CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 788 din 26 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Poezia ca viziune în geometria metaforei, cronică de Al.Florin Ţene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poezia ca viziune în geometria metaforei  
 
Recenta carte de poezie semnată de Marinela Preoteasa, intitulată simptomatic ”Paralelism vizionar “, apărută la Editura CuArt, 2012, cu o prefaţă de Florentin Smarandache, plonjează încă din titlu în compararea a două fenomene pentru a stabili, în versuri, asemănările şi deosebirile dintre două euri .Un fel de concomitenţă pentru profeţia care se lasă stăpânită de vis, sau de idealuri nelegate de realitatea imediată .Cartea, având un subtitlu frisonat de o ironie fină( Cuvintele-s false cochete-n baston), exaltă în viziuni convulsive împletite cu stările diverse ale închipuirii, pentru ca în final să creeze un scenariu liric original: “Ai pingelit drumul spre soare/ cu paşi vânzători de întuneric,/ clepsidrele răsar pe trotuare/ ca pietrele reci în amurguri,“ ( Farmec viu). Jocul dintre sacru şi profan, din poemele Marinelei Preoteasa, dă un aer de coerenţă ontologică, în care luciditatea şi revelaţia se amestecă în chip miraculous: “Ne răzvrătim în clipa disperării,/ în lumea asta ce a mers şi ce n-a mers?/un zid de oase e vamă înserării/ în doi, tango în pas de univers? “( Un vis trecător). Întrebările devin răspunsuri, nu rămân retorice, ele vibrează în imagini pregnant. Poeta izbuteşte, nu o dată, reprezentări memorabile ale fondului ancestral şi metafizic: “Serile îşi poartă pe umerii goi ,/ timpul e însetat:/ bea sângele mieilor calzi.“( O punte invizibilă). Poezia din acest volum este o vibraţie a sufletului încorsetat într-un scenariu original, explodând în viziuni convulsive, ce dă la o parte mantia gogoliană ce descoperă starea de criză a poetei:”Serile îşi poartă luceferii pe umerii goi,/timpul e însetat:bea sângele mieilor calzi. “(O punte invizibilă) .  
 
Confesiunea e în acelaş pas cu trăirea, iar poemul are o dinamică melancolică prin discursul liric ce se încarcă, până la inflaţie, de imagini originale şi explozivie. Poemele sale , după lungi acumulări de detalii, izbucnesc în viziuni metafizice cu rădăcinile pivotante înfipte adânc în solul metaforei.Observaţia se amplifică până la percepţia halucinantă, în felul precipitat de a privi lucrurile ţâşneşte brusc o stare paradoxală de natura revelaţiei. Originalitatea vine din aparenţa de lume fantastică din tensiunea premoniţiilor:”într-o zi şotronul va fi jucat:/viaţa îşi va juca “patratele “ /numai după legea ei,/îşi cunoaşte foarte bine lecţia/fără s-o repete vreodată!“ (Tu visezi să o iei mereu de la capăt). Fiecare metaforă închide o premoniţie adâncă. O lecţie de viaţă.  
 
Referitor la subtitlul cărţii, mi-am adus aminte ce spunea Lucian Blaga, că” Poetul. Un donator de sânge la spitalul cuvintelor.“ Iar eu subliniez că această carte a Marinelei Preoteasa e un poem liric al inteligenţei, o confesiune “În locuri uitate de Dumnezeu,” cu chipul răsfrânt în “faţa oglinzilor de cristal”.  
 
Al.Florin Ţene  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Poezia ca viziune în geometria metaforei, cronică de Al.Florin Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 788, Anul III, 26 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!