CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Meditatie >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 463 din 07 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

POEZIA CEPEI PRĂJITE - tabletă - CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
POEZIA CEPEI PRĂJITE 
  
- tabletă- 
  
Majoritatea oamenilor îşi închipuie că poeţii, scriitorii, pictorii, artiştii în general, nu sunt oameni obişnuiţi, cu un comportament cotidian normal, că ei nu mănâncă (era să zic că nu beau! dar asta e deformaţie profesională), nu merg la piaţă, nu plătesc facturi, (ce prozaic!), nu se îmbolnăvesc, nu au parte de porţia lor de nefericire. Nimic mai fals, Scriitorii, poeţii, pictorii, muzicienii fac toate aceste lucruri dar şi ceva pe deasupra deasuprelor. Şi acel „ceva” – plăpând, înaripat şi sacru – cum spunea Platon – poartă numele artă, indiferent de modalitatea de exprimare artistică. 
  
Se poate naşte poezia în abur de ceapă prăjită? Desigur. Emil Brumaru a demonstrat acest lucru în mai multe volume, dintre care unul e intitulat: „Dulapul îndrăgostit” Găseşti acolo, tot ce are omul într-o cămară sau într-un beci: conserve, murături, bulion, fasole, şunci afumate, cârnaţi şi cartofi, varză murată şi toate celelalte avuţii ale omului, strânse cu tot dichisul pentru iarnă. Un alt autor „domestic” a fost Petre Stoica, un poet care s-a decis, într-un moment al vieţii sale, spre bătrâneţe, să-şi facă o crescătorie de iepuri. 
  
Vorba unui alt mare poet, Geo Dumitrescu. „Din orice lucru se poate naşte o poezie”.  
  
Chiar şi din ceapa prăjită, ingredient absolut necesar unei mâncări, pentru a-i da gustul dorit. Cu gândul la fasolea cu ciolan sau cu costiţă, la măzărichea gustoasă, la păstăile verzi şi galbene, la varza cea înfoiată cu cârnăciori, care aburesc pe plită de-ţi iau nasul din loc, îţi poţi închipui, chiar din ceapa aurită, stropită din belşug cu bulion ori suc de ardei şi de roşii, o poveste sau o poezie, domestică, având gust de fidelitate şi de toleranţă, aşa cum ar trebui să fie într-o căsnicie. 
  
Că partenera nu-ţi mai provoacă valuri de emoţie, avânturi juvenile, dorinţe sălbatice, e lucru ştiut, de mulţi ani, poate decenii, dar, când te gândeşti la bunătăţile ieşite de sub mânuşiţa ei de gospodină, revii spăsit în patul conjugal şi-n bucătăria la fel de conjugală, mulţumindu-i că există şi că trudeşte pentru tine şi odraslele voastre. Numai femeia ştie ce eforturi face ca să-şi mulţumească zilnic omul şi să nu-i fugă ochii în altă parte... 
  
Greu de cântărit, însă, chifteluţele în sos picant, sărmăluţele în foi de viţă şi varză, ba chiar şi-n ştevie ori frunză de tei crud, şi fasoanele ori zâmbrele pe care bărbatul le are de înfruntat prin vecini, la serviciu, pe stradă ori în alte locaţii destinate aceluiaşi scop.  
  
Iată de ce, bărbaţii însuraţi îşi preferă matroanele, pentru că, unde ar mai găsi ei un cuibuşor cald, o păpică bună, un dulce care le-ar spori demnitatea de soţi cu patalama, casă, maşină, acareturi, căţel şi purcel, ca să nu mai punem la socoteală progeniturile... 
  
Ioana Pârvulescu a îngrijit recent un volum inedit,”Intelectuali la cratiţă. Amintiri culinar-literare”, un adevărat banchet literar vrând să demonstreze că poeţii nu se hrănesc numai cu hrană îngerească şi cu ambrozie precum zeii. Sunt mulţi îndrăgostiţi de artele culinare şi chiar le practică în propria bucătărie. Recent, a avut loc lansarea acestui volum apetisant, cu reţete „pe gustate”. Legat de aceste arte, literatura română îi aminteşte pe celebrul Păstorel Teodoreanu, pe Sadoveanu şi alţi mulţi autori. Ioana Pârvulescu a provocat 50 de scriitori, poeţi, critici literari la reţete de specialităţi culinare, legate de amintiri amuzante prilejuite de aceste specialităţi. Dintre marii scriitori care şi-au împărtăşit impresiile culinare sunt: Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Oana Pellea, Andrei Pleşu, criticul Marius Chivu şi mulţi alţii. Între „Supa de ceapă” – a Ioanei Crăciunescu, o carte superbă de poezie, şi acest volum colectiv de amintiri, presărate cu multe condimente literare, cum ar fi: ciorba de praz, găluştele cu prune, coliva îmbietoare, autorii, amfitrionii şi oaspeţii s-au delectat cu specialităţi nemuritoare. Să tot participi la asemenea lansări de carte. 
  
Poezia cepei însă, te face să lăcrimezi din abundenţă, ba şi să suspini din rărunchi pentru că oglindeşte starea căsniciei îndelungate, fără pic de fior liric, ori afectiv, şubrezită de atâtea infidelităţi şi trude zadarnice să-i faci pe plac partenerului, dar rezistentă, rezistentă, fiindcă, nu-i aşa, „ceea ce a unit Dumnezeu, omul să nu despartă”...  
  
15 martie 2012 
  
CEZARINA ADAMESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
POEZIA CEPEI PRĂJITE - tabletă - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 463, Anul II, 07 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!