CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 1208 din 22 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

ZIUA LUI EMINESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
15 Ianuarie- Ziua de naştere a Poetului naţional, Mihai Eminescu-  
  
ZIUA CULTURII NAŢIONALE 
  
La 15 Ianuarie în fiecare an îl Celebrăm pe Poetul naţional, Mihai Eminescu-sub genericul “SPIRITUL EUROPEAN AL POETULUI NAŢIONAL”, la 163 de ani de la naşterea sa, la 15 Ianuarie 1850. .Tot la 15 ianuarie sărbătorim ZIUA CULTURII NAŢIONALE, proclamată la 16 noiembrie 2010. 
  
1869 1878 1885 1887 
  
PUBLICISTICA LUI EMINESCU SE RIDICĂ LA NIVELUL POEZIEI LUI EMINESCU. Eminescu este geniul poeziei, dar şi al publicisticii româneşti. Argumentul este dat de vasta operă cu caracter cultural, ştiinţific, social, politic. Folosirea poeziei, dar şi a publicisticii eminesciene, în şcolile de toate nivelurile şi în viaţa societăţii româneşti reprezintă probleme de actualitate, de permanenţă spirituală şi morală. Titu Maiorescu este primul care vorbeşte despre personalitatea europeană a lui Eminescu: “ Cultura lui individuală stă la nivelul culturii europene de azi”. Nicolae Iorga nota la 16 iulie 1903: “prin cele 13.000 de pagini de presă descoperim “un nou Eminescu”. Eminescu a definit : “Educaţiunea e cultura caracterului, cultura e educaţiunea minţii. Educaţiunea are a cultiva inima şi moravurile, cultura are a educa mintea în fine, un om bine educat, cu inimă, caracter şi moravuri bune, poate să fie cu un cerc restrâns de cunoştinţe, pe când, din contră, cultura, cunoştinţele cele mai vaste pot să fie cuprinse de un om fără caracter, imoral şi fără inimă “. (M. Eminescu, Statul, I. Funcţiile şi misiunea sa, Ed. Saeculum I.O. , Bucureşti, 1999). Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, al Academiei Române – Institutul de Lingvistică Bucureşti, Editura Academiei Române, 1975, pg.217, arată: „Cultura este totalitatea valorilor materiale şi spirituale create de omenire în procesul practicii social-istorice, precum şi a instituţiilor necesare pentru crearea şi comunicarea acestor valori. Faptul de a poseda cunoştinţe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoştinţe; nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva. Om de cultură = persoană cu un nivel intelectual ridicat, care posedă cunoştinţe universale multe şi temeinice.” Despre cărturari, Mihai Eminescu, în articolul „Monumente”, arată că pentru marile lor merite Voievozilor şi cărturarilor trebuie să li se ridice monumente. Cultura trebuie să militeze pentru susţinerea identităţii naţionale, folosirea corectă a limbii române şi realizarea intereselor noastre naţionale, cum ar fi folosirea bogăţiilor solului şi subsolului în beneficiul românilor şi României. Statul, Şcoala şi Biserica au un rol deosebit în promovarea şi dezvoltarea conceptului de cultură. Propun să nu se evite a se folosi concepte ca „ patriotism” şi „ viitor glorios” ! Aceste concepte le-a folosit WINSTON CHURCHILL în Discursul „Înainte, Europa ! ”, rostit la 19 septembrie 1946 la Universitatea din Zurich: „/ ... / De ce nu ar exista o grupare europeană care ar da un sens mai larg noţiunilor de patriotism ”/ ... / „şi nu ar ajuta la modelarea unui viitor glorios pentru umanitate ?” 
  
Platon spunea: “Educaţia e cel mai frumos dar pe care-l poate dobândi omul”. Deceniul 2005-2014 a fost intitulat de către UNESCO şi ONU drept “Deceniul Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă”.Seneca spunea:” Nu învăţăm pentru şcoală, ci pentru viaţă”. Cultura şi educaţia sunt aşa de necesare românilor! Propunem reconstituirea şi îngrijirea permanentă a vetrei sacre a Daciei lui Decebal de la Sarmisegetuza şi amenajarea drumului de acces pentru autovehicule şi turişti.Scânteile gândurilor noastre se vor contopi pentru dezvoltarea tuturor ramurilor Culturii, de importanţă fundamentală pentru români şi România. Felicităm pe toţi făuritorii Culturii Naţionale! 
  
Prof.univ.asoc. Pompiliu COMŞA 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ZIUA LUI EMINESCU / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1208, Anul IV, 22 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!