CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 700 din 30 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Poezia sau ceremonia textului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eseu de Al.Florin ŢENE 
  
Poezia sau ceremonia textului 
  
Considerarea textului poetic ca limbaj generează, în present, trei domenii ştiinţifice interdisciplinare. Este vorba de stilistică, poetica şi semiotica. Poezia în primul rând este limbaj ce exprimă vibraţiile eului.Fiind percepută ca limbaj. Înţelegerea acestei evidenţe ia însă în actul critic forme deosebite, în funcţie de aboirdarea limbajului literar ca un ansamblu de abateri semnificative, în funcţie de descrierea funcţionării structurii verbale poetice în sine sau de considerarea sa în cadrul unui sistem general de semne. Radiografierea structuralistă în ştiinţele umaniste şi dezvoltarea teoriei comunicaţiilor duc, nu de puţine ori, la o tangenţiere a studiilor de stilistică, poetică şi semiotică literară. Poezia devenită text, sau practică textuală,( vezi: Emil Bota, N.Stănescu, Sorescu, etc), a stârnit multe discuţii critice.  
  
Poezia este, în primul rând, limbaj de la Saussure până în prezent, eu spun că este o vibraţie a eului, o muzică a sufletului, este un system de semen. În cadrul semioticii, poezia ocupă un un loc aparte.Pentru semiotică, spune J. Kristeva, poezia nu există. Valorizările estetice poezia este considerată o practică semnificantă, asemenea discursului ştiinţific sau presei de scandal ( vezi: Mihai Gălăţanu şi epigonii săi), deosebindu-se- totuşi- de acestea prin faptul că permite o mai clară sesizare a procesului produceriii de sens. Devalorizarea conceptului de Poezie se însoţeşte cu aducerea în plin plan a scriiturii, a unui text, pe care “poetul “ o numeşte poezie, considerat ca producer. Limbajul poetic la mulţi poeţi contemporani, funcţionează după nişte legităţi proprii în cadrul Textului, este “fundamentul oricărei arte posibile “, spune Ph. Sollers, iar spaţiul său de investigaţie este o nouă semiotică.Limbajul poetic funcţionează după legităţi proprii în cadrul Textuluiu care este fundamentul oricărei arte, iar spaţiul acestuia de investigaţie este o nouă semiotică. Dacă textul se defineşte ca fapt de limbaj, care este atunci limbajul său? Această întrebare a pus-o şi J.L.Houdebine în Premiere approche de la notion du texte.Este, aparent, o întrebare inofensivă, dar care sugerează schimbarea totală a perspectivei din care e abordată funcţionarea specifică a limbajului în practica numită Text. Problema specificităţii limbajului poetic trimite la opoziţia sa faţă de o altă formă de limbaj luată ca serie referenţială. Opoziţia limbaj poetic/limbaj uzual a permis analize asupra poeticului în poezie. Mai ales când sunt publicate aşa zise texte poetice care de fapt sunt proze proaste. Dacă seria referenţială este luată ca referinţă absolută, e limpede că limbajul poetic va apărea ca deviere continuă, ca ilegalitate faţă de legalitatea referinţei. Limbajul poetic trebuie analizat prin înţelegerea textului ca producere, analizând specificul, nu numai în opozioţia sa faţă de Text, ci şi în dinamismul său propriu. Într-o teorie a limbajului, raportat la un cod normal, limbajul poetic apare ca o explorare tot mai profundă a posibilităţilor de enunţare, limba uzuală fiind mult mai circumscrisă. J.L.Houdebine spune că nu este nevoie de o transformare a specificităţii limbajului poetic într-o perspectivă globală. Capacitatea de a se face sensibil pe sine şi lumea în acelaşi timp, conferă limbajului poeticitatea. 
  
În istoria literaturii române sfârşitul secolului XIX îl considerăm începutul erei limbajului poetic odată cu Eminescu. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Poezia sau ceremonia textului / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 700, Anul II, 30 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!