CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 926 din 14 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

POEME IN LUMINĂ ŞI CULOARE - PORTRET DE ARTIST MARIA KARALYOS

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

POEME ÎN LUMINĂ ŞI CULOARE

PORTRET DE ARTIST – MARIA KARALYOS  

1954 – S-a născut în Baia de Arieş, jud .Alba.  

1973 – Absolvă Liceul Teoretic din Baia de Arieş.  

1978 – Absolvă Facultatea de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic ,,Traian Vuia” din Timişoara.  

1978- 1985 – Lucrează la Electroprecizia Săcele.  

Din 1985 – Lucrează la Holcim Turda.  

2008- devine membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Cluj.  

Activitate expoziţională

-iulie 2008 - Expoziţie personală la Centrul de informare turistică Turda;
-august 2009 – Expoziţie de grup ,,Vacanţe 2009″ la Galeria de Artă Municipală Turda
-decembrie 2009 – Expoziţie de grup ,,Pădurea cu reflexe de argint”, Biblioteca Judeţeană ,,Octavian Goga” Cluj;
-noiembrie 2010 – Expoziţie de grup ,,Reflexii din lumea Apusenilor”, Biblioteca Judeţeană ,,Octavian Goga” Cluj;
-octombrie 2011 – Expoziţie de grup ,,Toamna la Petreştii de sus”, Casa ,,Mariana Berinde” din Petreşti;
-aprilie 2012 – Expoziţie de grup ,,Culorile primăverii”, Biblioteca Judeţeană ,,Octavian Goga” Cluj.
Lucrări în colecţii particulare din Franţa, Italia,Belgia, SUA  

,,Cu siguranţă că dragostea pentru frumos, pentru culoare, răbdarea şi minuţiozitatea le-am moştenit de la tatăl meu. Restul a făcut perseverenţa, munca, tenacitatea, încăpăţânarea zodiei Capricornului sub semnul căruia m-am născut, dar şi aprecierea oamenilor care mi-au achiziţionat lucrările şi mi-au apreciat munca, apreciere care m-a învăţat să selectez ce e bun în lucrările mele, să las la o parte ceea ce era mai puţin valoros.
Încerc să redau în lucrările mele ,,frumosul”, armonia, să creez o atmosferă în care să te regăseşti sau în care să evadezi din prezentul cotidian.
Lucrările realizate sunt o reflexie a trăirilor mele interioare, a firii mele complicate, sensibilă până la extreme uneori, puternică şi tenace altădată, dar se inspiră şi din lumea care ne înconjoară, din frumuseţea şi culoarea ei, din întâmplările a caror protagonistă sunt.
Un loc aparte în creaţia mea îl reprezintă peisajul citadin, probabil o influenţă a formaţiei mele inginereşti.”
Maria Karalyos  

,,Maria Karalyos nu are un gen predilect, deşi mărturiseşte că iubeşte mai mult peisajul. Abordează însă atât peisajul, cât şi compoziţia, natura moartă, florile. Totul i se pare demn de a trece în lumea feeriei cromatice şi această acceptare trădează o mare disponibilitate sufletească. Cromatica sobră a picturii sale dă tablourilor o rezonanţă gravă, respingând seducţiile pretextelor cromatice. Cu îndrăzneală şi perseverenţă, artista reconstituie în acorduri simple şi vibrante întreaga armonie cromatică din natură. În acelaşi timp, restituie în tablouri ceva din consistenţa reală a materiei, respectând formele şi structurile din natură. Poezia naturii, bucuria calmă, devin perceptibile nu prin exagerări expresioniste, ci printr-o redare sensibilă a acelor aspecte ale peisajelor care fac cu putinţă comunicarea directă a încărcăturii afective pe care acestea o comprimă.
Maria Karalyos este tot mai serios preocupată de stabilirea, între imaginea plastică şi realitate, a unor echivalenţe riguros conturate, capabile să confere stabilitate şi durată emoţiilor estetice. Lucrările sale s-au impus prin formele naturale şi echilibru, fără ca prin aceasta să se piardă din vedere incantaţiile cromatice şi acea atmosferă care dă poezie cu timbru propriu tablourilor sale. Prin ea pictura transilvană a dobândit o nouă bucurie a luminii, a farmecului coamelor domoale ale dealurilor ardelene, o nouă şi generoasă capacitate de a respira întinderile şi poezia lor.”
Dana Deac,
Director de Programe al Societăţii Culturale ,,Filarmonia”  

Impresionante lucrări realizate de artiştii plastici ce vor face obiectul prezentei rubrici vor înnobila volumul de colecţie pe care ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART” îl va edita sub titlul ,,RECURS LA ÎNŢELEPCIUNE. MANUAL DESPRE UMANIZAREA PUSTIULUI” (maxime, cugetări, aforisme, citate celebre).
Material realizat de Lili Bobu, ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART”  

 
Referinţă Bibliografică:
POEME IN LUMINĂ ŞI CULOARE - PORTRET DE ARTIST MARIA KARALYOS / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 926, Anul III, 14 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!