CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  Poeţi din „Zodia Helis” prin „Câmpiile verticale” ale Pictorului VALERIU STOICA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Vernisajul expoziţiei şi recital de poezie la Palatul Suţu (Muzeul Municipiului Bucureşti)  

 

Câmpii verticale? Artistul spune că da. Artiştilor le este permis să imagineze, întrucât lucrează cu simboluri. Încercând să dezleg metafora, mai trăgând de limbă autorul, mai trăgând cu urechea la prezentarea făcută de Prof. Univ. Dr. Doina Işfănoni, am aflat că titlul, aparent paradoxal, este tributar dorinţei dintotdeauna a omului de accedere spre înalt, tendinţei către verticalitate. Intersectând planul orizontal al câmpiei, unde s-a născut Pictorul Valeriu Stoica (Movila, judeţul Ialomiţa), cu cel vertical al câmpiilor sale, se obţine simbolul Crucii, atât de prezent şi în pictura sa, artistul nefiind numai un simplu pictor, ci şi pictor de biserici (ceea ce mi se pare o încununare a artei plastice).  

Îl ştiam numai ca scriitor, din paginile revistei „Helis”, neştiind, la vremea respectivă, ce pierdeam necunoscându-i pictura. L-am întâlnit în 2012, la „Casa Tudorii”, unde mi-a fost prezentat de poetul Gheorghe Dobre. Am avut plăcuta surpriză să întâlnesc un om de o rară modestie (în sensul cel mai frumos al cuvântului), de o blândeţe care i se citeşte pe chip. Astfel, m-a bucurat foarte mult invitaţia domniei sale la vernisajul ce a avut loc în data de 15 ianuarie 2013 (de Ziua Naţională şi a Poetului Mihai Eminescu), la Muzeul Municipiului Bucureşti. Clădirea impresionantă, construită în stil neogotic, între anii 1833-1835, mai este cunoscută sub numele de Palatul Suţu, fiind iniţial proprietatea familiei domnitoare omonime, având ulterior diferite întrebuinţări (sediu de primărie, de bancă, de CEC, etc.), iar în prezent găzduieşte Muzeul Bucureştiului.  

Despre pictura lui Valeriu Stoica nu am competenţa să vorbesc. Voi spune doar că m-a impresionat în mod deosebit, că, în faţa lucrărilor sale, am simţit o emoţie aparte, o mângâiere sufletească venind dinspre jocul de lumini şi chiar dintr-o anume căldură ce iradiază din imagini şi culori.  

Interesant la acest eveniment a fost faptul că şi-au dat mâna, în mod fericit, două arte: pictura şi literatura (mai exact, poezia). Domnul Valeriu Stoica a dorit să aibă alături prieteni din „Zodia Helis” (aşa cum ne-a prezentat şi pe afişul evenimentului). Astfel, au susţinut un recital de versuri din creaţie proprie poeţii: Costel Bunoaica, Florin Ciocea, Florentina Loredana Dalian, Gheorghe Dobre, Dan Elias, Nicolae Teoharie şi Daniela Micu, cea care a fost şi moderatoarea evenimentului. O frumoasă prezentare ne-a făcut istoricul Marian Ştefan, bucureştean prin adopţie, însă tot ialomiţean de-al nostru, unchiul deja celebrului violonist Valentin Albeşteanu. Pe mine m-a numit „sarea şi piperul Helis-ului”. Îi mulţumesc pentru indulgenţă. Eu aş fi zis „mătrăguna Helisului”.  

Prielnică este lumina măreţului astru pentru întinsa câmpie şi pentru artiştii născuţi şi trăitori în ea. Plini de lumină în priviri au venit aceşti crainici ai artei ialomiţene la Palatul Suţu, la Bucureşti adică. Toţi se bucură de notorietate în lumea culturală, aşa că publicul, poftit să vadă şi să asculte, a fost numeros.” Acestea sunt cuvintele jurnalistului Adrian Bucurescu, tot bucureştean-ialomiţean (s-a mutat Ialomiţa la Bucureşti!), pe care le nota a doua zi după vernisaj în publicaţia TheEpochTimes (http://epochtimes-romania.com/news/artisti-din-zodia-helis---180741). Schimbând câteva vorbe la momentul neoficial al evenimentului, după ce am fost prezentaţi unul altuia, ne-am descoperit de-a dreptul vecini de... copilărie. Eu munteancă-buzoiancă, el sărăţean. Ce mică-i lumea! A trebuit să ne cunoaştem la Palatul Suţu. Adrian mi-a povestit cum se apelau reciproc, pe vremea deja îndepărtată a copilăriei sale, cei din Munteni-Buzău cu cei din Sărăţeni. Îmi place când întâlnesc oameni care-şi poartă satul în suflet prin cele palate, neabandonându-l la garderobă.  

