioare Raiului. Omul fără patrie e privighetoare fără cântec. Dar, aşa cum intuia Tudor Vladimirescu, patria este norodul, nu tagma jefuitorilor. Patria este pământul care hrăneşte, poate de aceea vine de la ”pater”, de la ”patres”, din părinţi, din moşi-strămoşi.  
  
Patriotismul, aşa cum ne-a dovedit-o în atâtea rânduri profesorul CRĂCIUN, prin multiplele manifestări la care i-am fost martor, este dreptul cel mai scump şi cea mai săracă datorie a fiecărui cetăţean, iar Domnia-Sa este un Cetăţean exemplar. Viaţa este un mare dar al naturii, dar adevărata fericire este să faci bine ţării şi poporului tău. De aceea moştenitorul dacilor de ieri este în fruntea bătăliei de ani buni dusă pentru Unirea cu ţara-soră, Basarabia. 
  
O viaţă l-am ştiut la Radiofuziune, în redacţia culturală unde trebăluia, apoi la televiziune, o scurtă perioadă conducând chiar Editura pentru Turism. Din 1990 doctorul în filologie VICTOR CRĂCIUN s-a înrolat în fruntea marii armate a patrioţilor din Liga Culturală. I-am admirat dragostea constantă pentru EMINESCU, dar şi pentru DECEBAL, BRĂNCUŞI sau AUREL VLAICU. Are o operă imensă coroborată cu fapte culturale întipărite în Istoria Neamului. Continuă cu succes opera elitei intelectualităţii noastre, începută de V. A. URECHIA, A. D. XENOPOL, Grigore TOCILESCU, D. ONCIUL, Nicolae IORGA, Vasile PÂRVAN, Ioan URSU, Alexandru ODOBESCU, Barbu ŞTEFĂNESCU-DELAVRANCEA, Alexandru VLAHUŢĂ, I. L. CARAGIALE, Ioan SLAVICI, Mihail SADOVEANU. Chiar dacă între anii 1947-1990, Liga Culturală şi-a interupt obligat activitatea, ea va fi însă reluată în anul 1990 şi continuată cu intensitate în spiritul tradiţiilor şi a filozofiei sale doctrinare. Şi mereu VICTOR CRĂCIUN a fost la datorie, spunând Prezent din prima linie a bătăliei pentru Unire, de refacere a României Mari.  
  
Iată suficiente argumente în pledoaria noastră de a-i acorda un virtual titlu de EROU NAŢIONAL, mai ales al acestei epoci plină de conturbiuni, de răsturnare a scării valorilor şi să-i urăm într-un glas LA MULŢI ANI DOMNULE PROFESOR, LA MULŢI ANI ROMÂNIA!  
  
Pompiliu COMŞA, 
  
directorul Trustului de Presă POMPIDU-REALITATEA Galaţi, 
  
dublu campion al presei româneşti de provincie, 
  
Profesor universitar asociat Universitatea ”Apollonia” Iaşi 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
La multi ani Domnule Profesor,la multi ani Romania! / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1289, Anul IV, 12 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!