CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 723 din 23 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Poezia culorilor în alchimia versurilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poezia culorilor în alchimia versurilor  
 
O poetă sensibilă la vibraţia culorilor din superbele picturI ale lui MihaI CĂTRUNA este FLOAREA CĂRBUNE de pe meleagurile unde briza Mării Negre îşi plimbă degetele de aer pe coardele harfei valurilor. Albumul “Alchimia frumosului în grafica şi pictura lui Mihai Cătruna “, de Floarea Cărbune, apărut în colecţia Cărţi şi gânduri în dar, 2012, ne revelează o poezie aflată între tensiunea dintre concept şi imagine, şi un pictor sensibilizat de spirit şi trup.  
 
Visceralul resimte cerebralitatea ca presiune asupra culorilor, precum rigoarea ce sensibilizează armonia dintre versuri şi pictură. Sevele fiinţei sunt căutate, prin urmare, în plasma organicităţii pure, nealterate de canonul existenţei. Atât picturile cât şi poezia sunt o radiografie a relaţiei dintre armonia trupului femenin exprimat prin pictură şi misterul de dincolo exprimării prin metaforă:”Mâinile mele sunt trunchiuri de arbori/ Pe care mere roşii se coc./Picioarele mi-s ţesute cu spume de val/ Iar algele, mantie răcoroasă-mi sunt. “( Înrădăcinare). Eul poetei în simbioză cu eul pictorului au creiat o mitologie a spiritului proiectat în trupul superb al femeii, în armonie cu peisajul. Privitor la femeia pe malul mării, Eminescu o distinge de “populaţia de baltă “, cu unele alunecări morale, face din femeie simbolul frumosului în istorie.Autenticismul profesat de Floarea Cărbune şi Mihai Cătruna au suprimat orgoliile intelectualismului, ei caută miezul prin despuieri succesive al frumosului.Lirica din pictură şi vibraţia sufletului în poezie se constituie în istoria iluziei ce vede frumosul trup prin vălul aurorei. Privită în faţă, atât pictura, cât şi poezia care se mulează ca o mânuşe pe “mâna “ ideilor trasmise de autori, cu ochii dilataţi de lumina culorilor şi a metaforelor, realitatea apare sacralizată, înfăşurată în aburul frumosului policolor: “Pe creste de stâncă visăm/ Că trupurile ni se ating,/ Deşi între noi este abisul,/ Dar şi vulturii ce vor a ne-nvăţa/ Să zburăm“.( Ceasul pasiunii).Cele două stânci din pictură, contopite cu trupurile ancestrale, venind din mitologie, ce privesc albastru infinitului, par “o punte de vis “, cum spune poeta.  
 
Armonizarea dintre poeme şi tablouri, inclusiv grafica lui Mihai Cătruna, formează o sinfonie metaforică a exprimării sentimentelor umane prin artă, ducând la un contur impecabil.  
 
Acest album deosebit ne descoperă doi artişti autentici ce se exprimă prin modalităţi diferite, a căror operă eliberată de obsesiile materialităţii, închipuie o armonie perfectă dintre speranţa cotidiană şi visul uman. Aceasta e o formă eufemistică a speranţei, cu viziuni cosmice, metafizice, şi proiecţii ample în care spiritul şi materia se îmbină într-o recuzită lirică strânsă în imagini de o varietate copleşitoare topite în fluenţe epopeice. Fiinţa e conectată la universal, simţurile proliferează într-o sinteză cosmică: “Un har de Domnul dăruit,/S-atingi Infinitul/ Cu aripa sufletului/Şi-apoi, culoarea s-o aşezi/Pe pânză, într-o pictură. “( Ancestrale chemări). Poemele Floarei Cărbune sunt construite polifonic, iar tablourile lui Mihai Cătrună sunt policrome cu o paletă multiplă de nuanţe ce sugerează victoria luminii asupra întunericului.Melodicitatea interioară a poemelor consună ritmurile fiinţei şi al cosmosului sugerat de tablourile lui Mihai Cătrună, împreună sugerând o renaştere a spiritului în viziuni boreale, de Eden feeric, în care descifrăm şi sugestii ale benedicţiunii. Lumnea lor este întruchipată, prin fuziunea umanului cu efluviile primare, ce pare antropomorfizată, reorganizată într-un cosmos, ce-şi are originile în Grădina Edenului. Extazul, iluminarea, simbolistica, transfigurarea iau forme ale exorcismului, ale mântuirii fiinţei, printr-un fel de coagulare eminesciană a simţurilor, ce captează fizionomia tentaculară a lumii. Pierderea spasmodică în ritmurile universale e, în fond, un exerciţiu de purificare, o regăsire a plasmei originare.  
 
Albumul semnat de Floarea Cărbune este un superb omagiu adus unui pictor care a pornit să cucerească marea, ca experienţă de dor de ducă prin reîntoarcere. Cel pornit să cucerească orizontul ca Ulisse are ca temei valul de sub carenă şi dorul de casă şi femeia iubită spre care zilnic se reîntoarce cu gândul să o ducă mai departe, cât mai departe, spre cucerirea altor orizonturi.Ca loc şi locuire, ca reînceput de călătorie şi speranţă.Fiindcă, aşa cum spunea Titu Maiorescu”Treapta dintâi pe care o înălţăm e un altar de jertfă “.  
 
Al.Florin Ţene  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Poezia culorilor în alchimia versurilor / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 723, Anul II, 23 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!