CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  Podul suspendat de Suzana Deac
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-Comentariu - 
  
Încep acest mic comentariu cu gândul la toate ideile fierbinţi, zvâgnite din mintea autoarei Suzana Deac, împinsă de semnul cunoaşterii deopotrivă sau al prţuirii dimpotrivă, faţă de viaţă, faţă de locuri şi lucruri comune . 
  
Ea însuşi dascăl, excelent psiholog, cu talent în scrierea versurilor şi deprinderi de excepţie în citirea artei-plastice, în această carte de proză " Podul suspendat ", sau cum îmi permit a o numi mai pictural pe valoroasa carte – puntea suspinelor – Suzana Deac, ne aduce în fiecare proază scurtă, fragmente din viaţa reală – unele neştiutoare ochilor noştri poate abătuţi prea mult de gânduri, altele fiind inexplicabile, datorită ochiului neavizat cu care ar trebui să fii deprins – pe care ni le dăruieşte cu inima fără pic de îndoială şi cu gândul de a ne desprinde din vremurile potrivnice. 
  
"Şi dacă gândacul este îndrăgostit de un fir de iarbă ", mai sugestiv pentru mine este motto-ul : 
  
" Te trezeşti la gândul că toată viaţa ai alergat după cineva să-l ajungi, să-l iubeşti, să-i împărtăşeşti, să-l depăşeşti – depăşindu-te pe tine însuţi, ca în final să ajungi tot un om depăşit " . 
  
Fantastic ! 
  
Nu încap în cuvinte pentru acest motto; pentru aceste proze scurte, schiţate simplu, asemeni unui crochiu, în tot podul suspendat. Cuvintele, frumos meşteşugite cu simplitate pentru fiecare prozişoară, fiindcă atunci când citeşti una, două....nu te mai opreşti; balsamul fiecăruia te învăluie în măreţia necunoaşterii până la final. Citind vrăjit de multele întâmplări aşternute pe hărtie, ai sentimentul că o minune apare într-un întuneric estompat; poate ca-n " valorile morţii " unde cred eu, nu mai încape vorbă să-ţi faci semnul crucii cu limba în taină, să îndepărtezi orice răutate. 
  
"Podul suspendat ", autor Suzana Deac, s-a născut la Editura Transilvania, în anul 2011.  
  
Această carte, ca multele de altfel, face parte din " Colecţia – Cititor de Proză ", care este coordonată de distinsul om cu suflet nobil, EMANUEL POPE , om de aleasă cultură, poet , prozator şi un desăvârşit promotor cultural. Cu inima cât soarele, domnia sa , aduce soare şi lumină în sufletele celor ce-i cer ajutorul în a plăsmui ceva trainic şi adevărat. 
  
Aici, în " Podul suspendat " orice proză, asemeni unei punte pentru un suspin, scrisă de Suzana Deac, autoarea te învăluie în taina ei, îţi dă curiozitate sau bucurie, dar cel mai mult dragostea inimii sale, gândurile sincerităţii sale depline şlefuite precum o piatră şi trimisă nouă, spre a ne încânta ochiul şi sufletul. Atunci când autoarea descopreră ceva de care nu avem cunoştinţă, rămânând uimită ea însăşi ...aşa şi proza-i scurtă îţi deschide portiţa, ca din trupu-i mlădios să luăm aminte de lucruri pentru care sufletul nostru are nevoie cu prisosinţă. 
  
Prin " Podul suspendat " , Suzana Deac ne dăruieşte tumultul din puntea suspinelor sale: iubirea.  
  
Iubirea ei, gândurile, trăirile le descoperim în măreţia acestor simple texte, îmbrăcate cu multă lumină . 
  
Citiţi-le ! Sunt scrise cu dragoste de viaţă, iar noi, aparţinem acestei vieţi cu bucuriile şi necazurile ei.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Podul suspendat de Suzana Deac / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 324, Anul I, 20 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!