AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 1224 din 08 mai 2014        Toate Articolele Autorului

BURLUI 70
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
B U R L U I – 70 
  
Un nou început de săptămână de februarie coincide cu un nou drum gen navetă spre Capitala Culturală a Moldovei, oraşul lui Eminescu şi Creangă. De data aceasta o delegaţie gălăţeană aparte, din care fac parte pe lângă subsemnatul şi omul de cultură Sterian VICOL, preşedintele Societăţii Scriitorilor ''Costache Negri'', profesorii universitari doctori Nicolae DOBROVICI-BACALBAŞA, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, dar şi de recent primit în filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor, Constantin FROSIN- părintele francofiliei româneşti, Ilie ZANFIR, directorul Bibliotecii ''V.A.Urechia'', Coriolan PĂUNESCU, scriitor şi totodată cadru universitar de prestigiu, ne îndreptăm pe două căi auto/feroviar, spre locul de care ne leagă pe fiecare dintre noi amintiri extrem de plăcute pentru a-l sărbători pe concetăţeanul Vasile BURLUI, originar de prin Suceveni (Tudor Vladimirescu), la trecerea în Clubul septuagenarilor, astăzi mare profesor universitar în medicină dentară, dar şi staroste cultural şi mai nou membru al Societăţii Scriitorilor ''Costache Negri''.  
  
La noul sediu al Universităţii ''Apollonia'', undeva spre Bucşenescu, locul desfăşurării evenimentului, lume multă, dar extrem de valoroasă, alături de personalităţi locale, remarcând şi o delegaţie serioasă din Republica Moldova, cu academicienii Mihai CIMPOI, Nicolae DABIJA, Ion DEDIU, Vasile BAHNARU, profesorul universitar doctor Andrei DUMBRĂVEANU şi parlamentarul Vasile GROZAV, liderul Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni a fraţilor de peste Prut. Rolul maestrului de ceremonii este îndeplinit de un gălăţeano-ieşean, pe care-l vom sărbători la rândul său în curând, respectiv academicianul Constantin Gh. MARINESCU. Şirul manifestărilor pentru prietenul spiritualităţii gălăţene, membru al Academiei Franceze, este deschis prin lansarea noului volum pe care-l semnează ''Rendez-vous sideral'', apărut în Collection Litterature Roumaine a Editurii Le Brontosaure în traducerea de mare rafinament a lui Constantin FROSIN, garanţie a seriozităţii profesionale. Extrem de mulţi dintre prietenii Domniei Sale, printre care scriitorii Casian Maria SPIRIDON, Nichita DANILOV, Adi CRISTI şi alţii, rostesc cuvinte impresionante despre carte şi autor, căruia i se oferă daruri (albume cu fotografii, CD-uri, medalii jubiliare) şi ai cărui ochi sunt scăldaţi în lacrimi de fericire. De altfel emoţia stăpâneşte fiecare clipă din cele peste trei ore cât a durat dialogul oral, presărat mereu de metafore, dintre sărbătorit şi prietenii şi invitaţii săi. Sunt reamintite secvenţe din copilăria şi adolescenţa celui care va fi recompensat de hramul comunei natale, Sf.Constantin şi Elena, de anul acesta cu primul titlu de Cetăţean de Onoare al Suceveniului, manifestare la care vom fi de asemenea prezenţi şi de unde vă vom transmite tot o relatare la ''cald''. Cea mai aplaudată intervenţie aparţine unui orator de excepţie, prof. univ. dr. Nicolae DOBROVICI-BACALBAŞA, recent Doctor Honoris Causa al tinerei instituţii de învăţământ superior ieşene, alături de prof.univ.dr. Aurel NECHITA (care a transmis la râbndul său un mesaj impresionant) şi Constantin FROSIN.  
  
Timpul curge din clepsidră cu repeziciune, în urmă rămânând doar imaginile imprimate pe peliculele de celuloid ale camerelor diferitor televiziuni sau surprinse sub blitzurile aparatelor de fotografiat. Se simte în toate morga academică, diminuată doar de urările de la mulţi ani şi ciocnitul cupelor de şampanie. De altfel, întreaga asistenţă a sfârşit prin a socializa, pe muzica interpretată de regretata sa soţie, soprana Ada BURLUI, într-unul din saloanele de protocol de la Palas Mall, un obiectiv impresionant cu care Iaşul se mândreşte pe bune şi care lipseşte atât de mult şi Galaţiului nostru, unde ne-am reîntors la ceas târziu de noapte.  
  
A fost o manifestare aparte, în care societatea şi-a recunoscut şi sărbătorit valorile, lucru mai rar în vremurile noastre de tristă bejenie spre democraţia visată, a fost o manifestare gălăţeană în centrul Moldovei străbune, a fost o manifestare care, în ciuda oboselii, ne-a încărcat de emoţie şi frumuseţe. Ce mai putem adăuga la această scurtă relatare?  
  
Doar urările din inimă de LA MULŢI ANI pentru cel sărbătorit, conţinute şi în mesajele plină de căldură şi aprecieri ale academicienilor Solomon MARCUS, Vasile CÂNDEA, Dan ŞCHIOPU, Victor CRĂCIUN sau prof. dr. Mina Maria RUSU, inspector general MEN şi a soţului său, col. dr. ing. Georgel RUSU, primite de subsemnatul şi înmânate destinatarului.  
  
Cu plecăciune, P.C. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
BURLUI 70 / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1224, Anul IV, 08 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!