Bucuria noastră a fost amplificată de revederea şi altor cunoscuţi şi prieteni (profesorul şi criticul Aureliu Goci, prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, scriitorii Florentin Popescu, Marin Constantin, George Theodor Popescu, Nicolae Georgescu şi Florin Grigoriu, pictorul Tudor Meiloiu), astfel că ne-am simţit aproape ca acasă, în „moţul” Bucureştiului, la Kilometrul 0. Am făcut şi cunoştinţe noi, printre care aş aminti de o doamna cu totul deosebită şi încântătoare. Este vorba de doamna Uca Marinescu, cea mai cunoscuta femeie-explorator din Romania, prima româncă ce a ajuns în Antarctica, a traversat Africa, a mers de sase ori in Tibet, s-a catarat pe Mont Blanc si pe alte vârfuri, a escaladat gheţari. Văzând-o şi ascultând-o, mi-aş fi imaginat-o mai degrabă vreo descendentă a familiei Suţu, va să zică o prinţesă, ingenuă, fragilă, spre care îţi e teamă şi să sufli. Nicidecum o atletă în toată regula. Felicitări, doamna Uca! Şi promit că, de mâine, o să merg şi eu pe jos până la... alimentara.  

Nu voi încheia fără a aduce un omagiu publicului, educat, civilizat, atent, răbdător. Când merg la astfel de evenimente, parcă sunt în altă Românie. În România normală, nu aceea care se vede la televizor. A propos: nu ştiu dacă evenimentul a fost mediatizat (sanchi! De artă ne arde nouă? E mai important să ştim ce struţi, găini, curcani şi alte orătănii se mai poartă ca animale de companie de către persoane – pardon! vedete - duse cu... nu, nu cu vaca, mai nou se zice „cu animalul de companie”, par example cu găina), dar o televiziune cel puţin a fost prezentă (vocile – nu ale mele! - spuneau că era chiar TVR, dar cum eu sunt alergică la televiziuni şi televizor, n-am remarcat). Poate sunt nedreaptă, şi nu vreau să fiu. Dacă vede cineva emisiunea, să mă tragă de mânecă. Din ea va ţâşni atunci (din mânecă, aşadar)... purecele de companie. Da, purece îmi voi lua. Prezintă multiple avantaje, pe lângă cel de a-ţi asigura notorietatea: e uşor de transportat, nu se vede, nu cere de mâncare şi, dacă mă supără cineva, îl dau pe el. Atunci, cu siguranţă mă veţi vedea la Tv, la oră de audienţă maximă. Până atunci, sper să mă mai vedeţi prin revistă (să mă citiţi, că de văzut n-aveţi cum, Dobre zice că sunt urâtă şi nu merit poză). Şi sper să ne mai vedem la cât mai multe evenimente culturale, de înaltă ţinută, cum a fost şi cel al vernisajului expoziţiei „Câmpiile Verticale” a Pictorului Valeriu Stoica, unde au fost invitate să expună şi mai tinerele sale colege: Melania Florescu, Manuela Petre şi Ana-Maria Vasilescu.  

Aş mai fi avut multe de vorbit, multe de întrebat. Pe domnul Valeriu, de exemplu, l-aş fi întrebat cum îşi pregăteşte lemnul pentru icoane, la ce se gândeşte când e căţărat pe schelă (îmi şi imaginam răspunsul: „cum să fac să nu cad”), pe doamna Uca ce simte când se află acolo sus, foarte sus... Dar timpul, acest nevăzut alergător la proba de viteză, m-a împiedicat. Mai trebuia să ajungem şi acasă (prin ceaţa prin care abia am răzbit), să ne odihnim, să ne trezim devreme şi să mergem la datoriile noastre.  

Dacă v-am făcut curioşi, vă spun un secret: Valeriu Stoica va expune în curând la Slobozia. După aceea pleacă puţin în Canada, unde şi-a trimis deja tablourile. Ţineţi aproape! Până atunci, dacă nu puteţi merge la Muzeul Municipiului Bucureşti, unde expoziţia rămâne deschisă până în 30 ianuarie a.c., cu program de vizitare între 10-18, intraţi măcar pe site-ul domniei sale: valeriustoica.ro  

Felicitări, domnule Stoica, mulţumim stimate artist şi prieten pentru găzduirea poeţilor din zodia Helis şi vă aşteptăm curând, în câmpia noastră enervant de orizontală, cu ale dumneavoastră minunate câmpii verticale. Vom suprapune cele două planuri şi vom obţine Crucea. Crucea artistului, care i s-a dat odată cu talentul, pe care o cară cu drag, uneori cu greutate, dar pe care n-o mai poate lepăda, chiar dacă ar dori...  

 

Florentina Loredana DALIAN  

Slobozia, 16 ianuarie 2013  

Referinţă Bibliografică:
Poeţi din „Zodia Helis” prin „Câmpiile verticale” ale Pictorului VALERIU STOICA / Florentina Loredana Dalian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 749, Anul III, 18 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Florentina Loredana Dalian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentina Loredana Dalian
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!