CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Diana Popescu         Publicat în: Ediţia nr. 54 din 23 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

Poluarea spiritului sau debusolarea cvasi-totala
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Aproape douăzeci de ani de libertăţi şi debusolare cvasi-totală, timp în care noi forme de poluare au vindecat pînă şi urmele noţiunilor de respect, generozitate, demnitate, adevăr, compasiune, în locul lor fiind susţinute altele, precum: vulgaritate, vedetism, prostie, violenţă, tupeu, senzaţional, sexualitate. Cînd vorbim de poluare, nu ne gîndim numai la apă, aer şi pămînt, ci la o gravă poluare a spiritului, foarte evidentă în ultima vreme. Lumea şi poluarea ei se învîrt în jurul televiziunilor, a televizoarelor sau mai bine spus, televiziunile învîrt lumea pe degete, antrenînd în flux tot mai mulţi doritori de macabru.

Suntem asaltaţi de imagini violente, cu caracter sexual, la ore de maximă audienţă, interesele comerciale ale televiziunilor au redus la minimum sau au anulat cu totul orele rezervate culturii, educaţiei şi religiei. Sex cu minori, crime, cadavre, sînge, vorbim despre escaladarea violenţei în aria vizualului şi de efecte asemănătoare cu ale wasabi-ului. Faimoasele crime prezentate în fiecare zi pe ecrane pe un ton tragic şi sobru, pentru o şi mai mare gravitate, maltratează, schingiuie, timorează milioane de ochi, care vor rămîne cu sechele. Eventual, dintre ei mulţi îşi vor găsi în aceste imagini modelul perfect pentru crimă, vor ajunge poate criminali. 
  
Ori de cîte ori un act de violenţă devine public, comunitatea tinde să-l încadreze în termenii unei normalităţi, să-l asimileze ca pe o parte a cotidianului. Trăim cu impresia că cel care trece pe lîngă noi, deşi pare individul perfect integrat social, e un posibil Jack Spintecătorul, cu o mînă vorbind la telefon, cu cealaltă lucrînd la procesul de zombificare al lumii. O, da, acestea sînt adevăratele tragedii ale societăţii! Imaginile violente, aceşti monştri, ne-au invadat paradisul terestru în care trăiam pînă mai ieri. Aproximativ aceleaşi preocupări de a surprinde groaza, de a instaura şi de a cultiva viziunea infernului asupra lumii, sînt întîlnite la majoritatea televiziunilor, de parcă nimic bun şi constructiv nu se mai întîmplă pe lume. La antipod, ne sînt servite mofturile: un mare poet contemporan, care a făcut victime printre poetese, şi-a şters nasul într-un aeroport şi sute de camere l-au filmat cînd acestuia i-a scăpat batista; un fotbalist nu a reuşit să doarmă în altă ţară din cauza fusului orar; o VIPĂ a avut greţuri în luna a treia de sarcină; alta şi-a cumpărat un ceas care costă cît un submarin. Parmenide are din nou cuvîntul! Haosul îngrozeşte existenţa, devine de la o zi la alta tabloul stupefacţiei, al spectaculosului şi al spectacularului. Nicio particulă de ridicol sau de violent nu trec neexploatate şi mulţi sînt jurnaliştii care s-au pus de slujbaşi acestor vicisitudini şi se găsesc acum într-o relaţie pasiv-agresivă cu cei de bună credinţă. Parcă ar fi creaţi din înverşunare şi din venin, pentru că zi de zi ne scot ochii cu ţepuşe şi, din păcate, cînd ţi-e sete de linişte, moartea nu mai este de unică folosinţă, este şi ea tot un VIP. 
  
Şi tot aşa, spaima continuă... Privitorul care nu mai rabdă, schimbă televizorul cu ziarul, dar stupoare: moarte şi criminali într-un tur de forţă cauzalistă la toate tarabele, „natura îşi caută răzbunarea”. Nu fac aici inven­tarul părerilor potrivnice cu privire la mass-media, pentru că, la această mare cotitură de vreme, semnele sînt clare. Ea are marele merit de a învrednici teoria despre cealaltă faţă a sa, aceea de bielă-manivelă a unei flaşnete cu melodii vulgare şi zgomotoase, gros şi îndesat căptuşită prin adoptarea a tot ce este mizerabil în înţeles. Violenţa se întîlneşte la toate nivelele existenţei. Nu trebuie neglijat rolul imens pe care violenţa l-a avut şi-l are în treburile obşteşti ale unui stat. Aşa numita violenţă politică a devenit şi ea un lucru aproape normal şi acceptat ca parte a modului de a guverna. Structura de putere actuală, intrată în contradicţie cu evoluţia economică, va fi dată laoparte de o altă structură, în pofida instrumentelor sale de violenţă. Acest lucru nu va produce mişcări mari, ci un joc de schimbări: cînd ceilalţi, cînd ai noştri, dar toţi cu acelaşi interes, adică al lor. Se bat cu cărămida în piept: „vom face şi vom drege” - exact aşa zic arondaţii la putere, dar practic îşi fură unul la altul căciula şi discursul. Nu e om perfect întru totul, dar, domnule, fă ceva şi pentru ţară şi pentru cetăţenii ei, pentru că tare greu merg lucrurile în ţară, iar ei găsesc explicaţii la toate. După ce se văd la putere, pun umărul din greu la dărîmat. Cărţile sînt făcute, oricum, mai rămîne să se facă cruce la toamnă. 
  
La final, mă gîndeam mai în glumă, mai în serios, la profeţiile indianului Sundar Singh, care afirma că ţara noastră va fi noul centru spiritual al lumii, va fi o nouă Mecca. În mod sigur, potrivit profeţiilor sale, abia peste o mie de ani, nu vom mai auzi de groază, de violenţă şi de mitocănie, iar pe toate canalele de televiziune vor curge din belşug lapte şi miere. 
 
Diana Popescu, Agero,  
Stuttgart, Germany 
 
  
Referinţă Bibliografică:
Poluarea spiritului sau debusolarea cvasi-totala / Diana Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 54, Anul I, 23 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Diana Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Diana Popescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!